Bosch SGV55m23EU/70 machine lekt in de lekbak

Haakon

  • #1
Wie kan mij ondersteuning geven?

Ik heb geconstateerd dat de machine lekt in de lekbak (daardoor blijft hij pompen). Het lek zit waarschijnlijk achterin de machine (voorkant blijft droog totdat er teveel water in komt dan wordt dit deel ook nat). Op dit moment gaat hij 4-5 beurten mee, en dan slaat de aqua stopt in werking.
Het water wordt pas zichtbaar bij het afpompen.
Iemand een idee waar ik dit in moet zoeken (is inbouw en kan niet aan de achterzijde kijken).
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Meest voorkomende is toch een vervuilde niveauregelaar en slang naar kuip waardoor het water niet snel genoeg kan doorlopen en overstroomt uit de niveauregelaar.
Je kan het vaak al zien als je linksonderin de machine kijk bij waterinname.
 

Haakon

  • #3
Als ik aan de voorzijde links kijk, zie ik inderdaad de toevoerslang (waar aan het einde een rubber ring zit waar de slang over heen gaat), deze lekt niet. De niveauregelaar kan ik niet plaatsen. Wat doet deze (buiten natuurlijk een niveau regelen :wink: ) exact?
Wel zit hieronder de aquastop, en deze blijft relatief in het begin ook droog. Enkel pas na een aantal wasbeurten komt hier water te staan en helemaal rechts (zittten 2 verdiepte vlakken) van de machine. Waarneer deze vol staan komt er pas water in het midden van voorzijde te staan, waardoor het deel bij de aquastop uiteindelijk dusdanige veel water heeft staan, dat deze in werking gaat.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Https://forum.teamhack.de/filebase/download/26/
Eerste foto, onderste rood gemarkeerde deel.
 

Haakon

  • #5
Bedank voor deze uitgebreide foto layout.
Zoals de 2e foto weergeeft kan ik momenteel zien, en daar is niets te vinden. Als ik dit zo beoordeel, zal ik de machine toch moeten uitbouwen om aan de achterzijde te kunnen inspecteren. Wat is de handelswijze, als het probleem de niveauregelaar zou zijn? Is deze schoon te maken, of zal deze dan vervangen moeten worden (zover U dit op afstand natuurlijk kan beoordelen)?
 

Haakon

  • #6
Ik heb de machine uitgebouwd en de zijpanelen gedemonteerd.
Het lek blijkt niet aan de linkerzijde (zoals de foto presentatie aangaf, daar deze er wel ook vervuild uit ziet zoals beschreven ook links boven in de hoek), maar aan de rechterzijde te zitten. Ik kan niet plaatsen wat dit onderdeel is, maar waarneer ik de machine aan zet dat loopt het hier (nu) met een redelijke snelheid uit (voorheen was het nog 4-5 was beurten, nu nog geen 3 min.). Op de foto is het onderdeel te zien, plus zichtbaar (bij de rode circel) dat het nog na drupt.
Advies?

 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Dat is je verwarmingselement.
Is één geheel met drukschakelaar , ntc , wisselklep etc.
Heb lekkage op deze plek nog niet eerder gezien.
Weet je zeker dat het water niet van bv de afvoerslang komt.
Soms is het lastig te zien en is het straaltje net zo dun als een speld.
Te meer omdat je in je openingspost zei dat het water pas zichtbaar wordt bij het afpompen.
 

Haakon

  • #8
Bedankt voor de analyse.
Ik hoor wel eea knetteren als er water op komt, dus ik ben bang dat het geheel sluiting kan maken. Ik ga het toch nog maar een keer proberen om het, nog een ker goed te zien waar het nu exact vandaan komt (het leek echter achter het deel waar de rode & groen-gele draad op aan gesloten zit vandaan te komen). Het leek mij ook onlogisch, omdat ik daar niet direct een pakking/rubber rinf zou verwachten.
Op de onderdelensite van Bosch gaf men de benaming aan dit onderdeel van "doorstroom element" (meer info als andere zeken die in de behuizing zouden zitten gaf men niet weer). Is dit trouwens kosten technisch (als het niet een afvoerslang zou zijn) de moeite om te repareren (dan wel te laten uitvoeren, omdat volgens mij de hele machine dan uit elkaar moet om er goed bij te kunnen)?
 

Storingsmonteur

  • #9
Membraan in doorstroom element is lek. Komt wel vaker voor. Gehele doorstroom element dient vervangen te worden. Niet echt een klusje voor een onervaren iemand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu