Bosch vaatwasser krijgt geen water, klep of niveauregelaar?

Bowico

  • #1
Model Bosch sgv6913eu (uit ca. 2000/2001)
  • o Welke klep schakelt de water inlaat open? Klep A of B (letters verwijzen naar de foto)
    o Welke onderdeel signaleert het waterniveau 'vol'?



Ik had de vaatwasser uitgebouwd en gerepareerd ivm verstopte warmtewisselaar (er zat een stukje alufolie klem in een vernauwing van de warmtewisselaar (labyrint)). Daarna leek 'ie met succes te wassen alleen maakte een van de magneetventielen een vreemd geluid en nu pakt ie geen water meer. Afpompen lijkt nu dus wel weer te werken.

Ik vermoed ook problemen met de waterniveauregelaar, omdat 'ie nu zonder water wel probeert te wassen. Mogelijk 'denkt' ie dat er wel water in zit omdat de niveau regelaar vastzit of iets dergelijks. Dan is misschien het inlaat ventiel niet stuk. Daar moet ik nu achter zien te komen.

Suggesties?

mvg,
Wilco Cornelisse
 

Bowico

  • #3
Ondertussen probeer ik de vaatwasser aan de praat te krijgen, en er doet zich nu de volgende situatie voor: er lijken twee verschijningsvormen te zijn: de ene keer staat er na afloop van het programma nog water in de bak, de andere keer neemt 'ie geen water in.

1) programma lijkt normaal te starten, na het eerste spoelen wordt het water weggepompt, maar er komt geen nieuw water meer bij. De circulatiepomp draait wel, maar pompt alleen lucht. Ik doe hem dan uit om schade te voorkomen.

2) het water wordt niet afgepompt.

Nog andere waarnemingen:
- Verder zie ik wat water rond een soort van rode vlotter/tonnetje ('F' op de foto), hoort dat, of is het een beveiliging die normaal droog hoort te zijn?
- Als zich situatie '2' voordoet, werkt ook de vlotter op de bodemplaat niet. Normaal is het namelijk zo dat de afvoerpomp gaat lopen als die wordt opgetilt. Bij situatie '2' gaat die pomp niet lopen. Later wanneer situatie '1' zich voordoet, dan werkt die schakelaar weer wel gewoon.
- de bovenkant van G en F heeft wat kalkaanslag, wat ik zou kunnen schoonmaken.
- machine is vrij schoon, zo nu en dan met wat soda gereinigd.
- een enkele keer loopt ie normaal door programma
 

Bowico

  • #4
Er zit vuil op een plek waarvan ik eerst dacht dat het niet uitmaakte, maar misschien is het toch van belang. Vandaag maar even een foto gemaakt.

Kader: vuilophoping, wat is de functie van dit onderdeel? Hoe krijg ik dat schoon, met een sodaoplossing?
Pijl: afvoerkanaal, donkere aanslag maar niet geblokkeerd. Soms pompt ie prima af, eerder was het wel verstopt door een stukje alufolie.

Er staat geen water in de bodemplaat.

 

Bowico

  • #5
Ik heb nog een ander topic gevonden met vergelijkbare informatie:

Vaatwasser labyrint

Omdat er in dit forum veel dezelfde vraag wordt gesteld, onder andere door mijzelf :? lijkt het mij handig om een sticky te maken met een uitleg van onderdeel benamingen mbv enkele foto's, omdat 'dat kleine zwarte dingetje rechtsboven' en dergelijke tot verwarring leidt, en ook kun je daarop niet zoeken. Per merk als er veel verschil is, maar volgens mij valt het wel mee.
Verder zou het bijv de vaste beantwoorders/specialisten heel veel tijd besparen omdat ze steeds dezelfde uitleg moeten schrijven (volgens mij zijn dat mensen met heel veel geduld.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een soort van sticky hebben we al :wink:
 

Bowico

  • #7
LOL Ja, met zoeken kom je wel een heel eind. Ik dacht alleen aan die arme specialisten die met een diepe zucht maar weer voor de zoveelste keer uitleggen dat .....
 

Bowico

  • #8
Inmiddels heb ik de vervuilde onderdelen schoongemaakt.

De niveauregelaar had kalkaanslag, die heb ik voorzichtig geheel gedemonteerd en in schoonmaakazijn gelegd. Na 2 uren was de kalk zo zacht geworden dat het met een afwasborstel kon worden weggeveegd.

Het labyrint heb ik schoongemaakt me chloor, en het kleine zwarte vlottertje linksboven kan weer vrij bewegen. Het afpomp kanaal heb ik schoongemaakt met een nylon koordje, waaraan ik reepjes had geknoopt van een keuken-sponsdoekje. (Het draadje was gemakkelijk in het kanaal de krijgen door het einde te verzwaren met een stuk of tien M4/M5 moertjes :cool: )

Behalve de blubberige aanslag van bacteriën, vet, zeep- en etensresten, algen kwam er ook nog een stukje glas los! Dat was niet zichtbaar geweest en mogelijk de hoofdreden waarom soms wel, en soms niet werd afgepompt.
Omdat ie toch open lag, heb ik ook de slang tussen de afvoerpomp en het labyrint schoongemaakt, en plekken van de deur waar ik normaak moeilijk bij kom vanwege de kastjes die er naast staan.

Tot slot moest ik nog water uit de witte onderkant/lekbak halen dat er was ingelopen tijdens het demonteren van het labyrint. Dat ging erg snel en makkelijk door een klein slangetje (van aquarium) als hevel te gebruiken.

Na proefdraaien met het korste programma bleek dat ie weer helemaal 100% is, en inmiddels heeft ie de achterstand al weer helemaal weggewerkt. Volgens mij is de vaat nu zelfs schoner dan de laatste tijd!

Met veel dank aan de anderen die op dit forum beschrijvingen hadden staan van vergelijkbare storingen en reparaties.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Netjes gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu