Buismotor van zonnewering

Fonske1

 • #1
Dag allemaal
Ik ben in het bezit van een zonnewering op mijn veranda.Tot op heden was er niets aan de hand,maar nu doet de motor het niet meer.Hij staat te ronken en te trillen in beide draairichtingen.Ik heb de motor uit de buis gehaald en de fout is binnen in de buismotor.
Mijn vraag:Hoe krijg ik die motor uit elkaar,heb al eens geprobeerd,maar helaas,krijg hem niet uiteen.Is er iemand die mij kan helpen.
Motor Type:SOMFY ORION 40/17 LT60 280 Watt 40Nm 17t/m
Alvast bedankt voor alle tips.
Gr Fonske1
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • @$T

  • #2
  Dat kan van alles zijn. Een condensator die kapot is of een eindschakelaar. Neem eens contact op met de leverancier. Die zit in Hoofddorp
   

  Fonske1

  • #3
  Inderdaad,daarom moet ik eerst de motor kunnen demonteren.Dus mijn vraag <:hoe krijg ik dat ding oppen??
   

  @$T

  • #4
  Om de motor uit de buis te halen moet je het scherm van de steunen afhalen. Dan kun je de schroef aan de zijkant van de buis er uit halen. Daarna kun je voorzichtig! de motor er uit schuiven. De kans is natuurlijk wel groot dat het doek over de schroef heen zit dus dan moet dat er eerst af. Kortom het is een klus die niet bepaald voor een DHZ is.
   

  @$T

  • #5
  Sorry, ik had even niet goed op je eeste bericht gekeken. De eindschakelaars zitten in het kunststoffen deel van de motor maar zoals ik al zei: ga naar de leverancier met de complete motor.
   

  Fonske1

  • #6
  Ik denk dat je mij mis begrijpt,want de buismotor is reeds uit de buis,het gene wat ik wil is:De motor open leggen,zodat ik kan zien wat er juist aan defect is.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #7
  Aan de kopzijde zitten op de buis enkele schroefjes, indien je die er uit schroeft kun je de kop met eindafstelling en condensator er uitrekken.

  Je ziet dan enkel onderdelen en wellicht het probleem nog niet!

  Gewoon contact opnemen met een dealer en de motor laten repareren.
  Ik vermoed dat het de condensator is (kan je eventueel zelf vervangen)
   

  Kluske

  • #8
  De schroeven zijn afgedekt met een kleine sticker, deze schroeven verwijderen en de kop van de motor voorzichtig uit de buis trekken.
  Nu zul je de condensator ook zien zitten , vervang deze en naar alle waarschijnlijkheid zal je motor weer draaien.
  Het zijn torx schroeven met in het midden een stiftje, deze breek ik meestal weg en gebruik dan een gewone torx schroevendraaier.
   

  Fonske1

  • #9
  Dat ga ik straks nogeens proberen,heb al eens die 2 afgedekte torx vijsjes uit geschroeft,maar alles blijft boomvast zitten. Alvast bedankt voor de tip.Ik probeer nogeens.Laat nog iets weten. GR fonske1
   

  Fonske1

  • #10
  Kluske
  Heb nogmaals geprobeerd,torx vijsjes uitgedraaid en ook de vijsjes aan de kant van eindeloop instelling ,maar ik krijg daar geen beweging in,dat zit boom vast.Enkel de aansluitingsdraad heb ik kunnen verwijderen.Ik dacht dan het stiftje ongeveer in het midden van de buis door tedrijven,maar dat zijn 2 afzonderlijke pinnetjes,en die zitten nu alle twee iets dieper.
  Heb je soms nog een tip?

  GR fonske1
   

  Kluske

  • #11
  De stiftjes breek je eruit met kleine schroeven draaier.
  Dan neem je een passend torx-bitje en draai je de schroeven eruit, ze zitten aan het eind van de buis bij de overgang van metaal naar de kunststof gedeelte.
  Wanneer je ze verwijderd hebt zul je even kracht moeten zetten om het kunststof gedeelte uit de buis te trekken.
  Wanneer dit gelukt is zie het hele binnenste van de motor met daar aan vast de condensator.
   

  Fonske1

  • #12
  Nu toch gelukt om de condensator te vervangen,na het verwijderen van de kunststof cylinder op de buismotor ( die meedraaid in de buis en zo de einde loop bepaald),daar zitten nogmaals 2 torx vijzen die het geheel eindeloop regelsysteem vast zetten,na de vijzen te hebben uitdedraaid,kan je het eindeloop systeem uitschuiven en de condensator vervangen. .Alles werkt terug als nieuw.
  Aan allen dank voor de tips
  Gr Fonske1 :)
   

  DSR9500

  • #13
  Hier heb je mijn verhaal met foto s

  Zonnescherm gaat traag

  voor de "beveiligdigde torx" kun je ook speciaal schroefbitje verkrijgen.
  Ik heb een een setje gekocht en al vaak plezier aan beleefd.

  Mooi dat je motor het weer doet. BEn je voor minder dan 10 euro klaar ipv 275,- :roll:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu