Centrale afzuiging en afzuigkap langs elkaar in koof

Chemist

  • #1
We hebben een nieuwe keuken laten plaatsen en binnenkort komt een kennis een koof bouwen om de afvoer van de afzuigkap naar buiten te leiden.
In het plafond boven de afzuigkap zitten nog 2 ventielen van de centrale afzuiging. Ooit heeft op een van de 2 ventielen de afzuigkap aangesloten gezeten, maar aangezien dat tegenwoordig afgeraden wordt had ook de vorige bewoner al een gat in de buitenmuur gemaakt en via een koof de afzuigkap naar buiten geleid. De oude koof hebben we al gesloopt omdat we die te groot en niet mooi vonden. De voorste van de 2 ventielen willen we vanwege een kleinere koof dichtsmeren, deze wordt toch niet meer gebruikt. In de oude koof was trouwens de afzuigkap met flexibele buis aangesloten op het rooster in de muur, en de ventilatieroosters in het plafond (in de koof) waren gewoon open en op de voorkant van de koof was het ventilatierooster geplaatst waardoor de hele koof behalve de flexibele buis als afzuigkanaal diende. Resultaat bij slopen was dat die hele koof vol lag met stof en vettigheid.
IMG_20220116_165755.jpg

IMG_20220116_165826.jpg

Nu twijfel ik over een paar dingen:
1) Vanwege de stof die we in de oude koof aantroffen wil ik voor zowel de afzuigkap en de centrale afzuiging een slang of leiding aanbrengen. 2 leidingen naast elkaar dus met de koof erom. Zouden jullie dat aanraden of is dat gebruikelijk? Ik twijfel of ik daarmee niet een beetje overdrijf of dat het misschien gebruikelijk is dat centrale afzuiging zonder leiding door de koof stroomt.

2) De monteur die de keuken geplaatst heeft adviseerde om in de koof alleen vaste leidingen te gebruiken en geen flexibele buis. Volgens hem kunnen flexibele buizen gaan knisperen of rammelen. Dit hebben we in de vorige situatie nooit gemerkt. Is dat echt iets wat voorkomt?

3) Omdat we de nieuwe koof zo klein mogelijk willen houden overweeg ik rechthoekige kanalen. Kan dat nog problemen met geluid of werking veroorzaken? De buis van de vorige afzuigkap was 125mm diameter en werkte prima, de nieuwe afzuigkap heeft een stukje 150mm buis eraan zitten. Kan hier toch een rechtehoekig kanaal op die equivalent is aan 125mm? De gaten in het plafond zijn 120mm diameter, ik denk dat daar geen 125mm lepelhoek in past en dat 100mm te klein is. Zijn daar nog oplossing voor.

4) Andere suggesties zijn ook welkom. Ik heb bijvoorbeeld nog een idee om voor de centrale afzuiging een klein compartiment in de koof dicht te maken met ventiel op de voorkant om geen buis te hoeven gebruiken om het compact te houden maar alleen daar de stof kan komen en dat ik daar bij kan om af en toe te poetsen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Ik zou de beide gaten van de centrale afzuiging helemaal afsluiten. Dit kanaal diende immers alleen maar voor de afzuigkap. En in een koof afzuigen heeft weinig nut. Dan kun je op de unit het gat ook dichtmaken en dan heb je ook meer trek over de overige kanalen.

Platte buis voor afzuigkappen 125mm wordt dus 220x90. Let op dat je HR variant gebruikt met ronde hoeken. Hier gaat de lucht met de minste weerstand door heen. Ik zou echter gewoon 125mm kanaal gebruiken want voor het gat in de muur moet je toch weer verlopen naar rond. Dus dat wordt een verloop op de afzuigkap dan stuk platte buis dan weer verloop. Dat is al met al niet echt efficiënt en bovendoen dus meer weerstand dan gewoon 125mm gladde buis tot aan gat en rooster.

Flexibele slang heeft meer weerstand en zuigt dus slechter af en geeft ook meer geluid dan een gladde buis. Knisperen kan als er te lange of te veel speling wordt gehouden waardoor de buis gaat bewegen als er lucht doorheen gaat. Maar een flexibele alu slang heeft hier niet veel last van.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De beide gaten afsluiten is een slecht idee.
Die gaten dienen niet alleen voor de afzuigkap, maar ook onderdeel voor het gehele afzuigsysteem van de woning.
Ventilatie in een woning is zeer belangrijk, dus niet zo maar afzuig kanalen gaan afsluiten.
Het zit er niet voor niets.
Je zou het achterste gat af kunnen sluiten, en dan het voorste kanaal aansluiten op een ventilatie rooster dat uit de koof komt als de koof over beide gaten valt.
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Chemist en Cvolieboy

Chemist

  • #4
Ik vond beide gaten afsluiten zelf inderdaad ook een slecht idee. Ik wil één gat open houden voor de werking van het centrale ventilatie systeem.

Oorspronkelijk was mijn idee om voorste gat dicht te maken en dan bij het achterste 2 flexibele buizen langs elkaar af te leggen. Maar toen had ik ook gedacht om de koof dezelfe afmetingen als de schacht van de afzuigkap te geven. Die was bij de vorige afzuigkap 17x17 cm, en daarin dan een ronde buis. Bij wat er nu hangt blijkt die schacht 25x25 te zijn en dat vinden we een maatje te groot als koof.

Bij het idee zoals ik nu in mijn hoofd heb maak ik inderdaad het achterste gat dicht en loopt daar de rechthoekige buis voor de afzuigkap naar buiten. Dan maak ik recht boven de afzuigkap een soort "box" met ventilatie rooster voor de centrale ventilatie. Iets groter dan de schacht van afzuigkap want het voorstel ventilatiegat eindigt 33cm van de muur. En links en rechts van die box een zo klein mogelijk stuk koof om de rechthoekige buis in kwijt te kunnen.
 

Bademutze

  • #5
Probeer toch een buis van 150 mm te gebruiken, ik denk zelfs dat de fabrikant dat voorschrijft, een te krappe buis heeft meer lawaai en minder afzuig capaciteit tot gevolg, en daar wordt je niet vrolijk van.
 

Chemist

  • #6
Geeft dat zo'n groot verschil dan? Ik dacht dat de 220x90mm rechthoekige buis prima zou voldoen. Ook omdat de oppervlakte daarvan groter is dan 150mm rond.
Als het echt beter is zal ik daar wel voor gaan. Alleen zo'n grote koof maakt de keuken optisch kleiner terwijl we juist alles samengesteld hadden om het zo ruim mogelijk te laten ogen. Daarom dus zelfs de vriendin moeten overtuigen voor afzuiging naar buiten te kiezen want zij had liever recirculatie en helemaal geen koof:cry:.

En als de afmetingen van de buis al zo kritisch zijn gaat het ook een probleem opleveren dat het gat in de muur maar 125mm rond is? Dat levert me nog een extra klus op in een keuken die al bijna af is als dat gat ook nog groter uitgeboord moet worden:cry:.

De vorige afzuigkap was volledig met 125mm ronde flexibele buis aangesloten en nooit last gehad van geurtjes of overmatig geluid. Man wat heb ik me dan verkeken op hoe simpel ik dacht dit te gaan vervangen...
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Wij geven alleen wat het beste is. Niet dat al het andere slecht is. 220x90 werkt. 125mm zal werken al dan niet flex. En ook 150mm zal werken al dan niet flex. Er zijn alleen verschillen en die benoemen wij. Maar hoe wil je verlopen naar rond 125mm voor de muuraansluiting als je de koof kleiner maakt omdat je een 220x90 wilt gebruiken ?
 

Chemist

  • #8
Zeker alle advies is welkom. Ik ben gewoon een typ dat graag alles zelf wil begrijpen waarom iets beter is.

De muur doorgang zit boven een rij kastjes, daar was wel de bedoeling om de koof van plafond tot kastje door te trekken zodat het een strak geheel wordt. Dat is een hoogte van 25cm. 2 koppelstukken achter elkaar past daar wel.

Vooral het gedeelte boven de afzuigkap waar geen kastjes boven hangen willen we de koof zo minimaal mogelijk hebben.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Het lijkt me logischer en rustiger voor het oog als de koof overal even hoog is, denk dat als je vanaf de kastjes ineens een hoek omhoog maakt en een minder hoge koof hebt dat je een onrustiger beeld hebt dan.

Maar misschien begrijp ik je verkeerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu