Cement of Betonspecie?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag allemaal,

Op dit moment ben ik bezig met de renovatie van de benedenverdieping van mijn woning. Na het verwijderen van de tegelvloer zijn er op verschillende plekken met de lijm ook stukken van de betonvloer meegekomen. Dit betekent dat ik een aardig reliëf heb in verschilde delen van mijn fundering.

Nu heb ik al een gedeelte geprobeerd aan te vullen met zakken van 25kg Cement van een niet nader te noemen bouwmarkt (productomschrijving "Basismateriaal voor beton, zandcement, metselspecie en voegspecie"). Dit lukt aardig voor de grotere gaten, maar zodra ik wat meer oppervlakkige beschadigingen probeer aan te pakken en het wil aanstrijken aan de delen die prima zijn, heb ik een uitdaging.

Vandaag lees ik dat betonmortel daar beter geschikt voor zou zijn. Nu ben ik echter in de war. Ik was namelijk in de veronderstelling dat ik al beton aan het gebruiken was.

De vraag is dus eigenlijk tweeledig. Wat is nu precies het verschil tussen een 25kg zak "Cement" en een 25kg zak "Betonmortel", en welke is het beste geschikt voor de klus die ik geprobeerd heb te omschrijven (het wegwerken van oneffenheden in een betonnen fundering/ondervloer)?

Als extra info, zoals genoemd betreft het dus een betonnen fundering/ondervloer, waarover ik na het wegwerken van de oneffenheden een vochtdoek zal leggen, gevolgd door een ondervloer, gevolgd door laminaat.

Alvast bedankt voor jullie tijd
 
Je zult nu geen beton vloer hebben, maar een zand/cement dekvloer waar de tegels op gelijmd waren.

Het verschil tussen zand/cement en beton:

Zand/cement, metselspecie en dergelijke bestaat uit een mengsel van zand en cement, en eventueel bij metselspecie extra kalk.

Beton is een mengsel van zand, cement, en grind.
Ook is de verhouding van de materialen veel anders.

Daardoor wordt beton ook heel erg hard, en is geschikt om constructies mee te maken, zoals hoge gebouwen en bruggen.
Als je daar zand/cement voor zou gebruiken, zou dat instorten.

In uw geval, zijn beide producten niet geschikt om te gebruiken, omdat de hechting op het oude materiaal te weinig is.
 
Duidelijk, bedankt voor de uitleg!

Wat zou wel geschikt materiaal zijn om de oneffenheden weg te werken? Het gaat op sommige stukken om enkele centimeters dus egaline is ook niet geschikt is mij wijsgemaakt.
 
Puur cement moet je mengen met zand of met grind en zand.
en water om een mortel te krijgen.

zoals jij het beschrijft is egaline wel de oplossing
daar zijn verschillende soorten van.
Diepere gaten zou je eventueel vooraf met zandcement kunnen voorvlakken (egaline is prijzig)

ga naar een professionele bouwmaterialen handel die zijn met dit soort dingen fors goedkoper dan de bouwmarkten
 
Goedemiddag,

Het duurde even voor ik in de gelegenheid was foto’s te maken.

122057_6BEEE328355E4B50A3C6B14EAB89E6BC_1.jpg
122057_ED53447E4ECD443786418F9B35364968_1.jpg
122057_E5D5BD33D9C44A2E9F2E50AE0ECFA401_1.jpg


Een drietal foto’s. Eerste twee zijn de oneffenheden die ik wil egaliseren. De laatste is een vergelijkbare put welke ik al gepoogd heb met kant-en-klaar cement aan te hechten.

Het probleem is niet zozeer dat het met de zakken cement niet wilt lukken ze op te vullen, maar ik krijg het niet voor elkaar het vloeiend aan te hechten. Zodra de laag cement dunner wordt tbv het aanhechten, begint het te korrelen en droogt het op als zand in plaats van beton.

Nu gebruik ik, zoals op de verpakking vermeldt stond, ca. 3 liter water per 25kg. Toevallig ben ik vandaag weer ik de bouwmarkt geweest en zag ik dat de verpakking vernieuwd is, inclusief de instructies. Er staat nu vermeld dat er tot 4 liter toegevoegd kan worden om een meer “plastisch
 
Ik maak de op te vullen stukken altijd eerst vochtig met een plantenspuit, dan droogt de cement niet zo snel op.

In welke verhouding was de cement van de bouwmarkt?
Het moet niet zanderig worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan