Buitenverlicht apart afzekeren?

HHawk

  • #1
Goedenavond,

Wij willen verlichting buiten in onze tuin, tot dusver niets bijzonders, maar het betreft een relatief oud huis. Nu hebben we elektra buiten, echter op diezelfde groep zitten ook camera's aangesloten. Op zich kan hier verlichting op geplaatst worden zonder problemen, maar de stroomkabels komen van de grond naar boven vanaf de achterkant van de schutting.

Het zal niet gebeuren, maar als ze de kabels doorknippen, dan zal er kortsluiting optreden. Dus dan zal de gehele groep eruit klappen in de meterkast. Hierdoor zullen ook de camera's achter uitvallen lijkt me.

Nu was mijn idee om hier een zekering/automaat tussen te plaatsen (op een droge plek). Is dit mogelijk of is dit dom gedacht? Moet ik dan een aardlekschakelaar hebben of zo'n automaat? Of moet ik helemaal naar iets anders op zoek?

Ter informatie; nieuwe kabels trekken vanuit de meterkast voor de tuinverlichting is niet echt een optie, daar alle groepen al in gebruik zijn en er ook geen ruimte meer is om een nieuwe / aparte groep te plaatsen.

Wellicht heeft een expert hier misschien een idee.

Alvast bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik neem aan dat die camera's ook niet aan de grond gemonteerd zijn en dat daar dan ook spanning naar toe loopt.
Kan die dan niet doorgeknipt worden?
 

HHawk

  • #3
Nou niet zo snel als de stroomkabels van de buitenverlichting die aan de achterzijde van de schutting omhoog gaan... Dat is het euvel, wat ik al aangaf hierboven. En daarnaast die zijn wel grotendeels weggewerkt.

En als ze daadwerkelijk moeite doen om die kabels van de camera door te snijden, dan zijn er al lang meldingen verstuurd uiteraard. Want dan zijn ze al over de schutting gekomen. Wil dus gewoon die stroomkabels van de verlichting apart "gezekerd" hebben.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dan moet je eerst weten hoe e.e.a aangesloten is, zijn er op diverse plekken aftakkingen gemaakt dan is het bijna onbegonnen werk, is er op 1 plek een aftakking gemaakt dan kun je daar bijv. een 6A installatie automaat tussen zetten waar je de verlichting op aansluit.
Dat zal toch led zijn en dan kun je toch nog bijna 700W aan led verlichting aansluiten.
Probleem is echter dat als er sluiting naar aarde gemaakt wordt je aardlek in de meterkast dan nog steeds als 1e aan zal gaan spreken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
10mA 6A aardlekautomaat ergens in een kastje ertussen hangen.

ps. Ideaal leg je een nieuwe kabel vanaf de meterkast.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Schrik met zo'n 6A aardlek alleen niet van de prijs, die dingen kosten zo 150 euro want die vindt je niet bij de goedkope leverancier voor dit soort spullen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Kun je geen verlichting op laagspanning kopen? Even laten verifiëren door de experts hier, maar kan me voorstellen dat een zekering in de trafo kan voorkomen dat de groep dan uitvalt.
 

HHawk

  • #8
Goedemiddag. Bedankt tot dusver iedereen voor de antwoorden.
Ja ik heb ook zitten kijken naar 12v verlichting, maar wat ik wil plaatsen, die lampen zijn er weer net niet in 12v (of 24v). Geen armaturen, maar ook niet ledjes met dat formaat. Grrrr....

Maar goed; ik ga volgende week even opnieuw zoeken naar oplossingen...
 

Lange Herman

  • #9
Eventueel andere camera´s ophangen die via de internetkabel van elektriciteit worden voorzien?
Power over ethernet (PoE).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu