Bosch WAN28275NL foutcode E:36/-10

Mystery1980

  • #1
Goedemorgen,

Vorig jaar (binnen wettelijke garantie) via online winkel een Bosch wasmachine gekocht type WAN28275NL.
Helaas al enkele malen foutcode E:36/-10 gehad wat volgens de handleiding kan betekenen "afvoerbuis of waterafvoerslang is verstopt", "afvoerbuis of waterafvoerslang is geknikt of vastgeklemd", "afvoerpomp is verstopt" of "waterafvoerslang is te hoog aangesloten".

Bij iedere keer volgens de handleiding gehandeld en er zat nooit iets vreemds bij de pomp (achter de serviceklep)?
Contact gehad en er kan een monteur gestuurd worden, maar men wordt zeer duidelijk gewezen op dure kosten als het een gebruikersfout zou zijn.

Heeft iemand een tip of idee wat ik zelf nog kan controleren?

Hoor het graag want door deze heisa "durf" ik bijna niet meer te wassen :(
 

Mystery1980

  • #2
Goedemorgen,
Vanmorgen na niet meer gewassen te hebben, wilde ik beginnen met "reinigingsprogramma" op advies van Bosch (Katoenprogramma 90 graden met wasmachinereinigertablet, met geen was er in).
En richting het einde weer dezelfde melding E: 36/ -10.

Ik heb zoals iedere keer de stappen gevolgd uit de handleiding, afvoerpijp gecontroleerd etc. maar zie niets vreemds of wat er niet hoort?

Wat zou ik zelf nog kunnen doen / controleren?

Hoor graag z.s.m. van iemand :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het zou kunnen zijn dat er een voorwerp (bijv. een sok) tussen trommel en kuip is geglipt en deze zich nu in de slang tussen kuip en afvoerpomp bevindt. Of een kleiner voorwerp (een munt) dat zich ergens in het afvoertraject heeft vastgezet en veroorzaakt dat het kogel-waterslot niet goed meer werkt.

Je hebt geen compleet E-nummer vermeld, de index (bijv. /01) ontbreekt.
Daarom heb ik aangenomen dat het de WAN28275NL/01 betreft.
Er bestaan echter meerdere andere versies, die eventueel licht kunnen afwijken in uitvoering en onderdeelnummers.
Voor WAN28275NL/01 vind je de explosietekeningen bij Bosch hier (klik).

Op tekening 4/5 zie je rechts onderin de afvoerpomp (0424). Daarnaast in de tekening (in de machine in werkelijkheid erboven) de hierboven genoemde slang (0419). Daar zou dus een voorwerp in kunnen zitten. Bovenop die slang zit nog een kogel-waterslot (0421), een bal die moet zorgen dat er geen water wegloopt indien dat ongewenst is. Die zou dus vast kunnen zitten.

Of dergelijke eventuele oorzaken al dan niet onder garantie vallen weet ik niet. Normaal gesproken zou een sok niet langs de trommel mogen glippen, maar als het gebeurt zegt de servicemonteur wellicht, dat je sokken in een netje hoort te doen voor je ze in de wasmachine stopt. En een munt oid. die iets verstopt, hoort helemaal niet in de was thuis, problemen daardoor veroorzaakt vallen dus ook niet onder garantie.

Probleem is, dat je om vast te kunnen stellen wat er aan de hand is, zonder meer die machine open moet maken en ook dat kan op bezwaren stuiten voor wat betreft garantie.

Naar mijn mening kun je zelf niet veel meer doen om te proberen het euvel te verhelpen.
Dus maar hopen, dat de storing niet veroorzaakt wordt door iets wat niet onder garantie valt.
 

Mystery1980

  • #4
Beste Kees,

Dank u wel voor uw uitgebreide reactie!
Mijn excuses het betreft een WAN28275NL/37.

Ik vraag me af als ik na de foutmelding:
het water via het aftapslangetje eruit heb gelaten,
de binnenruimte gecontroleerd heb er zat/zit iedere keer niets in, de rotor draait (voel wel klein beetje weerstand?)
de waterafvoerslang gecontroleerd heb,
1 liter water in compartiment II heb gedaan en programma "afpompen" heb geselecteerd,
dat die het dan wel gewoon doet, zonder storing?

Was het niet logisch geweest als er een sok tussen had gezeten, dat die dezelfde foutmelding had gegeven ook bij het programma "afpompen" ?

Hoor graag nog van u / iemand :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mystery1980 schreef:
de rotor draait (voel wel klein beetje weerstand?)
Dat is normaal, het is een magneetpompje, die heeft steeds een iets zwaarder punt bij het draaien.
Mystery1980 schreef:
Was het niet logisch geweest als er een sok tussen had gezeten, dat die dezelfde foutmelding had gegeven ook bij het programma "afpompen" ?
Tijdens afpompen gedurende het normale programma kan er net een iets andere omstandigheid plaats vinden, bijv. omdat het water nog warm is. Ik voel er niets voor om, zonder dat daadwerkelijk bekend is wat er aan de hand is, te proberen daar logica in te vinden. Mijn glazen bol is al jaren in reparatie, kan dus niet van afstand zien wat zich daadwerkelijk in je wasmachine afspeelt!
 

Mystery1980

  • #6
Dank u wel Kees voor uw reactie, dan zit er inderdaad niets anders op als mijn was maar zolang bij mijn ouders wassen, en wachten als de monteur gaat komen wat zijn bevindingen zijn....

Wat ik wel nog vergeten was te vermelden en me nu pas te binnen schiet :oops:
Het is me de laatste keer met gewoon wassen opgevallen dat als een programma er b.v. 2 uur en 55 min. over zou doen volgens display, het lijkt alsof "de tijd blijft hangen" of er tijd weer bij telt?
Lang verhaal kort: naar mijn mening doet de wasmachine er dan langer over als b.v. 2 uur en 55 min.

Klinkt dit nog bekend bij u als ik vragen mag?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat gebeurt bij moderne machines heel vaak. De besturing stelt het programma in de loop van dat programma. Waar dat dan door bepaald wordt , weet ik niet precies (de interne programmtuur van wasmachines is mij niet bekend), maar ik weet wel dat dat bij onze eigen wasmachine ook regelmatig voorkomt.

Een conclusie trekken, dat het al of niet te maken heeft met de gemelde problemen, daar waag ik me niet aan.
 

Mystery1980

  • #8
Dank u wel Kees voor uw snelle reactie!

Zodra er iets meer bekend is van het probleem, zal ik het hier nog even terugkoppelen.
 

Mystery1980

  • #9
Kees (en anderen) even update:
Via Google kwam ik met zoeken op een website uit waarbij oplossingen o.a. bij vermeld stond " de afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis".
Aangezien ik voor mijn gevoel alles gedaan wil hebben wat ik zelf kan/mag, dit gecontroleerd en de afvoerslang zat dieper dan de aangegeven 15 cm in de afvoerbuis.
Dit getest door een machine was te draaien en bij het afpompen de slang omhoog te houden met resultaat, hij werkte gewoon het programma af :)

We hebben de slang nu zolang met tie wraps omhoog vast gezet (kon zo 123 geen houder vinden, als we die er al bij gekregen hadden).
De volgende wasmachine draait alweer, dus hopelijk was dat het probleem.

Ook al vind ik het wel apart dat hij het het ene moment wel (een paar machines was) bleef doen en het volgende moment (met een wasbeurt) niet?

Zou u met uw kennis uw mening nog over willen en/of kunnen geven? :oops:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Indien de afvoerslang te diep in de afvoer zit, zou er eerder sprake zijn van spontaan afvoeren (hevelen) dan van niet goed willen afpompen. Dat is echter bij jouw wasmachine niet van toepassing, omdat de slang van de afvoer eerst naar boven geleid wordt en dan pas naar beneden gaat. Zie bovengenoemde tekening, 4/5, onderdeel 0417 (de gehele afvoerslang).

Wat wel zou kunnen, is dat het uiteinde van de afvoerslang geblokkeerd wordt door dat te diep in de afvoer zitten. Bijv. omdat hij tegen het sifon aankomt oid. Verder kan ik dat zelf ook niet beoordelen en ook niet dat het de ene wasbeurt wel gebeurde en de andere wasbeurt niet. Filosoferen over wat er allemaal wel of niet kan doe ik eigenlijk liever niet. Machines zijn soms net mensen: het ene moment ben je kerngezond en het andere moment lig je op apegapen. Kan zomaar gebeuren, zonder voorafgaande aankondiging...

De houder (een vaste bocht) wordt overigens bij alle Bosch wasmachines standaard meegeleverd. Is nummer 0427 in de tekening en ook los te verkrijgen met bestelnummer 00655300. Kost minder dan 10 Euro, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Zou je ook in een plaatselijke onderdelenzaak kunnen halen, dan heb je geen verzendkosten.

Maar als het met tiewraps lukt, ook prima toch... :prima:
 

Mystery1980

  • #11
Wederom dank u wel Kees voor uw reactie!
En bedankt voor de tip over de bocht :)

Ik hou het in de gaten en laat het hier weten als het echt opgelost lijkt / blijft :prima:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Als de afvoerslang in het water zit aan het uiteinde kan er luchtdruk ontstaan in de slang waardoor hij niet kan afpompen.
 

Mystery1980

  • #13
Beste S.oldeerbout dank u wel voor uw reactie.
Ik denk en hoop dat dat het probleem was in mijn situatie..

Korte update: We zijn 4 machines was draaien verder en so far so good :prima:
 

Mystery1980

  • #14
Helaas te vroeg gejuicht :oops:

Vanmorgen machine gewassen op 30 graden (vanwege de kleding) toen ging nog alles goed.
Daarna machine was aangezet op 40 graden en helaas toen weer dezelfde melding.
De afvoerslang zit nog netjes met tie wraps op de afvoerbuis, maar wat me wel opvalt is dat het water uit de aftapslang best "smerig" is?

Gisteren 3 machines gewassen 1 keer op 60 graden en 2 keer op 40 graden.

Zou het dan te maken kunnen hebben met de wasmachine op 30 graden?

Mocht iemand hier antwoord op kunnen geven :oops:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Misschien zit er toch iets in die geribbelde slang, waardoor (bijvoorbeeld) de afsluitkogel niet goed functioneert.
En dat zal bij verschillende temperaturen net een ander effect hebben.

Het probleem is, dat we niet van afstand in jouw machine kunnen kijken. En dus niet weten of er in die slang daadwerkelijk iets zit, wat een probleem zou kunnen veroorzaken. Al was het maar om mogelijke oorzaken uit te sluiten, maar helaas, alle AI ten spijt, dat gaat gewoon niet. En gelukkig maar, want als we bij iedereen thuis alle spullen (van binnen nog wel) zouden kunnen bekijken, wat bleef er dan nog van privacy over?

Daarom kan ik op dit moment maar één ding adviseren: schakel de servicedienst in. Je hebt genoeg geprobeerd om het zelf te verhelpen, meer kun je gewoon niet doen.
 

Mystery1980

  • #16
Dank je wel Kees voor uw reactie!
Ik kijk het dit weekend nog aan en anders toch maar de servicedienst inderdaad...

Nogmaals bedankt voor uw reactie :)
 

Repair-man

  • #17
Het probleem is dat de maximale pomptijd wordt overschreden en dan komt deze foutmelding.
Oorzaken om even na te lopen:
1) Ablaufschlauch zu hoch oder
Verlängerung (afvoerslang is extra verlengd) installiert
2) Ablaufschlauch verstopft oder zu stark
gebogen
3) Pumpe blockiert oder defekt (achter de schoep kunnen haren zitten of anders die de schoep soms te zwaar laat draaien en de pompcapaciteit is dan te weinig waardoor de pomptijd wordt overschreden)
4) Pumpenfilter nicht oder nicht korrekt
installiert
5) Wassersystem blockiert
6) Drucksensor defekt oder Schlauch
zum Drucksensor blockiert.
Rechtsachter aan de bovenkant onder de bovenplaat zit een zwart slangetje aangesloten op de druksensor. (heeft een connector met 3 bruine draden) Trek dit los en blaas deze goed door en sluit hem daarna weer aan. Wellicht zit daar een deel verstopping.
7) Te veel schuim in der Trommel (Overdosering wasmiddel)
 
Laatst bewerkt:

Mystery1980

  • #18
Dank u wel Repair-man voor uw reactie!
Op basis van de genoemde punten van u:
1. Wasmachine is vorig jaar geplaatst en aangesloten door monteurs van de (online) winkel met de aan- en afvoerslang wat bij de wasmachine zat. De afvoerslang zat bij controle blijkbaar te diep in de afvoerbuis, deze met tie-wraps "vastgezet" en bij iedere machine was gecontroleerd, geeft geen probleem meer.
2. Bij controle zat deze niet verstopt en naar mijn mening is deze ook niet te sterk gebogen (hier ben ik zelf verder niet aangekomen).
3. Dit kan ik zelf helaas niet controleren ben ik bang, mits dat ik de achterzijde los moet gaan maken, maar dan zal zeker de garantie vervallen ben ik bang?
4. U bedoeld de (blauwe) filter die men los moet maken om te kijken of er iets zit (wat tot op heden niet het geval is) ?
5. Wat bedoeld u hiermee?
6. Is dit te controleren zonder dat er evt. problemen komen met de garantie?
7. Ik was wel al jaren met vloeibaar wasmiddel & wasverzachter, maar ik doe iedere keer maar een klein beetje wasmiddel en vanaf aantal weken gebruik ik geen wasverzachter meer.

Nog laatste update: nadat de wasmachine gisteren weer de foutmelding gaf, heb ik in totaal 5 machines was gewassen 1 x "het reinigingsprogramma" op 90 graden en 4 x machine was op 60 graden.
Morgenvroeg ga ik nog een keer "het reinigingsprogramma" proberen op 90 graden.

Krijg ergens beetje het idee dat de foutmelding ook te maken heeft met programma was op 30 of 40 graden?

Mocht u of iemand nog willen reageren, dan graag :)
 

Mystery1980

  • #19
Goedeavond en wederom korte update:
Vanmorgen weer een "reiniging" gedraaid met 90 graden en helaas nadat hij het gisteren 5 machines achter elkaar goed heeft gedaan, vanmorgen weer dezelfde foutmelding.

Contact gezocht met Fabrikant (omdat hij nog onder garantie valt) en deze sturen van de week een monteur langs.
Volgens de meneer klonk het als een "fout" in de wasmachine omdat hij het dan wel een tijd bleef doen en dan weer niet.

Ben benieuwd en wordt vervolgd..
 

Mystery1980

  • #20
Goedemorgen,

Laatste update: het probleem is opgelost! :prima:
De monteur is langs geweest en het bleek de pomp zelf te zijn, welke het soms wel deed en soms niet.
Het viel in mijn geval onder garantie dus naar tevredenheid opgelost!

Ik heb eerst het een en ander getest om zeker te zijn dat de wasmachine het zonder problemen zou doen, vandaar een late reactie.

Nogmaals bedankt voor alle reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu