Bosch koelkast vreemde storing

Dutchman

  • #1
Een Bosch tafelkoelkast KTL7502/02 (KTLL15A) deed het op een bepaald moment niet meer. Nadat ik de 3 draden in de thermostaat met het elkaar verbonden heb deed hij nog steeds niet.

Door het steeds proberen brak de metalen draad van de thermostaat dus sowieso een nieuwe thermostaat nodig.
Op de zijkant van de compressor heb ik een schakeling verwijderd deze heeft 3 aansluitingen naar de compressor.

Met een multimeter heb ik gemeten op welke punten van de schakeling spanning staat (met de 3 doorverbonden klemmen op de thermostaat). Tussen de bovenste 2 punten 0 volt. Tussen het bovenste linker punt en het onderste punt 220 volt, ook tussen het bovenste rechtse punt en het onderste punt 220 volt.

Nadat ik de schakeling weer op de compressor gemonteerd heb doet de compressor nog steeds niet. Na wat geprutst aan de schakeling begint de compressor zacht te zoemen maar loopt niet echt.

Vervolgens nog eens de schakeling losgenomen van de compressor en nog eens gemeten etc. Verder niets bijzonders geconstateerd dus de heleboel maar in elkaar gezet in de verwachting dat misschien de compressor dan wel kapot zal zijn.

Maar wat schetst mijn verbazing nadat de stekker in het stopcontact zit begint de compressor te lopen en de koelkast doet. Dus als ik nu een nieuwe thermostaat monteer zou het allemaal goed moeten zijn.

Maar is er toch niet iets anders echt defect? Want waarschijnlijk was de thermostaat (als ik wat voorzichtiger was geweest met het demonteren) dus niet defect.
Wat is er nog meer defect?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het wordt erg moeilijk uit dit verhaal te traceren, of / wat je eventueel verkeerd hebt gedaan, wat er misschien los heeft gezeten en je op zeker moment door je werkzaamheden al of niet aangedrukt hebt.

Het zachte zoemen zonder dat de compressor loopt wijst een beetje in de richting van geen condensator aangesloten of alleen de condensator en niet de hoofdwikkeling.

Het geheel duidt op een los contact of slechte verbinding ergens, en zolang je de echte oorzaak daarvan niet gevonden hebt, kan het terugkomen.

Maar voor hetzelfde geld heb je (per ongeluk) een slecht contact aangedrukt en doet de koelkast het na vervangen van het thermostaat nog jaren!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu