Bubbels in stucwerk ( MP75 )

fritsp1989

  • #1
Beste mede klussers en professionals.

Ik ben begonnen met mijn muren te stucen.
De ondergrond is gipsplaat ( geen stuc plaat ) gesausd met betoncontact.
Je gips dat ik gebruik is MP75 van knauf gewoon Nederlands Belgische ( niet van de bouwmarkt ) maar van de specialist, ook de datum is recent.

Ik maak 1 zak per keer aan deze laat ik 15 minuten drinken op ongeveer 16 liter koud leiding water.

Vervolgens zet ik op binnen de 20 minuten en probeer ik te reien binnen de 10.

Ik wacht ongeveer een half uurtje en mes hem droog af om hem vlak te zetten, en hier ontstaan de problemen dan krijg ik lucht bellen in het stucwerk.

Deze luchtbellen gaan niet weg met sponzen messen.

Nu is het wel mogelijk om ze weg te schuren als het gips hard is maar dat brengt veel werk met zich mee en wil ik graag voorkomen.

Heeft iemand een idee wat ik fout doe ?

Met vriendelijke groet Frits
 

Franc1234

  • #2
Hoe heb je gemixed? Welke laagdikte breng je aan?
 

fritsp1989

  • #3
Met een en grote krachtige mixer, ik breng 1cm aan.
Ik heb werkelijk geen idee waar het fout gaat.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Franc1234

  • #4
daar ligt het niet aan. Je zegt dat je de tijd in de gaten houdt voor de 1e bewerking; maar voel je ook eerst met je vingers voordat je met het spackmes aan de gang gaat? Wat ik weet is dat je pas gaat messen als het stucwerk voldoende is opgesteven, en nauwelijks nog kunt indrukken.
 
  • Like
Waarderingen: fritsp1989

fritsp1989

  • #5
Ja ik voel er aan hij plakt niet meer, is nog net iets in te drukken, maar het valt me ook op dat de MP75 erg dik is met 16 liter water zou een liter meer water het verschil kunnen maken ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mitchelt

  • #6
Dit komt hoogstwaarschijnlijk door te vroeg sponzen/messen. Omdat het gips nog te "vloeibaar" is wrijf je het van de muur af lijkt het, probeer eens iets langer te wachten met die stappen
 
  • Like
Waarderingen: fritsp1989

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Gips word vanuit de kern steeds harder. De toplaag droogt ook maar die is tijdens elke stap weer te actieveren om steeds fijner af te kunnen werken. Doordat je te vroeg begint met messen druk je alle kleine luchtbellen samen tot grotere. Of als je te vaak over dezelfde plek gaat creëer je ook bultjes. Heb je deze gecreëerd dan krijg je deze weg door het gips goed hard te laten worden en dan met achterkant spackmes ze weg te schrapen en vervolgens af te pleisteren met een finischer of muur nat sprenkelen met water en nogmaals pleisteren. +- 19 liter op 25kg gips heb je mooi verwerkbare specie.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: ArnoA, Tjips, Rene de klusser en nog 4 andere personen

fritsp1989

  • #8
Die 19 liter water en langer wachten met messen heeft het opgelost spiegelglad resultaat na het sponzen en messen nu.
Over Fix & Finish heb ik wel nog een vraagje kan ik dat ook gebruiken om een klein gebied mee te repareren waar ik bijv een krasje met het spacmes heb gemaakt of moet ik dan de hele muur filmen ?

Bedankt voor de tips !
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Rene de klusser en StucDennis

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Super dat het nu gelukt is. Je kunt een muur lokaal pleisteren wanneer er ergens nog een krasje oid zit. Je moet er alleen goed op letten dat je aangebrachte pleister weg vloeit in het oude werk. Na totale droging kun je de overgang evt licht schuren met korrel p220. Als je met een finischen kun je beter kijken naar een echte finischer zoals topfinisch. Persoonlijk vind ik deze veel fijner qua structuur dan F&F.
 
  • Like
Waarderingen: Rene de klusser en fritsp1989

emp62

  • #10
bedankt, ik had ook wat van die bubbels. Ik had gevonden dat er 0.65L/Kg in moest voor MP75. Dus dat is 16.25L/25Kg. Elders vond ik een video waarin 18L werd gebruikt. Dus ik denk dat ik ook wat omhoog ga. 16.25L was opzich ook een mooie pasta.

Ik heb 1 stukje muur gedaan. Ook omdat het nu koud is duurt het allemaal wat langer qua tijden. Ik had een lijst van tijden aangemaakt, 20min aanbrengen gips, 10min uitvlakken, dan 30 an 40min uitharden voordat je met de spackmes begint. Dat had bij mij langer moeten zijn met deze kou. Dus ik wacht nu echt dat je het niet meer kan indrukken voordat ik met spacken begin.

Ik hoop dat de muur in delen doen niet een te groot probleem is. We gaan het zien want ik moet eerst meer routine krijgen alvorens ik zeg maar 12m2 ineens doe. Al is het alleen maar dat je al dat gips moet aanmaken. Dus ik doe 3m2 per keer, dat is dus 1 zak. Misschien binnenkort naar 2 zakken per keer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu