Bosch WTL 5400 niet-bestaande symbolen op display

G. Bouwer

  • #1
Onze Bosch WTL5400 wasdroger doet het niet meer. Hij start niet meer. Op het display branden willekeurig lampjes, ook op onlogische momenten. Soms knipperend, maar soms continu. Op het twee-digit display verschijnen niet-bestaande symbolen, of er verschijnt helemaal niets. Na uit- en weer aanzetten van de machine kan het gedrag zomaar heel anders zijn. Het paneel is gewoon helemaal de kluts kwijt. Er is geen touw aan vast te knopen. Het enige 'stabiele' lampje is het aan-lampje. Het probleem is in de loop der weken/maanden erger geworden. Soms brandden de lampjes ook op halve kracht, terwijl de machine draaide.

Ik vind de printplaat van het bedieningspaneel er smoezelig uitzien. Er zitten smoezelige plekken op de 'ovaaltjes'.

Ik heb het bedieningspaneel gedeeltelijk doorgemeten. De drukschakelaars zijn goed. De diodes zijn goed. Ik heb ook die grote aan/uit hoofdschakelaar doorgemeten, die lijkt ook in orde.

Kan iemand me zeggen wat er aan de hand is?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
15 jaar oud mag dan wel een al geheel schoonmaakbeurtje hebben.
Die natte stofplekken op de print zeker verwijderen.
 

G. Bouwer

  • #3
Ben bang dat de print niet schoongemaakt kan worden. Het lijkt alsof die plekken er echt IN zitten. Ik probeer momenteel de kanaaltjes door te meten, maar dat is erg moeilijk. Precies op die smoezelige plekken bij de 'ovaaltjes' (foto 3 in mijn fotoalbum) kun je niet zien wat de loop van de kanaaltjes is en kan ik dus niet goed meten.

Punt is dat ik niet kan inschatten of die smoezelige plekken er verantwoordelijk voor zijn dat de kanaaltjes -elektrisch gezien- niet meer goed gangbaar zijn. Ik hoop dat iemand hier dat vaker bij de hand gehad heeft.

Ondertussen zal ik de rest van de machine nog eens goed schoonmaken. Kan vuil ervoor zorgen dat er niet-bestaande symbolen op het display verschijnen? Het lijken soms wel hiërogliefen :D
 

G. Bouwer

  • #4
Ik heb een filmpje gemaakt van de storing.

Ik heb vanmiddag de machine schoongemaakt, d.w.z. de boel stofvrij gemaakt, met name de sensoren. Dat maakte helaas geen verschil (het filmpje is van ná het schoonmaken).
 

G. Bouwer

  • #5
Probleem opgelost, was inderdaad de printplaat.

Ik heb de machine ondertussen ook een fikse schoonmaakbeurt gegeven. Maar man, man, man wat een stof gaat daar nog in zitten. Ik zag wel dat de machine zodanig met filters is uitgerust dat er maar weinig stof op het verwarmingselement terecht kan komen, maar ergens verbaast het me toch dat er niet méér wasdrogers in brand vliegen. Want elk stofje dat ondanks de filters in het kanaal terecht komt verbrandt toch tegen het element?
 

G. Bouwer

  • #6
Helaas iets te vroeg gejuicht.
De droger stopte en het 'zeef'-lampje ging knipperen. Nu het bedieningspaneel het weer goed doet, steekt een oud probleem de kop weer op.

Dit kan 3 oorzaken hebben (volgens de zoekmachine):
1) Machine is vuil.
2) schoepenrad zit los op de as.
3) De NTC sensor is stuk.

1) kan het niet zijn machine is brandschoon van voor tot achter, 2) ga ik testen, 3) ga ik vervangen indien 2) geen resultaat geeft.
 

G. Bouwer

  • #7
Ik heb de voorste NTC sensor even losgehaald (voorin, onderin de machine, onder de deur)
Wat moeten de weerstandswaarden van deze sensor zijn?
Ik meet ongeveer 10 Ohm bij kamertemperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu