Boren en schroeven in vezelplaten zolder

Mobilae

 • #1
Onlangs is mijn nieuwbouwwoning opgeleverd. Zoals bij veel woningen zijn alle installaties (CV, omvormer, ventilatie, etc.) op zolder ondergebracht. Het is een behoorlijk grote ruimte (ca. 50 m2) en ik wil die ruimte optimaal benutten. Daarom wil ik om het deel met de installaties een paar wanden bouwen (houten geraamte met gipsplaat) met een deur erin. Zo wordt de zolder een volwaardige kamer zonder zaken die in een kamer niet thuishoren.

Nu lopen er verschillende buizen van de installaties naar het plafond (het gaat om een nok met vezelplaten) en daarom moeten de te plaatsen wanden ook tot aan de nok gaan. Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken, maar het makkelijkst zou ik vinden als ik de wanden aan de kap kan bevestigen. Ik heb echter weinig kennis van die vezelplaten en wat daar achter zit, vandaar ook deze post.

Dit is hoe de kap eruit ziet:


En dit is grofweg de constructie die ik in gedachten heb:


Mijn vragen:
1) Kan ik veilig boren en schroeven in de vezelplaten? Zijn er risico’s voor de materialen die erachter liggen? Lekkages?
2) Kan ik de vezelplaten ook benutten als structureel component van de wanden?
3) Welke schroeven (pluggen?) kan ik het beste gebruiken?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  1) Met boren en schroeven moet je voorzichtig zijn: Of de witte plaat zelf is de dampremmende laag (of deze zit direct erachter). Met doorboren kan dus een luchtlek naar de kap ontstaan, met kans op condens en dus houtrot van de sporen.

  Je kunt eventueel zoeken waar de sporen zitten, en hierop verder bouwen. Of een regel tegen de kap aan lijmen.

  2)Nee, maar deze zitten toch ook in een ander vlak?

  3) Schroeven dus alleen in de sporen, max 4 cm in het dak. In combinatie met een montagelijm of compriband zorg je direct weer voor de luchtdichting. Met een balkje van 44 x 44 zit je dan op schroeven van ca 80 mm.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Plakken met hi tack kit/lijm eventueel icm dubbelzijdig plakband. Dan wel de dikke versie hiervan gebruiken omdat anders de lijmdikte te weinig is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu