Buitenmuur maken in garage

Thejman1989

  • #1
Ik wil graag een uitbouw doen de garage in. De garage is zelf niet geïsoleerd dus de uitbouw moet dat wel worden.

Nu kan ik op internet verschillende voorbeelden vinden voor spouwmuren en tussenuren ed. Maar niet echt voor dit geval. Het hoeft namelijk dus geen stevige weerbestendige muur te zijn, maar wel zo geïsoleerd mogelijk. Er hoeft niets aan te hangen behalve eventueel wat betegeling.

Deze fotos geven een beetje impressie van wat de bedoeling is.





Ik ben op zoek naar tips om een zo goed mogelijke muur neer te zetten. Alle tips zijn welkom!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ik zou even het adres wegpoetsen onder het eerste plaatje.
Wand opbouwen als houtskeletbouw, hsb, met daartussen isolatie. Als beplating eerst underlayment of osb en dan aan de tegelzijde gipsplaat. Aan de warme zijde een dampremmende laag tussen de stijlen en de plaat toepassen.
 

Thejman1989

  • #3
Bedankt! Ik kan het niet meer wijzigen dus zal even contact opnemen met de moderator. Heb het plaatje van funda, heb zelf een ander huis.

Zat zelf ook al aan ongeveer jouw oplossing te denken, thx!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat is de bedoeling (functie) van de twee ruimtes? Als de "aanbouw" geisoleerd moet worden begint het onderzoek bij de bestaande constructie van de garage. Deze is ongeisoleerd. Hoe ga je de wanden/vloer isoleren?
 

Thejman1989

  • #5
Goede vraag, daar zat ik zelf ook nog even mee. Ik dacht voor de wanden houten balken van rond de 8 tot 10 cm met daarin wat rockwool. Dit dus ook voor de stenen wanden plaatsen met plastic ertussen voor de buuten grenzende muren.

Voor de vloer ben ik een beetje in dubio. Er zijn dergelijke (prijzige) verwijzing naar webshop verwijderd - mod maar ik vraag me af of dit voldoende isoleert. De vloer is beton zonder kruipruimte. Ik kan ook daar dezelfde houten constructie doen met daarover een houten plaat.

De functie wordt bijkeuken dus hoeft niet super warm te zijn maar moet ook niet alle warmte van de rest van het huis vrij laten. Het liefst wil ik op de vloer tegels leggen maar als het qua financiën en moeite makkelijker kan is laminaat ook een optie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als tussenwand is gasbeton ook erg geschikt.

Voorzetwanden voor de buitenmuren is verder prima, en isolatie en vloerplaten op de betonvloer kan ook. Als er een kruipruimte is, kan je hem van onderaf isoleren.

Denk ook aan de ventilatie van de bijkeuken (en resterende deel garage).
 

Thejman1989

  • #7
Bedankt voor het meedenken tot zover! Ik vind het lastig vergelijken maar volgens mij haal ik met cellen beton nooit dezelfde isolatie waarde als met houtskelet plus rockwool van dezelfde dikte.

Er is geen kruipruimte dus ik een fermacell plaat met eps van 3 cm genoeg isolatie of zal ik voor de 8 cm houtskelet gaan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou de vloerisolatie rond de 60% van de wandisolatie kiezen. Kijk naar de Rc waarde.
 

Thejman1989

  • #9
Nog een vraag. De meeste balken die ik op internet vind zijn 79 of 89mm en dan is alle isolatie 80 of 90.kan ik dan wel een pir plaat van 80 doen met balk van 79 of kan ik er beter wat ruimte tussen laten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
PIR is niet in te drukken. Dus die kan je beter iets dunner kiezen dan de wand dik is. Of gebruik een wol-isolatie. Dat vult de naden ook beter. Als PIR niet exact op maat is (dat is bijna nooit) dan heb je een kier.
 

Thejman1989

  • #11
Is rockwool dan meer aan te raden dan pir platen? Ik dacht eerst aan Pir vanwege de hogere RD waarde namelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Precies vanwege de reden die ik noemde. Als de isolatiewaarde van belang is, kan je de wand ook iets dikker maken. Maar het nut is mogelijk beperkt omdat de koudebruggen hier maatgevend zullen zijn. En vergeet ook de houten stijlen niet, de isolatiewaarde van de isolatie zelf is maar een deel van de isolatiewaarde van de hele wand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu