Boretti oven warmt traag op

Mercedes1985

  • #1
Ik heb een boretti oven en doet het nog goed maar hij heeft 42 minuten nodig om op 175 graden te komen. Dat is natuurlijk niet normaal en denk niet dat het aan de elementen ligt omdat ze wel warm worden en ook omdat het niet uitmaakt of ik de oven op hetelucht zet of boven/onder element.
Ik heb ook de spanning gemeten op de elementen en die schommelt tussen 208 en 215 kan het zijn dat ze te weinig spanning krijgen om goed te verwarmen?

Kan alle hulp hierbij gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
"Een boretti oven" is wel erg vaag.
Als je alle hulp kunt gebruiken is het minste toch wel gedetailleerde gegevens van het typeplaatje van het apparaat te vermelden!
Mercedes1985 schreef:
Ik heb ook de spanning gemeten op de elementen en die schommelt tussen 208 en 215 kan het zijn dat ze te weinig spanning krijgen om goed te verwarmen?
Vraag is: wat is de netspanning op de aansluitingen van de oven op het moment dat je die spanning meet? En dan op alle fasen (tegen nul) gemeten. Want als die beduidend hoger is dan de spanning op de elementen is er iets raars aan de hand. De ovenschakelaar schakelt normaal gesproken met een contact het betreffende element aan en uit.

Zou er 230 V netspanning zijn en 208 V spanning op het element dan valt er 22 V over de schakelaar en dat is niet best. Tenzij er een of ander regelsysteem (triac of zo) gebruikt wordt, maar dat lijkt me niet echt waarschijnlijk voor een ovenschakelaar.

Bij 208 V heb je ca 18% minder vermogen dan bij 230 V.

Wat is je elektrotechnische kennis? Meten in een dergelijke (meestal) 3-fasen oven is geen kleinigheid en je moet echt weten wat je doet om geen ongelukken te krijgen!

Zelf heb ik overigens geen technische documentatie van Boretti.
 

Mercedes1985

  • #3
Bedankt voor je reactie kees.

Ik zal vanavond het modelnummer op de forum plaatsen.
De spanning op de stopcontact is plus minus 227v en die heb ik doorgemeten tot de oven schakelaar en die blijft ook 227v maar als ik de elementen aanspreek met de termostaat dan word ie gelijk 215v overal in de oven.
Mijn vraag is ook kan het zijn dat zo een klein spanningsval de elementen niet zo warm worden als het hoor?
Of is er wat anders wat stuk is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De vraag blijft wat de netspanning wordt op het moment dat de elementen 215 Volt meten.

Het inschakelen van de oven betekent een flinke belasting voor het net en het zou me dan ook niets verbazen als het zakken van die spanning gewoon door je bekabeling in huis komt.

Dan heeft het probleem daar waarschijnlijk niets mee te maken.

Een spanningsvermindering van 227 V naar 215 V heeft een vermogensvermindering van ca 10 % tot gevolg. Of dat nu zo rampzalig is dat de opwarmtijd véél langer is? Ik betwijfel het.

Of er wat anders stuk is kan ik niet beoordelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu