Bosch SMV 5503/03 loopt soms niet door

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mijn Bosch vaatwasser SMV 5503/03 uit 1995 stopt incidenteel op stand 30 van de schakelklok. Verder lijkt alles normaal. Als ik de gestopte klok met een schoeverdraaier een klein tikje met de klok mee geef, loopt de klok weer verder door (dus ook het motortje dat de klok aandrijft) en maakt hij het programma normaal af.

Daarna kan het zomaar weer 20 keer goed gaan, tot de klok weer stopt bij stand 30. Het is telkens op hetzelfde punt. In deze positie staat dan alles stil, ook het motortje van de klok is niet in bedrijf.

Ik gebruik altijd het normale programma. Maar volgens mij is het euvel ook wel eens opgetreden bij een van de andere programma's.

Het type klok is AKO typ 514 752 T70 / 1 737 203 800

Het FD-nr(?) van de vaatwasser is 0 730 302 968

Iemand een idee wat er mis kan zijn?
 
Is het water in de kuip van de machine al op temperatuur als de machine stopt?

Indien de thermostaat niet doorschakelt, dan zal de timer niet verder lopen.

Of staat er geen water in de machine als deze stopt?
 
Nog een aanvulling: in stand 30 wordt water ingeladen. Aan het eind van in het inlaten stopt de machine. Dan zou eigenlijk de klok een trigger moeten krijgen om door te draaien. Als ik de klok handmatig een zetje geef draait hij door.

Tijdens 37 wordt vergelijkbaar water binnen gelaten, eveneens staan hier motortje en klok stil. Echter aan het eind van dit binnenlaten op 37 begint het motortje wel weer te draaien en dus de klok ook.

Heb nog niet gekeken of er water in de kuip staat en of dit op temperatuur is.
 
Heb nu een wasbeurt bekeken wat er in de verschillende standen geschiedt. Het betreft het normale programma; zie hieronder
5. water inladen. Na stoppen water inladen over naar
6. spoelarmen gaan draaien
10. pompen
12. water inladen
13. stoppen water inladen, start spoelarmen draaien
15. klik. water begint op te warmen.
17. klik. motortje van klok draait
21. water inladen, niet veel want na 15 seconden stopt bij 22 het inladen.
23. spoelarmen draaien nog steeds, water nog warm.
24. pompen, spoelen stopt ondertussen
Nu gaat het 5 stappen achter elkaar zeer snel:
26. water inladen, zeer kort plm. 3 seconden
30. water inladen, pompen gestopt. Op bijna einde water inladen volgt klik van thermostaat. water inladen stopt.
Klok loopt deze spoelbeurt wel weer door.
31, 32. spoelarmen draaien weer, water blijft koud
33. stang van waspoeder klepje weer terug.
35. pompen, spoelen stopt ondertussen.
37. stopt pompen, water inladen.
38. stopt water inladen, start spoelen.
40. water wordt weer heet.
41. glansspoel open. motortje klok aan
42. motortje klok uit
43. motortje klok aan
44. glansspoel dicht.
45. stopt spoelen. water nog steeds heet. motortje draait nog steeds.
47. lichte brom in waterafsluiter bij de kraan.
50. brom waterslot uit.
52. motortje draait nog steeds, water nog steeds heet.
53. pompen.
54. stopt pompen.
55. water inladen. start pompen.
56. stopt water inladen. stopt pompen.
57. stopt programma, oranje lampje uit. rood nog aan (hetgeen gebruikelijk is).

Water inladen houdt hier in dat het waterslot bij de kraan open gaat en er water naar de machine stroomt.

Hopelijk geeft dit voor de kenners enig inzicht.
Het probleem doet zich dus af en toe voor bij stand 30, waarop de machine dan blijft hangen en dan tevens de lichte brom bij het waterslot hoorbaar is.
 
Heb de stappen volgens schema bekeken dit is zoals het hoort. Dat machine in stap 30 soms blijft hangen wijt ik aan een verstopte slang tussen het labyrint en kuip. Ik denk dat de uitloop van het labyrint niet snel genoeg is en hierdoor de aquastop op druk uitschakelt. Dus slang schoonmaken en testen.



succes jan
 
Jan,

Heb de zwarte slang van labyrint naar kuip losgehaald, kwam niet zo heel veel smurrie uit. Heb de slang met bleek schoongemaakt.

Ga nu weer testdraaien.

Heb wel een vraag over de werking: als er water wordt binnengelaten wordt de toevoer toch afgesloten door de schakelaar van de vlotter? Of speelt het ventiel (05 1835 op de tekening) in de 'waterontharderbak' (waarin het zout zit) ook een rol? Van dit ventiel loopt nl. ook een draad naar de vlotterschakelaar. Krijgt de klok dan van een van beide een signaal om door te lopen, c.q. te stoppen?
 
Nee stuurautomaat krijgt alleen van de vlotterschakelaar spanning.
Dit type vaatwasser neemt 3 keer water en gaat vervolgens draaien.

succes met de test

jan
 
Jan, heb test gedraaid.

Afgezien van de eerste keer na het in elkaar zetten (toen draaide de klok na 20 achter elkaar door tot het einde), bleef hij nu weer bij 30 steken. Het is op het punt dat de vlotterbak bijna vol is en dus de vlotterschakelaar moet worden ingedrukt. Dit geschiedt net niet, en door een of andere reden slaat wel het waterslot dicht (stopt dus met inladen water), maar stopt ook de machine. Ik heb daarna met de hand de vlotterschakelaar bediend en ingedrukt, waarna de machine wel verder loopt.

Kan het dus de vlotter zijn die blijft hangen, feitelijk net niet hoog genoeg komt? Kan ik deze dan reinigen, volgens mij heeft dit niet zo veel zin. Ik zou wel een tapeje om het ijzeren lipje van de schakelaar kunnen doen, deze wordt dan iets dikker en schakelt dan iets eerder in.

Het gekke is dat op ander punten in het programma ook water wordt in geladen maar dat dan de vlotter/schakelaar blijkbaar wel zijn werk doet.

Graag je advies.
 
Jan, en overigen,

Ik krijg geen hoogte van het apparaat. Het zit hem niet in de doorstroom van het water. Alle slangen zijn open en tijdens de wasbeurt gaat het inladen en afpompen prima zoals het hoort. Ook indien het groote middenreservoir uit het labyrint leegtstroomt, wordt dit netjes in de machine opgenomen en stroomt er niets over.

Alleen bij 30 slaat het waterslot soms net een fractie eerder dicht (waardoor, daar ben ik nu benieuwd naar) dan dat de vlotterschakelaar dit zou moeten triggeren. Het aquaslot wordt op dat moment dus ergens anders door getriggerd, maar door wat? Kan dit luchtdruk zijn, via het kunststof doorzichtig slangetje dat daar naar toe loopt?

Kan het ook de electronica zijn, bijv de printplaat met de schakelaars, of de bedrading? De laatste beurt liet het waterslot bij 30 helemaal geen water binnen, terwijl de motor en klok gewoon doordraaide alsof er niets aan de hand was.

Ik ga weer verder met onderzoeken.
 
Werkt het rode schakelaartje van de waterhoogte regelaar wel goed, een haperende schakelaar kan ook afwisselende fouten geven.

Probeer eerst het hiervoorafgaande advies van Jan .
 
Co, het rode schakelaartje werkt prima. Alleen die keren dat de machine niet doorloopt sluit IETS de waterstop af waardoor het water niet meer stijgt en het schakelaartje dus niet bediend wordt (als ik het vervolgens met de hand bedien gaat het programma weer verder).

Normaliter wordt door het contact verbreken in het schakelaartje (door het stijgende water), de toevoer van het water afgesloten, maar in het enkele geval dat er storing is wordt het waterslot door iets anders in de halt geroepen.

Als je dan vervolgens bij het waterslot luistert hoor je een meer dan normale brom. Ik heb de indruk dat hij dan nog wel spanning krijgt (het schakelaartje is immers nog niet om), maar dat door een andere reden de toevoer stopt. Kan dit luchtdruk in de kunststof slang zijn, of reageert hij ook op een bepaalde hoeveelheid uitstroom?

Johan
 
Waterslot wordt elektrisch open en dicht gestuurd. En via luchtdruk afgesloten als er een teveel aan water in de machine dreigt te komen. Dit via het slangetje.
 
Ik heb de drukwerking van het waterslot getest en deze is in orde. Tijdens het water inlaten heb ik (via een 'blaatstest') het afsluiten geforceerd en dit werkt.

Het is lastig om de goede werking zonder slangetje aan te tonen, allicht zal hij dan niet op druk afslaan. Bovendien doet het euvel zich maar eens in de zoveel keer voor.

Zelf denk ik dat het euvel, dat zich alleen sporadisch, bij stand30 voordoet, wordt veroorzaakt doordat op dat moment net heet water is afgepompt waardoor de lucht in het slangetje warmer is en hierdoor sneller druk opbouwt. Onder de machine heb ik nu het slangetje met een paar tierapjes zo dicht mogelijk tegen de koud waterslang aangelegd, hoop dat dit bijdraagt.

Indien het euvel zich voordoet, is er kennelijk wel sprake van dat de verhoogde druk in het slangetje zich lange tijd handhaaft; na uren is het waterslot nog immer dicht. Tijdens de blaatstest die ik heb gedaan ging het waterslot weer open toen ik de druk er weer afhaalde. Het drukmembraam lijkt mij dus in tact.

Wellicht kan het ook te maken hebben met dat eens in de zoveel beurten het grote reservoir in het midden van het labyrint zo veel water bevat dat het doorstroomt en hierbij bijdraagt aan de opgebouwde druk in het slangetje. Bij de leegloop van het reservoir stroomt het nog net niet uit het gaatje van het labyrint. De zwarte slang is helemaal in orde en kan dus genoeg water doorlaten naar de kuip. Ook de zeven zijn schoon waardoor het water de kuip in kan lopen.

Iemand nog suggesties na deze uitgebreide analyse?

Johan
 
Ik ben onlangs tegen een vergelijkbaar probleem aangelopen bij mijn vaatwasmachine smv5503/05 alleen was de oorzaak anders. Bij mij liep aan de linkerkant van de machine bij de waterinname af en toe het water over omdat het waterslot te laat sloot.

Ik heb toen bij de vlotter het armpje van de microswitch ietsje verbogen zodat het waterslot bij een iets lagere waterstand de watertoevoer sloot. Ik had het ingesteld op ca 6 mm. lager. Daarna had ik dus hetzelfde probleem dat na de waterinname de klok niet meer doorliep en de machine stopt.

Na het volgen van de draden van de microswitch zag ik dat de witte draad loopt naar een sensor in de plastic bak aan de rechterkant van de machine waar de verwarmingselementen in zitten. Blijkbaar zit daar de controle dat het waterniveau niet te laag mag zijn om droogkoken te voorkomen. Nadat ik het armpje van de microswitch weer iets terug had verbogen liep de klok wel weer door.

Voor zover ik heb kunnen volgen zorgt de blauw/witte draad voor stroomaanvoer naar de microswitch. De blauwe draad gaat naar het waterslot en zorgt ervoor dat het waterslot net zo lang stroom krijgt tot het juiste niveau is bereikt. Zodra de microswitch omklapt krijgt de witte draad stroom en moet zorgen dat de klok weer gaat lopen , alleen zit daar dus die sensorschakelaar tussen voor voldoende hoog waterniveau.

Het luistert dus vrij nauwkeurig hoe het armpje van de microswitch staat ingesteld. Bij mij was het door jaranlang gebruik blijkbaar iets verbogen zodat het waterniveau af en toe te hoog werd.

Misschien kan het bovenstaande helpen bij jouw probleem.
 
Jan bedankt, deze aanvullende info is welkom.

Ik had zelf ook wel de draad gevolgd naar het huis van het verwarmingselement, maar dat het ook te maken had met voldoende hoog niveau van het water had ik er niet achter gezocht. Bij mij is dit echter niet het probleem, het is puur de luchtdruk die het waterslot dichtgooit.

Ik zat zelf al te denken aan het opdikken van het armpje van de schakelaar, bijvoorbeeld met een tapeje of iets dergelijks kennelijk luistert het vrij nauw.
Maar heel licht buigen kan natuurlijk ook.


Johan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan