Broodjesvloer + elektra

Blauweklusser

  • #1
Bedankt voor het delen van alle kennis in het forum, ik heb er al veel aan gehad in de aanloop naar onze verbouwing. Een vraag die ik meer uit bevestiging stel is de volgende:

Afgelopen week heb ik de oude balkenlaag uit onze woning gesloopt en het zand een stuk afgegraven (10 kuub). De loodgieter heeft nieuwe riolering voorbereid en afvoeren aangelegd in de keuken.

Morgen worden de betonnen liggers met broodjes gelegd en in de dagen daarna het beton gestort. Op dit moment is er nog niet gesproken over elektra en de aannemer geeft aan dat de elektra na het betonstorten word gelegd. Het lijkt mij veel logischer om de buizen nu te leggen en achteraf de draden te trekken dan dat we dit straks op het beton moeten doen.

Over het beton komt vloerverwarming met zandcement.

Moet ik nu aan de rem trekken en eerst de elektra laten leggen, of kan dit geen kwaad?

Bedankt voor het advies!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Moet het elektra over de vloer
(via het plafond is normaal )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Hoezo, elektra gaat waar het gaan kan.
Het is maar net wat het makkelijkste en goedkoopste kan.
 

Maurice81

  • #4
Buizen leggen en later draad trekken doen we zelden.... Als er tussentijds iets met de buis gebeurt heb je een probleem.

Ook wordt er tegenwoordig veel flex met draad er al in gebruikt maar dat ter zijde.

Een goede aannemer/elektromonteur kan 't beste ter plaatse beoordelen wat de beste manier is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Normaal wordt er eerst beton gestort met het nodige grind ed. er in op de balken en broodjes, zeg maar een ruwe werkvloer.
Meestal wordt die even ruw vlak gemaakt zodat er niet te veel kuilen en bulten in zitten, dan kunnen zaken als electra en verwarming worden gelegd, daarna wordt de afwerkvloer gestort.
Zoals hierboven aangegeven is het dus zaak om te voorkomen dat de gelegde buizen beschadigen, daarom de electrabuizen ed. zo laat mogelijk gaan leggen en zo vlak mogelijk voor het storten omdat anders de kans vrij groot is dat er een buis wordt platgedrukt of beschadigd tijdens de ruwbouw. Hostaliet buis gebruiken kan ook en is veel beter bestand tegen beschadigingen maar is ook een stuk duurder.
Flexbuis met draad is zo mogelijk nog sneller beschadigd en wil je later draad vervangen dan gaat dat meestal een stuk moeilijker.
 

Maurice81

  • #6
Ik gebruik al een tijdje grijze flex met draad van een van de grootste fabrikanten van draad/kabel etc. Deze is ook erg slagvast en ook kan je daar vrij gemakkelijk nieuw draad intrekken of een draad erbij. Uiteraard werkt dit 't beste indien het in de vloer of muur zit of goed gebeugeld wordt.

Er is dus wel goede kwaliteit flex in de markt, maar de goedkopere aanbieders kan je beter niet hebben, dan is soms vaste (grijze) buis een betere oplossing.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Kan best, maar hoe je het ook bekijkt, een flexbuis heeft altijd een kleinere binnen diameter dan een gladde buis als de buiten diameter hetzelfde is.
Daarnaast is vaak snel de fout gemaakt om een bochtje met flexbuis net iets te scherp te maken hetgeen bij gladde buis minder snel gebeurd (kan natuurlijk wel als je geen bochten kunt buigen) maar vaak is het ook minder erg omdat de kabel dan niet tegen een ribbel kan stuiten oid.
 

Maurice81

  • #8
Klopt Gerrit, daar heb je gelijk in.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Leidingwerk wordt bij een PS-combivloer volgens mij nooit in het beton gemaakt, maar altijd in de zandcementvloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu