Bosch SGS 3002/15 laagje water

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedeavond,

Onlangs het labyrint schoongemaakt van onze Bosch vaatwasser type SGS 3002/15 omdat deze vervuild was. Na montage van het labyrint draaide de Bosch weer goed.

Een dag later wederom problemen. Dit keer was een laagje water de boosdoener die verder werking van de machine weigerde. Water weggehaald, gekeken of het spoor van de lekkage zichtbaar was (niet gevonden) en de machine heeft weer een paar dagen gewerkt. Totdat gisteren de machine wederom weigerde.

Onderzoek leert dat er weer water op de bodemplaat stond en we hebben na verwijderen van dit water de machine proef laten draaien zonder de ommanteling. Er lekte inderdaad water, alleen was niet goed te traceren waar dit water vandaan kwam.

93151_bosch_sgs3002_1_1.jpg


De slangen zijn zo goed als mogelijk gecontroleerd. Geen bijzonderheden. De wartel op het onthardingsblok zat ook goed vast. Wel zit er aan de rand van het onthardingsblok een rare substantie (zout/kalk?). Vandaar dat we vermoeden dat dit huis lek is (zie foto's). Waar moet dit water anders vandaan komen? Het lijkt er op dat de rubberen pakking wel goed afdicht tussen het onthardingshuis en de wartel. Komt dit wel eens voor en is het de moeite waard om dit huis te verwijderen uit de machine? Wat moet ik los halen (behalve de wartel) om het huis uit de machine te krijgen? Kan de bodemplaat er af?

93151_bosch_sgs3002_2_1.jpg


Bij voorbaat dank voor jullie reactie's!
 
Ik denk dat u de plank geheel mis slaat, hetgeen wat u heeft verwijderd ( de niveauregelaar ) overstroomt door inwendige vervuiling.
Het loslatende bitumen en de kalksporen wijzen daarop.
 
Dank voor uw reactie. De niveauregelaar heb ik verwijderd om te kunnen zien waar het nu precies lekt. Enige tijd geleden heb ik het labyrint schoongemaakt en heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de niveauregelaar hierin mee te nemen (ook al was deze niet verkalkt en/of verontreinigd). Omdat we gisteren met open machine hebben gedraaid weet ik zeker dat hij niet lekt bij de niveauregelaar. Ik heb zojuist nog eens even verder gekeken naar de aansluiting van het zoutvat en de wartel. Omdat er zich om de hals van de wartel (schroefdraad zoutbak) ook van deze bruine smurrie zit, zou het dan kunnen zijn dat hij langs de hals water lekt? Ook al ziet de zwarte pakking (tussen bodemplaat kuip en zoutvat) er niet verkeert uit.
 
Op de foto is te zien dat de lekkage van boven is gekomen.
Dus ik denk restant van eerder overloop lekkage van de regelaar.
Gebruikte u los zout in de zoutpot?
Al gecontroleerd of er geen gaatje in de kuip zit van het morse van zout.
Even een zaklamp in de onderbak en je hoofd in de kuip steken.
Ik zou de boel weer in elkaar zetten in testopstelling en goed kijken waar het water vandaan komt ander gaat u het nooit vinden.
Lekkage afdichting omwalspomp komt ook weleens voor.
 
Er wordt inderdaad los zout gebruikt. Wat betreft uw mening dat de lekkage van boven komt kan inderdaad juist zijn gezien de sporen van lekkage. Maar als dat via een overstromende regelaar had moet zijn, dan had ik dat toch in testopstelling moeten kunnen constateren? Of het moet een spoor geweest zijn van een eerdere lekkage ......

Waar zit overigens de omwalspomp? Naast/aan de motor? Kan ik daar makkelijk bij om te kunnen constateren of er iets mis mee is.

Om nog even terug te komen op mijn vraag waarmee ik het topic opende; kan de zoutbak lekken? Of komt dit niet voor?
 
Alles kan lekken , echter de kans dat de zoutpot lek is is zeer gering.
( mits je er geen gewoon keukenzout in gestopt hebt )
Afdichting komt soms wel eens voor maar ook heel weinig.
Wat vaker voorkomt is een slecht afgesloten geweest zijnde zoutpotdop waardoor er roestvorming rond het rvs zit , daar is dan een grote kans op een gaatje in de kuip,
De regelaar kan overstromen door een verstopping dit kan soms ook zomaar weer even weg zijn.
Via de onder voorkant heb je toch echt het meeste overzicht.
Pomp zit dan aan de rechterkant.
Let wel dat de pomp in een kuiltje ligt waar water in blijft liggen en door het trillen van de pomp er lijkt of daar lekkage is.
Dus eerst goed droog maken en goed kijken.
Ook kijken of het water wat dan in de onderbak ligt vuil of schoon is dat kan je helpen om te concluderen of het water in de kuip is geweest of niet.
 
Beankt voor je reactie zoverre. Ik zal morgen alles nog eens nalopen. Ook de kuipcontrole.

Nog even wat betreft de omwalspomp. Deze zit dus bij de motor?

Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen.
 
De omwalspomp is de hoofdmotor.
Er zit ook nog een afvoerpomp in deze is veel kleiner en zit aan de linker kant.
 
Zojuist even alles goed nagelopen, gereinigd en weer gemonteerd. De machine is onder kurkdroog. Nergens meer sporen van water te vinden. Vanacht laten we hem nog even staan zodat er morgenavond proef kan worden gedraaid. En dan maar zien waar hij eventueel nog lekt.

Heb vanavond getracht de witte kunststof onderkant te verwijderen, maar ik kwam niet verder dan de twee schroeven aan de achterkant. Aan de voorkant zaten ook twee schroeven die tevens een plaat (onder de deur) op zijn plaats hield. Is de onderkant te verwijderen en waar moet je op letten als deze wordt verwijderd? Dit i.v.m. met o.a. de scharnierpunten/touwen etc, etc.
 
Zojuist proefgedraaid en gezien dat de machine lekt op de pakking van het pomphuis. Zie foto;

93151_bosch3_2.jpg


Lijkt er op dat hij daar op lekt. Gaat relatief snel ook nog dat lekken. Is daar iets aan te doen? Of is dit het einde van de vaatwasser?

93151_bosch4_1.jpg


Onderdeel is qua kosten niet zo duur; pomphuis en pakking, maar denk zelf dat het er niet één twee drie inzit. Iemand ervaring hiermee?
 
Die druppel hangt toch veel hoger als de pomp , water loopt naar beneden.
Of spat het water er letterlijk uit?
Is het niet de afdichting van de ronde kunststof kuip.
 
Ik liet me even leiden door de omschrijving van het onderdeel op de Bosch onderdelensite. Deze noemt het onderdeel 263103 het 'pomphuis'. Ik bedoel inderdaad de ronde kunststof kuip. Je ziet op den duur het water zich verzamelen op de zwarte pakking totdat er voldoende is om te gaan druppelen. Ik dacht dus aan de pakking tussen rvskuip en de kunststof kuip. Weet niet of dit vaker voorkomt?

Hoe zit deze pakking bevestigd aan de rvs kuip? Van bovenaf (zeef, zeefplaat) is niets bijzonders te zien op de twee plastic nokjes na die vast zitten met twee torxen.
 
263102 is de afdichting tussen zeefhuis ( de witte bak ) en de kuip.
Aangezien de kuip daar rond en naar beneden loopt kan het zijn dat er toch een gaatje in de kuip zit waardoor het water zich daar ophoopt of achter de zwarte bitumen naar onder loopt.
Wat vaak een simpele test is om alle filters eruit te halen en een sterke zaklamp in de onderbak te plaatsen en dan in de kuip kijken of je een lichtpuntje ziet.
Echter als het achter de bitumen zit is het lastig te zien.
Geen roestplekjes in de kuip?
Afdichting komt maar weinig voor bij dit type.
 
Maar stel .......... wat is de handeling om het huis te verwijderen? Een pakking kost het geld niet. Hebben we hem open en is het inderdaad de oorzaak van een gaatje in de kuip, dan houdt het op. Maar nooit geschoten is altijd mis. Zou ook zonde zijn van de tijd die er nu in zit.

Een nieuwe is zo gekocht, maar het is toch leuker als blijkt dat het toch een simpele pakking was. Ook al kost het dan wat arbeid ..................
 
Heb dit bij dit toestel nooit eerder voor handen gehad.
Maar de witte bak zit volgens mij met schroeven vast binnenin de kuip.
Dan zal je ruimte moeten krijgen op de afdichtring te vervangen.
Let op ***Bij de meeste vaatwassers is het rvs eronder vlijmscherp***
 
Ben toch nog even de lamptest gaan doen. Ook al hadden we die al van de week gedaan. En wat blijkt ......... er zit een gaatje in de kuip t.h.v. het zoutvat. Als hij daar op lekt verzameld het water zich vanaf het aflopende schuine gedeelte naar de pakking toe totdat hij daar gaat lekken. Op zich kan je er goed bij. Het gaatje is minuscuul. Durf het bijna niet te vragen, maar kan je hier wat mee? Is een dergelijk iets af te dichten? Of praat ik nu wartaal en is dit het einde van de SGS 3002/15?
 
Ja, zo goed als vlak. Daar waar de zeefplaat in de 'verdieping' boven het witte huis ligt. Rondom voldoende vlees om (lijkt mij) bijvoorbeeld te solderen??
 
Zie mijn vorige link.
Bij solderen moet het flink heet worden met kans op smelten van pakking van de zoutpot of zeefhuis.
Weet niet met welke temperatuur dit moet maar zal niet lukken met een simpel soldeerboutje.
Met die 2 componenten moet het lukken even licht opschuren en kijken of het ook aan de onderkant kan.
Volgens mij is dit trouwens ook bij de bouwmarkt te koop.
Als je in een gebied woont met een laag waterhardheidsniveau zoals NH dan gewoon 5:1 tabletten gebruiken met zoutfunctie dan kan je stoppen met het zout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan