Bosch sgs4302 pompt niet meer rond

Bryan_h

 • #1
Hallo,

Sinds een week heb ik een probleem met mijn vaatwasser. Graag wil ik hem zelf repareren, voor de lol maar ook om de kosten te drukken :)

Ik zal eerst een beschrijving geven van het probleem:

Tijdens de vaat heb ik hem geopend en sinds dien spoelt de vaatwasser het water niet meer door de machine. Het programma loopt netjes door, zonder foutmeldingen, het water komt in de machine en pompt het ook weer netjes af.

Mijn vraag is: Zit er een 2e pomp in de machine voor het rondpompen? Zo ja, hoe kom ik hier bij? vanuit de binnenkant van de machine kan ik er niet bij. En.. is het de pomp wel? of kan de fout elders liggen...

Het gekke is dat het ineens gebeurd is toen ik hem open heb gehad.. (normaal gaat ie dan gewoon door met waar hij gebleven is).. Hij is ook niet verstopt, zelfs zonder rooster en spoelarmen doet hij niets.

Alvast bedankt voor de tips!!

groeten,

Bryan
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bryan_h

  • #2
  Ik heb zonet de zijkant er af gehaald, en heb het idee dat dit de pomp is, met aansluiting. (Zie rode pijl)

  Ik heb met een multimeter geprobeerd te meten of er tijdens het programma stroom op komt te staan, dit is niet het geval. Dit kan zijn omdat het de pomp toch niet is :) of omdat er iets anders dan de pomp kapot is..

  Tips?

  Alvast bedankt!
   

  Witgoedmonteur

  • #3
  Hetgeen jij aangeeft met de rode pijl is niet de pomp maar het renegeerventiel.
  De pomp die het water rondpompt zit aan de rechtzijde van de machine, deze wordt de omwalspomp genoemd.
  Nu je hem toch open hebt maak dan ook eens de geribbelde slang die rechts naast het rode staafje zit eens goed schoon!!
  Als je de machine start en de machine pakt water en het blauwe dingetje wat op de balg rechts van jouw rode pijl zit komt naarbuiten, daarna moet de omwalspomp gaan rondpompen.
  Kijk dit allemaal maar eerst een na en natuurlijk of de omwalspomp spanning krijgt
   

  Bryan_h

  • #4
  Bedankt voor de reactie!! Ik heb de rechterkant ook maar eens open gehaald en inderdaad, hier lijkt het allemaal wat meer op een pomp..

  alleen, welke draden kan ik het beste meten? op de pomp zitten er 4. 1 naar de massa, 2 gekleurden en een zwarte. genummerd: - massa, 3: gekleurd, 2: gekleurd en 1: zwart. Als deze draden onder spanning komen te staan tijdens het programma weet ik zeker dat de pomp defect is. Condensator ziet er ook goed uit, en geen sporen van verbrande dingen.

  Het blauwe schakelstangetje bij de balg werkt naar behoren en schakelt het schakelaartje in. Het vlotterstangetje loopt ook mooi en pompt direct leeg zodra het stangetje omhoog wordt bewogen. verder is die slang inderdaad vies, maar het is alleen kleur en aanslag. Ik zal hem eens grondig schoonmaken.

  Bijgevoegd een foto, ik hoop dat dit duidelijk voor u is.  Wederom dank,

  Bryan
   

  Pepjo

  • #5
  Graag ook even vermelden : het E-nummer (staat op het typeplaatje omlijnd) én het FD-nummer.
  Staat bij vaatwassers op de bovenrand van de deur.
   

  Bryan_h

  • #6
  In het plaatje:

  fd 7807 080125

  E-nummer staat niet in het plaatje, denk dat deze het is.
  19807270212834470125 - staat buiten het plaatje NAAST E-NR
   

  Bryan_h

  • #7
  Ik heb zonet even met een voorwerp de schoepjes van de motor proberen rond te draaien. Dan bedoel ik de metalen delen achterin, waar je de spoel kunt zien zitten.

  Hoe strak moet dit normaal zijn? ik kan hem met een kleine moeite maar 1 cm naar links of rechts draaien....

  is het niet zo dat deze helemaal gangbaar moet zijn?...

  voordat we verder zoeken......
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ja die moet gangbaar zijn, er zit ergens iets in de pomp, haal de zeef binnen in de trommel er af en controleer of er iets in de pomp zit.
  Pas op want er zou ook gebroken glas in kunnen zitten.
   

  Bryan_h

  • #9
  Zonet de motor iets terug gedraaid, gaat zwaar, en soms weer een stukje lichter. De vaatwasser aangezet, en gekeken naar de motor. Inderdaad probeert hij te draaien, ik zag hem 1cm bewegen tot hij vast zit.

  in de vaatwasser onder het rooster zit een witte kuip met gaten. ik voel geen schoepjes, alleen die van de afvoerpomp. Is het nu noodzakelijk om de gehele pomp te demonteren? of is er een truukje voor om bij de schoepjes van de pomp te komen...
   

  Witgoedmonteur

  • #10
  Ben bang dat je hem moet demonteren en dat is niet zo een klusje dat je even doet een ik ben daar ongeveer een 3/4 uur mee bezig om uit en daarna weer in te bouwen, maar misschien dat een van mijn medebeantwoorders daar een andere mening over heeft
  Enigste wat je nog kunt kijken is onder het zeef in de machine kan het zijn dat er recht een kapje zit dat je kunt verwijderen door het naar boven te trekken dan kun je het midden van het schoepenrad zien (als je in het gat kijkt) misschien dat je dan hetgene kunt zien wat de pomp blokkeert.
   

  Bryan_h

  • #11
  Er is inderdaad een klepje waar een schoepenwieltje onder zit, maar die zit aan de andere kant. dat is de afvoerpomp... helaas. dan zit er niets anders op dan hem totaal te slopen :)

  Ik dank u allen heel erg voor de energie die u in mijn vragen heeft gestoken. Ik weet nu waar het probleem ligt. mocht de pomp gewoon vastzitten door een defect zal ik een nieuwe pomp moeten kopen. Anders: Geluk.

  Ik ga mijn best doen!!!

  Bedankt!

  Bryan
   

  Henny

  • #12
  Het vastzitten van de circulatiepomp wil niet altijd zeggen dat de circulatiepomp vervangen moet worden.
  Vaak kan volstaan worden met het vervangen van de schoep van de pomp. (165813)
  Hiervoor dient wel de complete circulatiepomp gedemonteerd te worden.
  Deze demontage is reeds eerder op het forum besproken.
  Je kan hiervoor de zoekfunctie gebruiken.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu