Brede kieren: hoe dichtkitten?

Mobilae

 • #1
In ons nieuwbouwhuis zitten nogal wat 'kieren'. Met name langs de trappen (openingen tot 10mm breed), maar ook tussen wanden en kozijnen zitten flinke openingen. Zie onderstaande foto's.

Hieronder één van de kieren tussen wand en trap. Als ik dit ga kitten zakt het natuurlijk weg. Wat zou ik er tussen kunnen zetten om dit tegen te gaan? Eerst pur schuim ertussen spuiten? De trap moet natuurlijk nog wel kunnen werken.


Hieronder één van de openingen tussen wand en kozijn. Met stucen is het niet gelukt om het mooi te krijgen, daarvoor is de ruimte te smal. Ik vind het zoals het nu is niet mooi. Kitten zou hier eventueel wel kunnen, maar de vraag is of dat mooi wordt. Wie heeft een mooie oplossing?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Op de boom van de trap hoort een krimplatje te zitten.
Wordt vastgezet op de boom en tegen de muur aan gedrukt.
Ongeveer 30 a 40 mm breed en 6 tot 8 mm dik, je moet het nog kunnen buigen.
 

Emiel1

 • #3
LS,

Je kan er wat vulmateriaal tussen doen zoals tochtband, krantenpapier etc. Pur schuim zet teveel uit,je kunt evt. ook uitgehard purchuim in iets bredere strips snijden dan de breedte van de kier, en die dan erin duwen. Met kit zal het nooit de schoonheidsprijs krijgen, beter een latje oid monteren (zoals hiervoor ook al is aangegeven)
Wel slechte afgewerking voor een nieuwbouwhuis !
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Kit heeft een rugvulling nodig. Een schuimbandje werkt het best.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Kitten van deze naad is niet mooi en slecht schoon te houden. Zoals Rola aangeeft plaats je een afwerklat.
 

Mobilae

 • #6
Alweer enige tijd dat ik dit topic gestart heb.

Inmiddels heb ik de naad bij de trap afgewerkt met een afwerklatje. Erg mooi geworden.

Echter ik heb nog geen oplossing voor de naden tussen de deurkozijnen en de wanden. Het is met gips gewoon niet af te werken en ook schilderen wordt niet echt mooi. Er zit overal ongeveer 1cm tussen wand en deurkozijn. De naad is tevens ongeveer een centimeter diep. Daardoor kan er ook weer stof e.d. verzamelen. Het gaat om de tweede foto.

Ik denk er nu aan om het redelijk 'rijkelijk' dicht te kitten en dan afstrijken met bijv. een ijsstokje. Daarna overschilderen. Dan ben ik in ieder geval van die naad af. Iemand nog een andere oplossing?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Een beuken latje van vierkant 9x9 mm, eventueel door een vandiktebank laten halen dat ie net iets kleiner is en dan erin lijmen met een overschilderbare kit. Afwerken met dezelfde kit.

Van te voren even opmeten met een schuifmaat en die schuifmaat ook meenemen naar de winkel waar je de latjes koopt. Niet vergeten de schuifmaat aan te melden bij de ingang van de winkel, om problemen te voorkomen.

Latjes met standaardmaat 10x10 hebben vaak wat tolerantie, er zitten er dan ook bij die net iets dunner zijn. Even bij het betreffende schap meten wat bruikbaar is.

Te gebruiken kit: een goede acrylkit of een polymeerkit.

Dat is veel beter dan helemaal opvullen met kit, want het duurt heel lang voor die helemaal hard is en de kans is aanwezig dat het gaat krimpen of kleine scheurtjes gaat vertonen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Een latje precies pas maken voor zo'n kleine opening kan lastig zijn. Een lat er tegenaan is dan een stuk makkelijker.

Niet te lang over nadenken, gewoon afdekken zoals timmermannen doen ;)
 

minimal

 • #9
Mobilae schreef:
Alweer enige tijd dat ik dit topic gestart heb.

Inmiddels heb ik de naad bij de trap afgewerkt met een afwerklatje. Erg mooi geworden.
Hallo, je hebt de trap afgewerkt met een afwerklatje. Kun je mij vertellen hoe zo'n latje heet? Wij hebben precies hetzelfde probleem, maar ik ben helemaal niet handig. Toch wil ik het graag proberen, maar ik kan niet vinden hoe zo'n latje heet. Hij moet natuurlijk ook een beetje meebuigen omdat het rond loopt. Heb je ook een foto van het eindresultaat?

Alvast dank!
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #10
Koplat, of krimplat, als je bij de houthandel uitlegt wat je zoekt heb ze zeker de juiste voor je. Die latjes zijn dun genoeg om wat mee te buigen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #11
Probeer eens een aluminium T profiel zilvergrijs gematteerd. De middenkant drukt u in de ruimte tussen kozijn en wand. De afmeting is afhankelijk van de te overbruggen breedte. Wij lijmen dit materiaal in L vorm op gestucte hoeken. Staat strak en beschermt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Een koplat is vaak 12mm dik en dus te dik om te buigen. Een plint is 8mm dik en prima te buigen. Ik heb bij mijn trap dus een plint gebruikt om de naad af te dekken. Eerst langs de muur leggen om de muur af te tekenen (als deze niet geheel vlak is), met een decoupeerzaag op maat maken en monteren. Naadjes afkitten en schilderen.

IMG_20210404_170816k.jpg
IMG_20210404_171138k.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu