Bosch (piv851fc5e) kookplaat aansluiten

Jankunst

  • #1
Beste mensen. Vooral ter lering.

Van de oude AEG kookplaat is 1 segment (2 pitten) defect. Maakt kortsluiting waardoor de zekering en aardlek eruit springen. Meterkast heeft 2 groepen speciaal voor de (inductie) kookplaat.
Bij storing van 1 segment sloegen uiteraard beide groepen uit doordat de ene de andere (middels een beugeltje) de andere meeneemt en dat is ook goed waarna de andere groep weer ingeschakeld kan worden waardoor je nog de andere helft kunt gebruiken in afwachting van een nwe.

Het defecte kort-sluitinggevende-segment uitgeschakeld door 1 groep uit te schakelen. Hierdoor kon nog van het andere segment vd kookplaat middels groep 2 gebruik worden gemaakt (in afwachting van een nwe kookplaat.

De oude zat aangesloten middels 4-aderig-snoer (bruin, zwart, blauw en aarde) op Perilex.

In de wcd: 2x 230 - (onder) en 2x N (boven) (en uiteraard midden: aarde.)

In de niet-aangegoten stekker draden aangesloten: 2x 230 - (onder L3=bruin en L2= zwart) en boven 1x N (blauw - links) terwijl L1 (rechts - loos is) (en uiteraard midden: aarde).

Met de nwe Bosch werd een 5-aderig snoer mee geleverd (bruin, zwart, blauw, grijs en geel/groen). Ik liet de nwe kookplaat aansluiten door de leverancier.
Hij gebruikte de oude 4-aderige aan de oude perilex (ipv de meegeleverde 5-aderige). En het werkt en ik wil ook niet zeggen dat het niet goed is maar toch.......

Resultaat is dat bij uitschakelen van 1 vd groepen (2x nr. 6 op de foto) de kookplaat geheel uitgaat en je dus niet 1 segment kunt gebruiken (i.g.v. storing zoals bij de oude).

VRAAG: Hoe dient nu de nwe 5-aderige met de oude perilex aangesloten te worden waardoor de circuits gescheiden zijn. (ik kan er toch van uitgaan dat er ook 2 segmenten in de Bosch zitten?). Ik zou zeggen: bruin op L1, zwart op L2, blauw op N1 en grijs op N2. (Zie foto aansluitschema Bosch waarbij het rechter plaatje van toepassing is toch?)

Ik hoor het graag. Groet Jan.

Meterkast met 2x nr. 6 voor de kookplaat..jpg Nwe Bosch aansluiting zoals in het boekje..jpg Oude Aeg  aansluiting.jpg Meterkast met 2x nr. 6 voor de kookplaat..jpg Nwe Bosch aansluiting zoals in het boekje..jpg Oude Aeg  aansluiting.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Voor de 2x230 V kookgroep die je hebt, moet je inderdaad het meest rechter aansluitschema gebruiken met een vijfaderig snoer. Als je maar één nuldraad aansluit, dan gaat daar, als je alle kookzones teglijk gebruikt, 32 A doorheen en kan deze te warm worden, zonder dat de zekering aanspreekt. In het ergste geval ontstaat er brand.
 

ABCDE

  • #3
Ooh, het aantal topics over defacto dezelfde vraagt heeft zich alweer uitgebreid?

Graag foto van hele groepenkast, liefst met kap er af. Als je nu 400V hebt tussen de twee 'L' op de Perilex zit kun je hem inderdaad 4-aderig aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu