Buitenelectra vragen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heb een aantal vragen:

1. Ik heb van die schutting pilaren waar loze leidingen doorheen lopen. Deze buis komt ongeveer 15 cm onder de aarde uit. Officieel gezien zou ik hier grondkabel doorheen moeten doen, maar die gaat niet door de buis, is het een probleem als er wandkabel doorheen gaat en deze dus onder de grond met een mof met de grondkabel wordt verbonden?

2. De spatwaterdichte dozen, moeten die een bepaalde hoogte boven de grond worden geplaats. of is het zo dat die gewoon boven de grond moeten zijn?
 
Welke grondkabel probeer je erdoorheen te krijgen? 2 Aderig met mantel is voldoende.
 
3 aderige met mantel, moet toch ook aarde op komen.

De 3 aderige zonder mantel gaat er wel doorheen zonder probleem.

Hoe moet je een lasklem aanbrengen op de litze.
 
Je moet de litze in de mantel als aarde gebruiken (met kroonsteentje verbinden in giet mof onder de grond). Een geel/groene draad is dus niet nodig, alleen blauw en zwart. Dus probeer er 2 aderige met mantel doorheen te wurmen, aangenomen dat het voor verlichting is.
 
Sniffertje schreef:
en deze dus onder de grond met een mof met de grondkabel wordt verbonden?
?

Als ik het goed begrijp moet TS dus twee aardlitze met elkaar verbinden. Daarvoor kun je een kroonsteentje gebruiken en zoals Fiesikus terecht opmerkt adereindhulsjes op de litze.
 
Ik zo het risico niet willen lopen er kabel zonder mantel voor te gebruiken, dan maar opbouw?
 
Die mantel is bedoeld om, onder de grond, de geleiders tegen beschadiging door bv. graaf werkzaamheden, te beschermen. Dit is geen ondenkbaar risico voor iemand die bv na verkoop van je huis de tuin eens flink onder handen wil nemen. Dit is dan wel jouw verantwoordelijkheid omdat jij het zo hebt aangelegd.
 
Sniffertje schreef:
is het een probleem als er wandkabel doorheen gaat en deze dus onder de grond met een mof met de grondkabel wordt verbonden?
Dit kan; je kunt door de buizen YMVK-draad trekken en in een waterdichte gietmof verbinden met YMVK-as, die door de grond loopt.
 
Ja dat had ik begrepen, zit alleen met het probleem dat de wandkabel dan 15 cm onder de grond uit komt. en deze moet dan evt nog een stuk naar de gietmof.

Of beter de gietmof meteen te plaatsen waarde wandkabel uit de schutingpaal komt.

Echter zijn erook schuttingpalen waar ik geen gebruik wil maken van een gietmof maar waar ik een spatwaterdichte doos wil plaatsen net boven de grond. Dan moet er een stuk van 30 cm ongeveer overbrugt worden van uiteinde schuttingpaal naar de contactdoos.

Kreeg zojuist te horen dat dit echt niet kan, en dat er zeker gebruik gemaakt moet worden van een kabel met aardscherm.
 
Wat waarschijnlijk wel mag, is de gewone installatie kabel, het stuk tot de mof of installatie doos in bv stootvaste buis aanleggen zodat deze deugdelijk tegen mechanische beschadiging is beschermd.
 
Is het geen optie om hem in de leiding te leggen zonder grijze ommanteling.

Dus de 2 draden inclusief grijze ommanteling en dan de litze met ommanteling en de grijze buitenmantel eraf halen.
 
Dan word je kabel na een aantal maanden steeds dikker omdat het pantser gaat roesten.

pak gewoon een stukje rvs buis en leg daar die 3x2,5 ymvk kabel doorheen tot ca 50 cm diep en las hem daar met een grondmof op de ymvk-as kabel.
 
Oke, dus in de schuttingpilaar gewoon xmvk wandkabel gebruiken en dan waar de kabel 15cm onder de grond uit de schuttingpaal kom een verlengen met rvs pijp en daarin de xmvk kabel tot de grondmof.

Wat is trouwens het verschil tussen xmvk en ymvk?
 
YMvK wordt vanwege het milieu meen ik niet meer gebruikt; het verschil zit 'm in de chemische samenstelling van de mantel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan