Buitentrap maken - netjes in een lijn en op de juiste hoogte krijgen

JohanBrabant

  • #1
We hebben aan de achterzijde van onze woning een uitbouw laten plaatsen waarvan het dak doorloopt over de hele breedte van de achtergevel. Het overdekte deel naast de aanbouw wordt bestraat met klinkers en tegels. Aan de achterzijde van de aanbouw hebben we een schuifpui. Voor het schuifpui willen we een bordes maken van 1,50 meter diep. Omdat woning en aanbouw circa 40 cm hoger staan dan de achtertuin willen we over de hele breedte van de achterzijde van de woning een trap naar de tuin maken. Op de bijgevoegde tekening de situatie zoals die zou moeten worden.
Het liefst hadden we een trap met mooie betonelementen (betonbalken) gehad, maar in verband met de prijs zijn we daar vanaf gestapt. Het idee is nu om met opsluitbanden (oranje lijnen op de tekening) stootborden te maken en de treden te bestraten met dezelfde klinkers die we ook tussen de tegels willen leggen (de groene lijnen op de tekening).
Het is zeker niet de bedoeling om met betonnen fundering of zo aan de gang te gaan. Dat vind ik veel te massief en is volgens mij ook niet echt nodig.

Voordat ik de stootborden (opsluitbanden) kan plaatsen wordt uiteraard eerst ophoogzand aangebracht. De traptreden worden 36 cm diep (5 klinkers en de opsluitband) en de optredes worden 12 cm. Volgens de trapformule kom ik dan goed uit.
Maar nu ik zoek nog een handigheidje om de opsluitbanden netjes in een lijn en op de juiste hoogte te krijgen. Ik had al min of meer besloten een trottoirband-spade aan te schaffen zodat ik mooie smalle gleuven kan graven.

Wie heeft er tips??

tekening .jpg
 

Putschep

  • #2
Wij gebruiken altijd een laser om grote hoogte verschillen te bepalen in straatwerk. Ik heb zo'n apparaat in mijn bus, maar ze zijn volgens mij ook wel te huur. Hoogtes uitzetten kan ook met een metseltouw , duimstok en lang waterpas. Het is maar net hoe handig je bent.
 

JohanBrabant

  • #3
Bedankt voor je reactie. Waar staat jouw bus??
Nee geintje. Bedankt. Ik ga op zoek naar een laser. Zou een kruislijnlaser ook voldoen? Ik was namelijk toch al van plan om die aan te schaffen. Of werken die buiten niet zo goed??
 

Putschep

  • #4
Ik denk dat je het met een kruislijn laser ook gaat lukken. Die kun je ook op elke gewenste hoogte instellen.

Een quote is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

JohanBrabant

  • #5
Klus is inmiddels al enige tijd geleden afgerond. Heb een laser met baak en ontvanger aangeschaft. In verband met de prijs een rode laser aangeschaft (in plaats van een groene) met een behoorlijk bereik. Zonde van het geld, want uiteindelijk toch maar aan de gang gegaan met een lange waterpas. Werkt echt een stuk sneller en makkelijker. De rode lijn is buiten gewoon niet te zien en de ontvanger reageerde al op een mm hoogteverschil. Niet te doen. Die gaat dus binnenkort weer de verkoop in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu