Buitenkozijnen met kier

ThijsMuis

  • #1
Van ons huis staat het buitenschilderwerk op het programma de komende tijd. Ik heb inmiddels begrepen dat ik met een wattenstaafje met spiritus moet kunnen ontdekken of er alkyd of acryl verf is gebruikt. Ik vermoed dat het alkyd is, maar wil dat wel graag zeker weten. Daarna wil ik alles met alkyd gaan overschilderen.

Over een kozijn ben ik echter nog niet uit hoe dat aan te pakken. Daarbij kom ik in de erker tussen twee houten kozijnen een kier tegen. Het lijkt erop alsof er een kitrand is losgescheurd. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Opnieuw met een (polyurethaan)kit nadat ik de oude kit heb verwijderd, of de kier vullen met een 2k houtvuller? Op onderstaande foto's kun je de kier zien.


 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Ben geen specialist maar het lijkt mij dat er toch wel wat meer aan de hand is dan een beetje kit die weg is.
 

Geus

  • #3
Ook geen specialist, maar ik zou met de brander en krabber aan de gang gaan en kijken wat er overblijft.
 

Kacheltje

  • #4
Het ziet er minder erg uit dan het waarschijnlijk is.
Het lijkt er op dat er wel wat houtrot aanwezig is en niet enkel het kozijn maar het overstek ziet er ook niet echt fraai uit het lijkt op een gevolg van lekage. Op foto 1 aan de bovenzijde. Als je met een schroevendraaier gaat prikken weet je meer. Ik ben bang dat je er door steekt en het hout erachter rot is.
De kieren dichten heeft dan niet zoveel zin meer en wordt het of herstellen of vernieuwen.
Onder ziet het er ook verdacht uit dat houtrot bezit heeft genomen van je kozijn. :(

Mocht het toch meevallen kun je de kieren vullen met een geschikte kit.
Acrylaat voor buitengebruik kan. Er zijn ook wel wat kitwijzers te vinden op het www .
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Water stroomt meestal door de zwarte kracht naar beneden. Ik zou eerst eens op het dakje kijken of de dakbedekking / kraal / trim goed aansluit geen lekkage vertoond.

Het zou best kunnen dat via het dak het boeideel, de onderbetimmering en de stijlen door vochtindringing zijn gaan wijken. Vervolgens is het wachten op uiteentrekken van de horizontale dorpels op de verstekken.

Meten is weten en gissen is missen. De meetpennetjes van de vochtigheidsmeter geven feilloos aan hoeveel vocht het hout bevat. Is dit meer dan 20%, dan kunt u gaan uitfrezen ( van boven naar beneden ) tot op 1cm in het gezonde hout envervolgens een reparatie aanbrengen met epoxypasta volgens gebruiksaanwijzing.

Symptoombestrijding is heel aantrekkeliijk ( volstoppen met kit), maar dit verhelpt de oorzaak niet. Binnen de kortste keren staan de naden weer open.
 

ThijsMuis

  • #6
Het lijkt inderdaad te gaan om lekkage (die volgens mij door het vervangen van het lood boven de dakgoot vorig jaar is verholpen), waardoor ter plekke het hout behoorlijk is aangetast. De tussenstijl die vastgekit zat, is echt aan vervanging toe. Ook de bak van de dakgoot zelf in die hoek is slecht.

Bedankt voor de tips. Deze klus lijkt me wat te hoog gegrepen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Tja , en daar zijn wij weer voor :mrgreen: Maar u kunt zelf ook een cursus houtrotherstel volgen. Zeer leerzaam en uitermate kosten besparend. Het is niet alleen volproppen maar. U krijgt een gedegen opleiding van 3 dagen die u veel kosten zal besparen.

Ik maak geen reclame hoor, maar deelvervangen en houtrotherstel is met de tegenwoordige technieken en vooral de materialen heel lucratief ook voor de dhz-er, maar ook voor ons wordt hotrotherstel steeds meer toegepast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu