Buitenhaard metselen

RamonL

  • #1
Hallo,

Een tweetal jaren geleden heb ik zelf een buitenhaard gemetseld. Dit heb ik gedaan door een binnen open haard "in te metselen". Echter heb ik hem deze week afgebroken omdat er scheuren waren ontstaan in het metselwerk. Ik had namelijk rechtstreeks op de open haard gemetseld en bij de voegen kwamen scheuren. Sommige stenen kwamen zelf los te zitten en uit veiligheidsoverwegingen de haard afgebroken.

Nu wil ik hem opnieuw bouwen, maar loop tegen een paar constructie vragen aan.

1. Hier valt te zien hoe de haard was.



2.Hier een foto van de afbraak met de ingebouwde open haard. Hierin valt goed te zien dat de stenen tegen de haard aan gemetseld waren.



Ik wil hem eigenlijk vergelijkbaar weer bouwen, maar dan meer ruimte tussen de haard en het metselwerk. Werkt dit?
Ziet iemand een optie waarbij de haard meer open is?




- Kan ik de eerste meter (wat het heetst wordt naar mijn idee) bouwen met vuurvast mortel? Of bepaalde verhouding gewone mortel en vuurvast ivm sterkte?

- ik wou eigenlijk geen gebruik maken van vuurvaste stenen, ivm de prijs en de inbouwhaard die het lastig maakt.
- Moet ik evt een dubbele wand maken om de hitte te beperken?

Daarnaast wil ik het geheel stucen, of in ieder geval egaal maken (grijs). Iemand hier nog tips voor ivm de warmte?

Alle tips zijn welkom, ook design tips.

bvd
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou hem gewoon helemaal weghalen.
De buurt zal je dan dankbaar zijn, als dat stink ding weg is.

Eventueel een gashaard plaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zou mijn idee ook zijn, maar dat is niet de vraag van TS...

Ik denk dat je de vorige keer geen vuurvaste mortel hebt toegepast. Daarnaast kun je ook de metalen haard eerst omkleden met vuurvaste plaat, eventueel geventileerd aangebracht. Het is vooral een sfeerhaard, niet zozeer om je terras warm te stoken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Vuurvaste mortel is nergens voor nodig bv wel als je tegen de stenen aanstookt deze haard is gaan scheuren omdat metaal behoorlijk uitzet je zou dus tussen metaal en metselwerk een minerale wol kunnen toepassen of ruimte houden tussen metaal en metselwerk en dit met een isolerende korrel aangemaakt met cement en dit type haard wordt normaal in huis niet ommetseld. de opening van de haard zou ik persoonlijk niet groter maken omdat je een relatief korte afvoer hebt. de sterkte van de cement kun je aanpassen aan de sterkte van de steen ik zou persoonlijk geen kalk gaan gebruiken en de steen voor het metselen ook even nat maken je zou ook om meer warmte in je vuur te krijgen het rooster dicht kunnen leggen ligt zo te zien ook verkeerd om.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu