Cementvoeg tussen wand en plavuis?

Peer

  • #1
Ik heb mijn badkamervloer betegeld met zgn. abdijtegels (dikke "kleiplakken" van 15x15 cm, zoals ze vroeger werden gemaakt, te behandelen met lijnolie en Decorhydro impregneer om ze geschikt te maken voor badkamer, da's verder in orde).

Ik ga ze afvoegen met een cementvoeg (cement/zilverzand/scherpzand mengsel). Nu zegt "men" dat je rondom bij de wanden een kitvoeg moet maken. Maar dat vind ik geen gezicht bij zulke rustieke tegels in een oude boerderij. Ik zie dat trouwens ook nergens bij oude panden. Bovendien is de voeg bijna 1 cm, en een grijze kitvoeg van 1 cm. is echt geen gezicht.

Het oppervlak is 4 x 4 m, de vloer is van beton en de tegels zijn daarop gelijmd met E*****l 705 speciaallijm. de wanden zijn Ytong (15 cm. dik, dus flinke blokken) en al betegeld met wandtegels die zijn gelijmd met E*****l bouwpasta 2000. De voeg zou dus tussen deze wandtegels en abdijtegel zijn.

Kan ik deze voeg ook gewoon van cement maken? Of is er een betere oplossing?
 

Pepjo

  • #2
Het idee van de aansluiting wand-muur is dat er flexibiliteit moet blijven, omdat er anders een grote kans op scheurvorming is.

Je zou kunnen informeren bij een goede tegelhandel (of zoeken op het net) of er een flexibele voeg is die er ongeveer hetzelfde uitziet als de voeg die je van plan bent te gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is niet echt verstandig deze voeg van cement te maken, want dat is vragen om lekkages. Door de verschillende werking van muren t.o.v. de vloer is dat heel goed mogelijk. Daarom wordt in het algemeen aangeraden een dergelijke voeg van een elastisch materiaal te maken, en sanitairkit is daarvoor goed geschikt.

Wil je die voeg tóch beslist van voegcement maken, let er dan op, er zijn van de betere merken voegspecie typen die (enigszins) elastisch zijn. Neem dat dan voor je hele vloer.
 

Pepjo

  • #4
:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu