Buitenkraan aanleggen tips en vragen

Zam

  • #1
Ik ga binnenkort bij iemand een buitenkraan aanleggen, maar ik heb nog een aantal vragen. Ik ben van plan om alles te solderen en geen gebruik te maken van knelkoppelingen.

De buitenkraan wordt bevestigd op een muurplaat en de leiding gaat onder de begane grondvloer door de gevel heen en wordt dan in de kruipruimte aangesloten op de bestaande waterleiding. Vlakbij de aansluiting op de bestaande leiding plaats ik een stopkraan met aftapmogelijkheid (diepste punt).
De leidingen wil ik vastzetten aan de betonnen funderingsbalken.
  1. Is er een reden om te kiezen voor knelkoppelingen i.p.v. solderen?
  2. Is gebruik van een flexibele buis misschien makkelijker? Kan ik zo'n buis gewoon in de kruipruimte leggen zonder bevestiging aan de betonnen fundering?
  3. Hoe kan ik de doorvoer in de gevel het beste uitvoeren?
  4. Moet de buitenkraan een beluchter hebben en wat is eigenlijk de functie daarvan? Ik neem aan dat een terugslagklep in ieder geval nodig is om te voorkomen dat vuil in de leiding kan worden gezogen?
  5. Hoe kan ik het beste de leiding aansluiten op de bestaande leiding als er geen "speelruimte" in de bestaande leiding is na het doorzagen? Bestaat er zoiets als een schuifmof?
Als iemand verder nog tips heeft dan hoor ik dat ook graag!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Zam,
  1. Nee
  2. Ja nee
  3. Gat boren / pijp met mantelpijp door de muur doorvoeren.
  4. Ja is verstandig
  5. Ja die bestaan
Een beluchter is een klepje in de kraan dat als de waterdruk wegvalt en het water zou willen terugstromen, dat niet gebeurt, omdat er geen vacuüm ontstaat, dat klepje voorziet de leiding van lucht.

De leiding wordt door de beluchter onderbroken, in het slechtste geval kan er zelfs water stromen uit de beluchter bij onderbreking.

Vr Gr
 

Toon

  • #3
Je zou ook met een tyleen leiding aan de slag kunnen.
 

Zam

  • #4
Bedankt voor jullie reacties! Ik ben er erg mee geholpen. Ik ga denk ik zo'n flexibele buis uitproberen, tenzij gewone koperen leidingen + soldeerfittingen veel goedkoper is.

Is tyleen + koppelingen overigens goedkoper dan gewone koperen leidingen + fittingen? Ik geloof wel dat het makkelijker aanleggen is, maar ik heb toch genoeg tijd en koper ziet er toch strakker uit (in de kruipruimte :roll:)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi Zam,

Met Wicu buis kan u de leiding uit een stuk maken.

Buiten alleen voorzien van een mantelbuis om te beschermen tegen mechanische belasting (bovengronds).

Alles solderen dat is de goedkoopste manier.
De materialen voor solderen zijn eveneens het goedkoopst.

Vr Gr en succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu