Bosch PSM 160A schuurmachine gerepareerd toerental niet stabiel

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb mijn Bosch PSM 160A schuurmachine het afgelopen jaar veel gebruikt bij het schuren van de gehele buitenboel. Een flinke klus voor een machine bedoelt voor de doe-het-zelver. Ik ben nu binnen aan het schilderen en bij het schuren begon de machine ineens een hoog fluitend geluid te maken, het toerental viel soms wat terug en het opstarten verliep ook moeizaam. Het toerental kwam maar moeilijk omhoog. Ik had de machine al afgeschreven vanwege het intensieve gebruik.

Gisteren besloten om toch maar even een schroevendraaier te pakken om hem open te maken. De binnenkant schoongeblazen met de compressor en het viel me op dat het onderste lagertje van de as (zit in de schuurzool geklemd) erg moeilijk draaide. Deze losgehaald en met wat naaimachineolie ingevet (liep gelijk langs de stofafdichting het lager in) en het lager draaide weer soepel. Het lager aan de buitenkant vetvrij gemaakt en weer gemonteerd. Tot mijn verbazing draait de schuurmachine weer als vanouds.

Dus heb je soortgelijke problemen? Controleer dit eerst even. Het is een werkje van nog geen 5 minuten: schuurzool (4 schroefjes) loshalen en dan de beide machinehelften (4 schroefjes) loshalen en je kunt zo bij het lagertje.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Naaimachineolie blijft niet zolang zitten als echt kogellagervet. Voor de lange termijn zou ik toch het lagertje vervangen door een nieuwe.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Bedankt voor de tip! Ik ga gelijk een nieuw lagertje bestellen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het lagertje begon vandaag weer raar te doen. Na een uurtje schuren is de naaimachineolie "op". Dit keer het rubbertje uit het lager gewipt en het lagertje volgestopt met lithiumvet en alles weer dichtgemaakt. Voor een kwartiertje schuren moet dat wel voldoende zijn als noodreparatie.

Ik heb inmiddels 2 nieuwe lagertjes besteld (1 reserve). Het zijn SKF 6001-2RSL/C3-LHT23 lagers. Dus dubbelzijdig afgedicht met een wrijvingsarme rubberen afdichting en inwendig voorzien van lithiumvet. Er stond bij vermeld dat deze lagers geschikt zijn voor hoge toerentallen (zoals bij een schuurmachine).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
:bedankt:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu