Buitenverlichting en doorslaande aardlekschakelaar

Bsch

  • #1
Ik heb een buitenverlichting van 3 230 volt spots die mijn huis van buiten verlichten. Ze werken via een schakelklok en een lichtmeter.
Sinds een tijd slaat de aardlekschakelaar door, overigens alleen als de buitenverlichting aan staat. Als ik die weer terug zet, duurt het een uur of 2 en dan slaat hij weer door. Vanuit de meterkast loopt een 4 aderige kabel naar het eerste verdeelpunt vandaar af 2 aderige kabels (met aardlitze naar de volgende 2 schijnwerpers.
Nu heb ik steeds 2 schijnwerpers afgekoppeld om zo het probleem te isoleren. Bleek de lamp te zijn die het dichts bij het huis zat die het probleem gaf. Die verwijderd en vervolgens de lamp die het verste van het huis zat op die plek aangesloten. Na 2 weken proefdraaien geen enkel probleem. Wel opgevallen dat de aardlitze draden erg poreus zijn. (kabels zijn 20 jaar oud).
Het gekke is dat de verwijderde "kapotte" lamp het dagen blijft doen als ik hem op een geaarde WCD in de garage zet, daarna heb ik hem weer eens terug gezet op de plek verst verwijderd van het huis en na 2 uur sloeg de aardlekschakelaar weer door.
Snapt iemand wat hier aan de hand kan zijn?
Ik heb nu (als proef) de aarde van die lamp losgemaakt. De lamp is aan de buitenkant van hard plastic, denk dus dat daar niet zoveel gevaar in schuilt maar luister graag naar iemand die er echt verstand van heeft. Tussen het huis en het eerste aftakpunt gebruik ik nu een van de aders die over was ipv de aardlitze, ik neem aan dat dat geen probleem vormt?
Wordt het toch nieuwe kabels graven? Dan lijkt mij dat ik alleen de huidige 2 aderige kabels hoef te vervangen en niet die tussen 1e verdeelpunt en huis?

Alvast dank voor evt opmerkingen


groet Norbert
 

Bsch

  • #2
Ter aanvulling: na terugplaatsen van de lamp zonder de aarde aan te sluiten blijft alles werken en slaat de aardlekschakelaar niet meer door, (maar dat lijkt me vrij logisch).
 

Ltn.fazant

  • #3
Als een verlichtingsarmatuur een aardaansluiting heeft moet deze ook worden aangesloten. Als je deze afkoppelt ga je een gevaarlijke situatie creeeren.

Ik vermoed dat meerdere spots een slechte isolatieweerstand hebben en dat deze optelsom de aardlekschakelaar laat trippen. Met een isolatieweerstandmeter kun je dit soort fouten eenvoudig opsporen.

De litze moet zijn aangesloten op de aarde. Als je met een schep deze kabel raakt, kom je eerst in contact met de veiligheidsaarde.
 

Bsch

  • #4
Dank voor je antwoord. Ik snap alleen nog niet waarom de bewuste lamp de aardlekschakelaar niet deed doorslaan toen ik deze (met ook de aarde goed aangesloten uiteraard) binnen aan de stroom had hangen.
Beste optie is dan waarschijnlijk om de bewuste lamp maar te vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dat zou dus kunnen komen omdat het een optelsom is van meerdere lekstromen achter dezelfde aardlekschakelaar, zoals Ltn.fazant al zegt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu