Breedte Spouwmuur

Ducatist749

  • #1
Hey Medeklussers,

Doordat onze buurman niet wil dat wij de huidige tuinmuur gebruiken voor onze buitengevel van de aanbouw, krijgen wij binnen een grote verspringing in de muur.

Nu wilde ik deze zo klein mogelijk proberen te houden.

Is het verstandig om onze buitenmuur strak tegen de tuinmuur aan te zetten?

En is het mogelijk om bijvoorbeeld een steen in de lengte door te zagen zodat je je buitenmuur met stenen van 5cm breed opbouwt, en dan 80cm isolatie, 3 cm spouw en 5 cm binnenmuur. Dan zou ik in totaal op een spouwmuur uitkomen van 21cm, waardoor mijn verspringing binnen maar 11cm is.

Of zijn er ook andere oplossingen voor?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan in plaats van doorzagen dan beter een klampmuur metselen (stenen op z'n kant). Of je laat het buitenspouwblad gewoon weg.
 

Ducatist749

  • #3
Misschien had ik erbij moeten vertellen dat de tuinmuur maar 1,8m hoog is.
En de aanbouw 3m hoog wordt.
Dus kan ik me buitenspouwblad niet weglaten.
En door die klampmuur heb je een ander aanzicht dan als de voorkant.
 

Pirke

  • #4
doordat onze buurman niet wil dat wij de huidige tuinmuur gebruiken voor onze buitengevel van de aanbouw, krijgen wij binnen een grote verspringing in de muur.

Logisch toch. Dat zou landjepik zijn.

Ik heb hetzelfde probleem op dit moment. Als de muur een dragende functie heeft (is het geval) moet ie aan een aantal eisen voldoen. Zomaar een dun steentje gebruiken kan niet. Moet de bouwkundige naar kijken.

Om ruimteverlies te compenseren kun je de tegenoverliggende muur weer een stuk opschuiven.
Het verspringen vangen wij op door de muur te onderbreken met een gemetselde inbouwkast aan twee zijde, en daartussen ensuite de ingang naar de nieuwe keuken te maken.

Beetje creativiteit kan bij jullie ook wel een oplossing brengen denk ik.
Maar die schuttingmuren zijn idd lastig. Je mag de helft gebruiken. Maar de helf van een steense muur kan helaas niet. En afschijding mag maar 2 meter zijn.
 

StefanD

  • #5
Het eerste wat ik zou proberen of er iets met de buurman te regelen valt. Wellicht dat je iets kunt bedenken waar je beiden beter van wordt.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Als de tuinmuur de scheiding is van de perselen dan is de helft van jou.
Je zou met de buren kunnen overleggen de muur weg te halen en te vervangen door een wand van houtskelet bekleed met een HPL of iets anders wat onderhoudsarm is.
De buurman krijgt terplaatste 5 cm meer ruimte.
Alleen even afspreken dat er aan de gevel niets word vast gemaakt of opgehangen.
Dan heb je met een beetje geluk 10 tot 15 cm ruimte om iets te maken.
Een wand van vuren balken 4,5 maal 9,5 aan de binnenzijde gips en aan de buitenzijde 2,5 cm dikke regels met 6 of 8 mm HPL als bekleding.
In de wand 90 mm isolatie.
Totale dikte is dan 14 cm.
Ten eerste is de wand mooier omdat hij 1 kleur heeft.
Ten tweede is de constructie vele malen degelijker in verband met de aansluiting die anders op de bestaande muur gemaakt moet worden.

Nog even een vraag.
De scheidingswand tussen de woningen is dat een spouwmuur of een steensmuur.
Dit bepaald namelijk hoe groot de sprong is ten opzichte van de scheiding.
 

EvdL

  • #7
Ik heb hel zelfde probleem gehad. beide buren wilde niet hebben dat we 10 cm op hun grond bouwden ( ook niet tegen een vergoeding )
We hebben nu een sprong in de woonkamer, de keuken heb ik nu zo geplaatst dat het niet opvalt.

We hebben zelf gekozen voor een redelijk grote sprong om wel een goede spouw te krijgen. Achteraf valt de sprong wel mee / hebben we niet echt last van. De beide buren hebben nu wel "pech" als ze willen uitbouwen. De bouwer heeft de fundering zo gemaakt dat als ze zelf willen uitbouwen ze geen gebruik kunnen maken van mijn fundering en als ze zelf willen uitbouwen moeten ze nu zelf een dubbele muur plaatsen. We hebben n.l. gelijk gemeld dat de muur op onze grond staat en dat ze niet in de muur mogen boren. De ene buurvrouw heeft er nu al spijt van want ze mocht er nu dus geen plantenbak op boren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een tweede metselwerk wand ertegen zetten, zonder aan de bovenkant een regenafdekking te maken over de bestaande, lijkt me niet slim. Het is moeilijk netjes te maken en er kan water en vuil tussen komen, met vochtproblemen tot gevolg.

Als het geen mandelige muur is wordt ook wel eens verderop in de tuin grond uitgeruild ter compensatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu