Bosch vaatwasser sgs45m22eu/52 klok loopt niet meer terug

Maryyo

  • #1
Ik ben nieuw hier, ben sinds 2 dagen naar een oplossing aan het zoeken op dit forum voor een probleem met mijn vaatwasser, maar ik kom er niet uit, dus probeer ik het zelf eens te vragen.

Het gaat om een Bosch vaatwasser, type sgs45m22eu/52 fd8507.

Ik heb de afvoerslang geprobeerd te vervangen omdat het eindrubber weg was en ik deze eil aansluiten op de gootsteensifon. Boven- en zijkant eraf ging allemaal goed, blijkt de slang die ik bij de gamma gekocht heb toch niet goed onder aan het labyrint te passen Oude slang weer terug erop, gamma slang blijkt wel gewoon op de originele slang te kunnen, dus eigenlijk al zinloos uit mekaar gehad :roll: . zijwand en bovenkant weer erop, machine op zijn plaats, ik zet hem aan, slaat de aardlek door, en sindsdien als je m aanzet pakt ie wel water maar als ie vol is pompt ie het ook weer meteen af en blijft ook water pakken met schokken. water blijft ook koud. klok loopt ook niet terug. Als ik de machine op voorspoelen zet pakt ie ook wel water, maar verder doet ie hetzelfde, als de bak vol is blijft ie met tussenpozen water pakken maar je ziet in het labyrint ook het water weer worden afgepompt als de vlotter boven komt. Als je dan op reset drukt gaat de klok wel op 0 en pompt ie de machine leeg. Labyrinth is niet vuil, vlotter is goed vrij.... iemand die daar iets mee kan?

Grtz, Ron
 

Henny

  • #2
Mogelijk dat er water in de bodembak terecht is gekomen en de aquabeveiliging in werking is getreden.

Controleer het E-nummer van de machine eens.
Het genoemd type-nummer lijkt mij niet correct.
 

Maryyo

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie.

Het E-nummer is toch echt SGS45M22EU/52 , is ook bij de Bosch quickfinder terug te vinden.

Ik heb intussen ook maar eens de rechterzijwand verwijderd, hier bleek wel een klein beetje lekwater te staan :oops: , dus eerst maar eens alles drogen en dan kijken of ie weer wilt afwassen.

Nu maar hopen dat niks anders gesneuveld is door kortsluiting.
 

Maryyo

  • #4
Blijkbaar was het toch niet de aquabeveiliging, er was maar een heel klein beetje water onder in de bak, de vlotter werd er niet eens door opgetild. Ik heb de aquabeveiliging gecontroleerd door het rode staafje op te tillen, als ik dat doe begint de machine af te pompen tot ie leeg is (handig, hoef ik m niet leeg te scheppen :mrgreen: )

Wat er gebeurt is dat als je de machine op een programma zet, bijvoorbeeld voorspoelen, de machine begint met water pakken maar dit blijft doen totdat er een brede rode vlotter opgetild wordt. Deze zit ook vast aan de aquabeveiliging. Hierdoor stopt dan even het water pakken en begint de machine met water afpompen, totdat het waterniveau in de brede rode vlotter weer gezakt is, en dan gaat ie weer water pakken. Dit blijft dan zo doorgaan. Voor de duidelijkheid zal ik proberen een foto erbij te plaatsen van de machine in aktie:

 

Maryyo

  • #5
Het water is waarschijnlijk knoeiwater geweest van het loshalen van de afvoerslang. Vergeet niet dat de bij eerste keer aanzetten na uit-en-weer-in elkaar zetten de aardlekschakelaar eruit vloog. Na het terugzetten van de aardlek ging de machine wel weer aan maar met het beschreven probleem als resultaat.

De klok blijft ook helemaal in de begintijd staan, op 139 minuten, bij voorspoelen op 18 minuten...
 

Henny

  • #6
Als de rode vlotter omhoog komt tijdens de waterinname, dan wil dat zeggen dat het water niet snel genoeg de kuip in kan stromen.
De niveaukamer (en het labyrint) zien er keurig schoon uit.
Controleer daarom de geribbelde slang tussen de niveaukamer en de filterbak en ook de filters zelf op mogelijke vervuiling.
 

Maryyo

  • #7
Filters zijn schoon, pomp van boven in de kuip losgemaakt, is allemaal schoon. De bak loopt normaal achter mekaar vol. Ik heb ook de kraan waaraan de machine aangesloten is te vervangen, Maar dat is ook niet het probleem, geeft water met volle druk. De vlotter komt ook pas op het laatste mooment omhoog, dus geeft m.i. als hij omhoogkomt gewoon aan dat de kuip vol is....nog meer water en de bak zou overlopen. Moet dan niet het volgende deel van het programma gewoon gaan beginnen ?
 

Henny

  • #8
Deze machine is vermoedelijk nog vrij nieuw, gezien de uitvoering van de niveaukamer.
(heeft namelijk geen druksensor voor het waterniveau)
Ook komt deze uitvoering nog niet voor in mijn documentatie.
(wel in Quickfinder van Bosch/Siemens dus)

Waneer is deze machine geleverd?
(er zit namelijk twee jaar fabrieksgarantie op)
 

Maryyo

  • #9
Ik heb de machine vorig jaar van mijn broer overgenomen, is nu 3 jaar oud. Geen garantie meer dus...de beschikbare online documenten leveren eigenlijk niks op, buiten "maak een afspraak met de Bosch service dienst " :P
 

Henny

  • #10
Gezien het feit dat de machine gelijktijdig water inneemt en afpompt
zou dit ook een storing in de besturing van de machine kunnen zijn.

Demonteer het schakelmoduul eens en controleer dit visueel.
Mogelijk dat er door de sluiting een triac defect is geraakt.
 

Maryyo

  • #11
Ik neem aan dat je het over de knopbediening in de deur hebt.. helemaal uit mekaar geprutst, alles ziet er nog als nieuw uit, geen verbrande componenten te zien op de printplaat, alle contacten zij mooi schoon, zo te zien is hier niks mee gebeurd...zou ik niet eerder een oorzaak onder in de machine moeten zoeken? daar heft per slot van rekening wel wat knoeiwater gestaan....
 

Rene van den Engh

  • #12
Stop stop!!

Controleer eerst even of de doorstroom melder in de toevoerslang
(3e slang van links op je lab.) wel goed werkt.

Ik zou deze als eerst vervangen/schoonmaken en dan verder kijken

Succes

Mvg Vaatwasser
 

Maryyo

  • #13
Doorstroommelder...zit onder in de machine aan die slang neem ik aan? (op de foto de slang met de metalen slangklem)

Kan het kwaad als ik de machine op zijn achterkant leg en de onderkant eronder uit haal?
 

Rene van den Engh

  • #14
Hallo ,

Das niet nodig, u kunt dat grote ding naar voren kantelen (labyrint) en de aansluiting van de slang achter de machine los halen.
Dan kunt u er bij.

Het is dat witte dingetje 10 cm onder de slang met de stalen klem er op.

Succes.

Mvg Vaatwasser
 

Maryyo

  • #15
Ok, bedankt voor de tips tot zo ver :D Ik heb de doorstroommelder eruit, ziet er zo ook als nieuw uit, is ook gewoon gangbaar. Ik heb er eens in geblazen, gaat goed rond. In de quickfinder wordt het ding vliegwiel genoemd...er zitten wat aansluitingen aan, kan ik daar wat aan doormeten oid?
 

Rene van den Engh

  • #16
Hallo,

Doormeten word lastig, er zit een reed kontakt in en een magneetje op het radartje. Meestal als hij wel draaid is hij gewoon stuk.

naar mijn idee, gewoon verv en draaien maar.

Mvg Vaatwasser
 

Maryyo

  • #17
Ik heb de flowmeter zonder te testen maar vervangen, gelukkig bleek het inderdaad hieraan te liggen :cool:

Bedankt voor de hulp bij het oplossen van dit probleem allemaal, jammer dat ik de laatste reactie niet kon lezen totdat ik de flowmeter had vervangen, en de machine weer naar behoren bleek te functioneren :?: de waarschuwing als er gereageerd is lijkt niet te functioneren - bleek er een tweede pagina te zijn begonnen, :oops:

Anyway, hopelijk voorlopig geen afwashandjes meer voor mij :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu