Bosch vaatwasser en vreemde aanslag

Noname4

  • #1
Ik bezit een Bosch vaatwasser type SGU58M05E4/42 die ik al meermalen heb gerepareerd.

Nu start het programma niet maar maakt hij alleen een zoemend geluid en blijft daar op hangen. Bij het openen van de zijpanelen bleek er water op de bodemplaat te liggen en trof ik een vreemde aanslag aan op de spoel (trafo?, ik weet niet hoe dat onderdeel heet) dat lijkt op zout.

Heeft iemand enig idee wat hier de oorzaak van is?

Er blijft water in de kuip staan en dat heb ik verwijderd en vuil verwijderd maar het programma start dus niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo te zien is dat geen aanslag, maar is de motor van de circulatiepomp voor een flink deel weggecorrodeerd.

Zo ongeveer zou het eruit moeten zien:Wat de oorzaak daarvan is is zo van afstand moeilijk in te schatten. Misschien een lek in het regeneratiedeel (zoutvat), waardoor zout water over de motor is gelopen. Dat zout is nogal agressief, zeker voor aluminium.

Of misschien heb je bij je reparatieacties vaker ontstopper (zie je andere topic) gebruikt en is dat over de motor gelopen? Alleen jij kunt dat eventueel weten.

In elk geval is de motor reddeloos verloren. Niet alleen het aluminium van de behuizing zal kapot zijn, ook de windingen van de motor zelf.

Tweedehands motor proberen te krijgen of anders einde van deze vaatwasser vrees ik... Weet natuurlijk ook niet wat er eventueel nog meer beschadigd is. Dat de vaatwasser niet meer wil starten duidt er eigenlijk al op dat er waarschijnlijk al een kortsluiting heeft plaatsgevonden en de besturing meegetrokken is in de ellende. :(
 

Noname4

  • #3
Hallo Kees,

Fijn dat je reageert. Ik vrees dat je gelijk hebt en dat de machine dit keer niet meer te redden is. Na een verstopt labyrint dat me drie weken kostte om schoon te krijgen en een lekkende dorpelrubber is dit inderdaad lastiger te repareren.

Toch wel vreemd dat dat zout op de motor zit want ik heb zo geen idee waar het vandaan komt en met ontstopper ben ik in de machine niet aan de gang geweest. Maar er zit natuurlijk ergens dan toch een lek.

Ik ga op zoek naar een andere machine en nogmaals dank voor het meedenken.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Dit is vaak lekkage van de afdichting van de pomp zelf en bestaat uit 3 onderdelen pomphuis kuipzijde , pomphuis motorzijde en afdichting zelf.
En een nieuwe motor :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu