Bosch koelkast slaat niet af

Tobi

 • #1
Hoi,
ik heb hier een koelkast Bosch KGV 28341/03, deze koelt prima, maar slaat niet af en blijft maar koelen. Op de achterand vormt zich dan een gelijkmatige laag ijs. Zelf gok ik dat de thermostaat defect is. Is deze bij dit model makkelijk te vervangen? Ik heb namelijk nog geen vervangend onderdeel kunnen vinden op het internet.
Groet, Tobias
 

Tobi

 • #2
Dit probleem heeft hij trouwens nadat hij is verhuisd. Liggend, maar daarna wel eerst een dag rechtop gestaan alvorens hem weer aan te zetten.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #3
Grote kans op total loss een thermostaat heeft doorgaans geen problemen met afslaan.
 

Tobi

 • #4
Geen goed nieuws, maar dank voor je reactie.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #5
Als het gaat vriezen in je ruimte is het geen gaslek meestal. Maar kan de thermostaat wel degelijk stuk zijn. Ik vervang jaarlijks ettelijke thermostaten omdat ze niet meer afslaan en het veel te koud wordt in de koelruimte. Er is dan iets mis met de verwerking van het signaal van de cappilair leiding. (Mits analoog) echter gaat dit vaak over jongere apparaten.

Dit apparaat is echter al 17 of 18 jaar oud. Meet dus de temperatuur in de binnenruimte je voelt het verschil tussen 4 en 10 graden niet namelijk. Doe dit door een thermometer in een glas water op de onderste plank te zetten. Op de 2e-3e stand moet hij dan zeker 3 a 4 graden worden onderin. Is het daar bijv 8 dan is het wrs gaslek. Cappilair leiding haalt zijn schakeltemperatuur niet meer in de achterwand.

Is het daar -3 bijv. Is wrs toch je thermostaat stuk.

Gebruik wel een thermometer die zeker goed is.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #6
Gelukkig spreek jij uit ervaring.:denk:.

Nog nooit een mechanische thermostaat vervangen i.v.m doorkoelen deze hebben allemaal koeltechnische problemen tenzij je er een knik in maakt.
Er worden heel wat thermostaten vervangen wat achteraf niet de juist conclusie is.
Er is dan iets mis met de verwerking van het signaal van de cappilair leiding
Dat klinkt weer erg interessant voor het uitzetten van gas die een schakelcontact activeerd.
De achterwand van de koelkast geeft veel informatie is deze voor 1/3 berijpt dan kan je er zeker vanuit gaan dat deze koeltechnisch defect is.
 

Lampje45

 • #7
Sorry, maar is dit niet een beetje technische muggenzifterij?
Een thermostaat van een koelkast is een onderdeel wat compleet geleverd wordt met een thermostatische voeler, een capillaire leiding, die de veranderende druk overbrengt en een drukschakelaar.
Het is toch helemaal niet belangrijk voor TS om te weten waar het probleem zit?
Het is waarschijnlijk de thermostaat cpl. die zijn werk niet goed doet.
Zeker omdat TS stelt, dat de achterwand helemaal gelijkmatig aan vriest.
Dan denk je dus niet aan een verlies van koelmiddel.
Volg het advies van Sleutelmeneer maar op en als de temperatuur voldoende laag is, vervang de thermostaat dan maar.
Want dit soort thermostaten schakelen niet op de temperatuur van de lucht in de kast, maar op de temperatuur van de verdamper. En die is veel kouder en vriest daar.
Het vervangen van zo'n thermostaat is niet zo moeilijk, maar je moet even weten, hoe hij vast zit.
Het geheel zit vast met een schroef en een stekker, die onder het lampje zit
Afdekdopje verwijderen

Schroef onder dopje.jpg


schroef eruit
Net voor het kapje, het geheel naar boven en naar onderen wrikken.
De stekker kan aardig vast zitten, dus met gepast geweld er kracht op zetten. Er moet horizontaal naar links worden getrokken.

Dan de knop eraf, ook dat moet je weten, met een kleine schroevendraaier het veertje bewegen zodat de borgveer uit de gleuf komt.

Ontborg opening.gif


knop ontborgen.gif


De thermoschakelaar moer losdraaien en stekkers losnemen.

20201203_160030.gif


En dan het capillair uit het holletje naar je toe trekken, bij montage in omgekeerde volgorde, totdat de capillair vastloopt.

Capillair en los van stekker.gif
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #8
Muggenzifterij?
Thermosstaat klakkeloos gaan vervangen daar gaan we weer.
Voor TS juist wel belangrijk wat de oorzaak is zodat hij een diagnose kan stellen zonder geld uit te geven.
Foto van de achterwand kan wel helpen maar dat al eerder vermeld.
Als de thermostaat niet de oplossing is vergoed je dan de onkosten?
 

Lampje45

 • #9
Er worden vanaf deze zijde geen klakkeloze adviezen gegeven en ook door Sleutelmeneer niet!
Nee klakkeloos er van uitgaan dat een machine total loss is, zonder iets te meten of uit te proberen.
Dat is een goede duurzame gedachte.
Vergoedt jij dan de machine die onterecht op de schroothoop is beland?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Soldeerbout. Ik verzin niet iets. Ik vervang zeker een paar x per jaar thermostaten zoals eerder vermeld wanneer de kast TE KOUD wordt. Whirlpool/etna heeft hier veelal last van. Vaak bevriezen dan bijv de tomaten, komkommers en water onderin de kast. Door het niet afslaan en doorlopen bevriest hier dan ook de achterwand en dus lijken de klachten op die van gaslek.

Dan meet ik met mijn logger gedurende een bepaalde periode hoe koud het nou precies wordt in die kast. Dan lees ik die data uit en kan ik aan de hand daarvan de diagnose of gaslek of thermostaat stellen.

Meneer heeft geen logger vandaar mijn advies met de thermometer.

Als ik dus die thermostaat vervang omdat het TE KOUD wordt. Is daarna het probleem verholpen... ik kan natuurlijk niet maken om iets te wisselen en dan is het daarna niet gemaakt.... zo werken wij sowieso niet. Ik zeg niet dat ik nooit iets verkeerd doe. Ook dat komt weleens voor. Maar ik verzin nooit iets.

Jij zegt dat je nog nooit een thermostaat hebt gewisselt om deze reden. Dat is logisch als je het meteen op gaslek gooit en het apparaat afkeurt. Dan zul je het waarschijnlijk ook nooit gaan meemaken.

"Dat klinkt weer erg interessant voor het uitzetten van gas die een schakelcontact activeerd."

Dat komt toch op hetzelfde neer. Alleen noem ik het uitzetten van het gas een signaal. Poteto potato

Laat ik voorop stellen dat ik ook denk dat hier sprake is van gaslek. Maar ik probeer OP wel te helpen met uitsluiten wat er aan de hand is.
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #11
Oke betweters forum mag blij zijn met zulke specialiste.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #12
Erg kinderachtig. Waarom kun je niet gewoon op een normale manier naar onze argumenten luisteren. Om je te overtuigen zal ik volgende week een storingsrapport sturen. Dan heb ik namelijk een klant met een defecte thermostaat die doorkoelt.

Die ga ik vervangen. Ik heb een grafiek van mijn logger van voor de storing. En straks ook een grafiek van de temperatuur verloop na de storing.

We zeggen niet dat je niet kundig bent maar je moet wel open staan voor het feit dat je niet alles weet dat er valt te weten dat doe ik ook niet. Ik ben er van overtuigd bijv dat jij meer weet van koffieautomaten dan mij. Ik zit echter in de vervangingsmarkt en jij vooral in de keukenhandel dus dat is wel een wezenlijk verschil. Lampje is een echte electronicus en die weet daar weer meer van dan mij en wellicht ook dan jou. Samen gebundelt weet je het meeste maar alleen als je open staat voor verbeteringen. Dat maakt mijn inziens een monteur een goede monteur.
 

Lampje45

 • #13
Nou sleutelmonteur, daar zou je je aardig in kunnen vergissen.
Ik heb mijn diploma sterkstroommonteur, zwakstroommonteur, electrowinkelier, MTS-E, en ben al in de eind zestiger jaren de automatisering ingegaan en heb aan grootschalige projecten gewerkt. En ben steeds breed in de techniek blijven werken. Waar electronica dus ook een deel van was. En niet te vergeten technische informatica gestudeerd.
 
 • Like
Waarderingen: Sleutelmeneer

Tobi

 • #14
Dat er nou zo'n hele discussie losbarst wegens mijn koelkast... maar dank voor het meedenken in ieder geval.
Ik zal er wel een glas water in plaatsen met een goede thermometer en hem een tijd laten doorkoelen, kijken wat voor temperatuur hij bereikt, misschien geeft dat dan een aanwijzing of het zinvol is te repareren of niet.
Op dit moment zet ik de koelkast af en toe aan en weer uit, om zo de temperatuur binnenin acceptabel te houden. Misschien kan dat ook met zoiets als noodoplossing, gewoon de temperatuurvoeler in de koelkast leggen en hem bij bepaalde temperatuur in- en uit laten schakelen: https://www.amazon.nl/Gecheer-Therm...peratuurgestuurde-Broeikaszaad/dp/B08HVFDNGN/
En op een gegeven moment komt er dan wel een andere koelkast, maar ik ben gewoon niet zo van het meteen weggooien als dit niet nodig is.
Groet, Tobias
 

Bademutze

 • #15
Een thermostaat is niets meer en minder dan een mechanisch iets, en die kunnen wel degelijk blokkeren of vast gaan zitten, en dan niet meer uit schakelen, terwijl ze wel de juiste info van het cappilair krijgen. Dan blijft de compressor draaien, en dan gaat de koelkast idd vriezen. En dan moet je hem vervangen. En sommige mensen op dit forum willen wel idd erg vaak hun gelijk halen , koste wat kost………
 

Lampje45

 • #16
Als hij regelmatig te koud wordt, dan heb ik er het volle vertrouwen in dat hij het met een goede thermostaat, weer gaat doen.

Het is natuurlijk wel zo, dat een oude koelkast meer verbruikt als een nieuwe. Want daarin heeft men wel veel verbetering bereikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Verdere discussies graag in een nieuw topic, dan kan ik later e.e.a. opruimen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu