Bosch WFF1200 wast soms te heet

Naisaaz

  • #1
Beste mensen,

Ik vond gisteren het normale wasprogramma bij onze wasmachine (Bosch WFF 1200) wel erg lang duren. Toen ik keek, zag ik dat de wasmachine met heet water aan het spoelen was. Ik heb het spoelprogramma herstart, en toen was er niets meer aan de hand. Vandaag heb ik twee keer middels hetzelfde (normale, stand 1) wasprogramma kleding gewassen en dit is zonder problemen gegaan. Dit wil zeggen: hij was met koud water aan het spoelen, het water is niet warmer dan ca. 30 graden Celcius geworden gedurende de hele wascyclus en de programmaduur was normaal. De problemen (te heet water, te lang was programma) komen dus te pas en te onpas op.

Heeft iemand van jullie een idee waar het bovenstaande aan kan liggen? Ik heb namelijk geen zin mijn kleding te zien krimpen als ik een keer niet oplet en wil daarnaast nog langer kunnen genieten van dit oerdegelijke apparaat.

Ik heb het een en ander aan kluservaring en doe nogal wat doe-het-zelf-klussen in huis. Daarnaast repareer ik zelf mijn auto (indien nodig).

Ik dank jullie bij voorbaat,

H
 

Naisaaz

  • #2
Nog wat extra informatie:

Gisteren heb ik het filter bij de pomp schoon gemaakt (was al behoorlijk schoon).
 

Techrax

  • #3
NTC (temperatuurvoeler) en verwarmingselement doormeten.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Blijven plakken van het verwarmingsrelais lijkt mij eerder.
 

Techrax

  • #5
S.oldeerbout heeft gelijk, had ik moeten weten. Het relais zit op de printplaat en is meestal een wit blokje. Het relais werkt zo: als hij gesloten is, ontstaat er een stroomkring waardoor het element aangaat. Wanneer de NTC aangeeft dat de temperatuur goed is, gaat het relais open waardoor de stroomkring onderbroken wordt en het element geen stroom meer krijgt maar wanneer het relais blijft plakken blijft de stroomkring gesloten waardoor de element stroom blijft krijgen en de temperatuur steeds hoger wordt.
 

Naisaaz

  • #6
Dank voor de hulp. Ik heb inmiddels de printplaat eruit kunnen halen. Zie onderstaande links voor de foto's van de printplaat en de relaiskappen. Zoals jullie zien zijn er twee relais, die identiek zijn. Weten jullie welke ik moet vervangen (K5 of K6)?

Ik heb gezocht naar het relais, maar krijg het niet gevonden. Zowel via eBay als gewoon Googlen lukt het niet. Hebben jullie een idee hoe ik er alsnog aan kan komen? Het betreft een vijfpolig relais.

Foto's plaatsen via klusidee a.u.b. Mod.
 

Naisaaz

  • #7
Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat ;)

Het relais (van Omron) is uiteindelijk besteld via een specialistische Amerikaanse elektronicasite (Mouser) door een vriend van mij die elektrotechnicus is. Ik heb beide oranje relais vervangen (met desoldeer uit printplaat gesoldeerd) en de nieuwe in de printplaat gesoldeerd. Ik heb ze beiden vervangen.
Eentje is immers al gesneuveld..

De wasmachine werkt nu weer als een zonnetje. We hebben zo'n 8 keer gewassen zonder problemen.

Dank voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu