Buis 60mm voldoende als steunpilaar?

Arj

  • #1
In de schuur gaan wij en zolder langs de wand maken,Zolder komt aan 1 kant vast tegen de muur (Tussen de stalen spanten leggen we een stalen I balk van 12 hoog, 3 meter lengte)
aan de andere kant komt een balk van 20x7 welke ondersteund wordt om de 4 meter.
Vraag is nu wat kunnen we gebruiken voor ondersteuning ?
We hebben nog buizen van 60mm liggen, wanddikte 3mm, zeg maar een ''steigerbuis''. Kan deze het gewicht dragen als we om de 4 meter een buis rechtop plaatsen ? Lengte van onderkant balk tot de vloer is 230 cm.
De zolder word niet heel zwaar belast, meer wat opslag van materialen die licht genoeg zijn om met de ladder naar boven te brengen.
Weet iemand wat de maximale rechtstandige (axiale?) belasting is voor een buis van 60mm met 3mm wand dikte en 230cm lang ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe heb je de afmetingen van die andere (stalen) balken bepaald?

De weerstandsmomenten van de ronde kolom kan je in de tabellenboeken vinden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
In een aantal tabellenboeken staat de draagkracht van buizen, oplopend per 500 mm, en het uitrekenen precies is niet zo heel moeilijk. Je zal dan ook moeten weten wat de optredende belasting is.

Het weerstandsmoment heeft niets met knik te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Lekker snugger van me dan. Ik bedoelde gewoon dat je de gegevens voor de berekening uit de tabellen kan halen. Ik ben geen constructeur dus welk kolom je moet hebben weet ik niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu