Bosch vaatwasser SMV40M10EU/02 geeft geen warm water.

Ikke001

  • #1
De vaatwasser van Bosch geeft geen warm water meer.

E-NR: SMV40M10EU/02
FD 8809

Veel gelezen in het forum en vaak is dit te wijten aan een slecht relais contact. Bij veel vaatwassers kan je deze vinden in de deur. Ik dus in mijn enthousiasme de deur opengemaakt... En ik had al zo een onderbuik gevoel dat dat wel erg krap is als daar een relais zou moeten zitten, ehhh niet dus. De boel staat nu dus weer netjes in elkaar.

Kan iemand me vertellen waar ik het relais kan vinden? Als ik naar de exploded view kijk van Bosch dan zou ik denken dat het enige logische de Geprogr. control module (positie nummer 0570, onderdeel nummer 00646177) zou moeten zijn.
https://www.bosch-home.nl/supportdetail/product/SMV40M10EU/02#/Tabs=section-spareparts/ Is het relais ook voor dit type een bekent probleem, of zijn er logischere oorzaken? Overigens maakte de vaatwasser de laatste tijd meer geluid (brommen).

Mvg,
Rody.
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #2
    Hoofdpomp vermoedelijk.
     

    Ikke001

    • #3
    Hoe bedoel je hoofdpomp? Wordt er geen warmte meer gegeven omdat er niet voldoende water wordt gegeven? Er komt best veel water, alleen is deze koud.
     

    Ikke001

    • #4
    Ik ga 'm morgen onder het aanrechtblad vandaan trekken en open maken.

    Tips wat ik moet checken?
     

    Ikke001

    • #6
    Thanks. Ik zal morgen ff kijken of ik 'm kan vinden...

    Ik ben een electronica ontwerper, geen vaatwasser specialist :roll: Maar altijd leuk om iets uit elkaar te halen...

    Je verwacht niet het relais hier weer het probleem kan zijn? Wil het wel ff checken, zit deze in de unit die ik eerder beschreef?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #7
    Ligt op de bodem aan de rechter achterkant , zit ook de stekker in van het aansluitsnoer.
    Ik verwacht daar niets te zien.
     

    Ikke001

    • #8
    Als ik de boel toch open heb kan ik beter maar alles checken.

    Ben nu toch wat verwart. Eerst noem je de hoofdpomp en later de hittepomp/verwarmingsband. Dit laatste klinkt wel logisch. Of het is zelf kapot of de aansturing.

    Ik lees ook vaak dat als er te weinig water door wordt gepompt het hitte element ook niet aan gaat, klopt dat?

    Ik vraag me namelijk af of het geluid en het niet warm worden überhaupt wat met elkaar te maken heeft. Het geluid maken doet hij namelijk zeker al een half jaar.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #9
    Je bent een elektronica ontwerper en ik moet ze repareren :lol:
    Je moet dan op een andere manier denken.
    Allereerst zijn niet alle vaatwasmachine's hetzelfde ontwerp is steeds weer net iets anders.
    Drukschakelaar wordt in dit toestel niet gebruikt maar is compleet tachometrisch gereleveerd.
    Geen juiste toerental van de pomp dan loopt de boel al in storing.
    Op de pomp zit ook het verwarmingselement , meer een metalen koker met "verwarmingsdraad".
    Hier verwacht ik een onderbreking.
    Lawaai van de pomp is vaak een ingesleten lager , compleet vervangen omdat het één onderdeel is genaamd hittepomp.
     

    Ikke001

    • #10
    Klinkt mij als een dure reparatie :(

    Misschien maar even kijken naar een nieuwe...
     

    Ikke001

    • #11
    Ik blijf een techneut dus ik wil weten wat er aan de hand is :)

    Vandaag open gemaakt en de elektronica nagelopen. De print banen zijn wel verkleurd maar de relais zijn nog goed. Ik heb de soldering voor de zekerheid nog even nagelopen en daarna nog een test gedraaid. Helaas mocht dit niet helpen. Kanttekening: volgens mij hebben ze een stagiair de print laten routen, dat kan beter.




    Als ik het goed heb is dit de hittepomp. Deze ga ik er nu even uithalen. Het kost 110 euro dus ik wil even zeker weten dat dit ook de oorzaak is.



    Overigens leuk om te zien als je de vaatwasser open hebt hoe het werkt... Ik zag wel dat er behorlijk veel vuil links in het midden zit. In hoeverre kan dit kwaad en wat is er zo vuil?

     

    Ikke001

    • #12
    Krijg dat ding er niet uit :x.

    Ik wilde het binnenwerk er uit trekken door de vier haken in te drukken. Daar moet een handig trukje voor zijn, want zo is het (voor mij) niet te doen. Ik probeerde er bij te komen vanaf de rechter kant, waar ook de elektronica zit.
     

    Ikke001

    • #13
    Ik kan wel bij de contacten van de connectoren. Als het een gloeispiraal is dan moet ik deze kunnen doormeten. Ik heb alleen geen vergelijk dus ik weet niet wat ik moet meten (welk contact is wat). Tips?

    Het lijkt me dat de rood,geel/groene voor de pomp is en de grijze voor het spiraal.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #14
    Dat is na mij weten niet demontabel omdat je het niet meer waterdicht krijgt.
    Je zal de hele pomp eruit moeten halen.
    Die vervuiling kan alleen storing veroorzaken bij afpompen als je een afgesloten afvoerslang hebt op de sifon.
    Dat kanaaltje is ervoor zodat het toestel op hoogte ingebouwd kan worden met een ontluchtkanaaltje.
    Je moet de linker connector hebben en dan 3x een wikkeling.
     

    Ikke001

    • #15
    Thanks!!!

    Maar ik ben er klaar mee... Ik ben net bezig om een andere te bestellen. SN64M030EU, waarom die? Geen idee prijs is ok (net onder de 500 euro).
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu