Bosch Logixx 8 VarioPerfect storing - trommel draait niet

Kiki26

  • #1
Sinds vandaag is mijn Bosch wasmachine er ineens mee opgehouden. De trommel draait niet meer. Foutcode F57. Ook na uit en weer aanzetten blijft deze code zichtbaar. Deur is dan alleen nog met noodvergrendeling te openen. Onderin het apparaat het pijpje en filter geopend, alleen water, geen bijzonderheden. Geen vastzittend wasgoed kunnen vinden. Resetten heeft geen effect.

Als we het apparaat uitschakelen (stekker eruit), kunnen we met de hand de trommel wel draaien, zowel links en rechtsom, gaat alleen heel schokkerig en stroef. Dit zowel met als zonder aandrijfriem.

Apparaat open geschroefd. Als er geen spanning op de machine staat en de stroomvoorziening van de motor (stekkerblokje) en de aardedraad in de machine wordt losgekoppeld van het motorblok, dan draait alles met de hand ineens heel soepel (zowel de trommel als de aandrijfas, zowel links als rechts, zowel met als zonder riem). Heel vreemd niet waar.... Heeft iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? Moet er een nieuwe motor in?
 

Kiki26

  • #2
Overigens betreft het typenummer: WAS28390
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is een communicatiestoring, kan een draadbreuk, versleten koolborstels, defecte tacho, kapotte motor zijn.
Controleer als eerste de koolborstels, bij minder dan 15 mm lengte deze vervangen.

Dubbele topic verwijderd.
 

Kiki26

  • #4
Het is een brushless machine dus geen koolborstels aanwezig. Hoe komen we erachter wat het is? Storing ook ineens. Vanmorgen 2 wassen zonder problemen gedraaid, geen vreemde geluiden o.i.d.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De motor wordt aangestuurd door de inverter module, onderin de machine (in de buurt van de motor). Onderdeeknummer is 00676736, daarmee kun je beelden googelen en dan weet je hoe die eruit ziet.

De communicatiestoring zal zich voordoen tussen de vermogensmodule (00702681) en de invertermodule. Daartussen loopt een verbindingskabel, je zou de connectoren ervan kunnen checken. Misschien zitten ze er niet goed op.

En anders is er met één van de twee modules iets niet goed. Moeilijk te vinden als je niet (zoals servicetechnici meestal doen) domweg de modules kunt wisselen.

Bij het zoeken van een explosietekening en de onderdeelnumers ben ik uitgegaan van het E-Nummer WAS28390NL/01. Er bestaan echter meerdere versies van WAS28390.
 

Kiki26

  • #6
Kees, hartelijk dank. Daar gaan we mee aan de slag. Typenummer juist gegokt. :wink:
 

Techrax

  • #7
Op youtube staat een filmpje bij een Siemens wasmachine die ook F57 aangaf en daarbij was de motormodule van uitgebrand. Vermoed dus dat de print vervangen moet worden...

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu