Buizen sanitair en cv

Zephyros

  • #1
Beste collega (ver)bouwers,

wij hebben een woning gekocht die volledig gestript wordt. Op de plaats van de badkamer liggen er houten draagbalken. Echter liggen deze in de verkeerde richting om de buizen er langs te laten lopen. Is er (g)een probleem om gaten te boren in de balken om de afvoerbuizen door te laten gaan?

bedankt!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je geeft wat weinig informatie, maar een gat in een draagbalk boren voor een afvoer is een uitermate slecht idee als je niet van plan bent een spontane verhuizing van je badkamer mee te maken. Dit los je het best op door je vloeropbouw te verhogen, of het plafond eronder te verlagen.

Door de draagbalken heen kan in principe alleen met waterleidingen en elektra (maar ook dan liever niet).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Nooit geen riolering buizen door de balklaag boren maar zoals aangegeven eronder door of erover heen dit ivm dusdanig verzwakken van de balklaag dat deze niet meer draagkrachtig genoeg is
 

Willem52

  • #4
Als je zoals Impie aangeeft enkel waterleidingen en elektra zou willen aanleggen doe dat dan in de zogenaamde neutrale zone van de balk. Dat is dus in het midden van de balk en het liefst zo dicht mogelijk bij de oplegging. Voor warmwaterleidingen iets ruimte houden zodat deze kan uitzetten.
 

Zephyros

  • #5
Bedankt voor jullie reactie! Heel helder. Het betreft hier een oude woning met mooie plafonds dus zal ik waarschijnlijk met een valse wand in de badkamer moeten werken. Zoals Willem zegt kan ik verwarming eventueel wel via de balken voorzien?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat hangt nog van de diameter van de buis en de afmetingen van je balken af - maar in principe wel. Indien mogelijk doe je dat natuurlijk gewoon in dezelfde voorzetwand.

Mocht je er wel doorheen gaan en er zijn nog twijfels over de sterkte van je balken, kun je ze voor de zekerheid rond de gaten nog verstevigen met wat plaatmateriaal. Dat bevestig je dan voordat je er doorheen boort met houtlijm in combinatie met spijkers of schroeven die geschikt zijn voor hoge afschuifbelasting. Zie onderstaande afbeelding.

holes for electrical.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Anderen zijn er beter in thuis maar als stelregel hoor ik hier vaker dat je in het midden van de hoogte moet boren (daar spelen nauwelijks krachten) en dat je niet meer dan 1/3 van de hoogte van de balk weg mag boren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu