Border van stapelblokken: wat tegen de schutting plaatsen?

Janzzen

  • #1
Hallo medeklussers,

Laat ik gelijk even beginnen met een fotootje:In de hoek wil ik graag een border maken van stapelblokken. Deze stapelblokken zijn 15x15x40cm.
Ik heb er niet genoeg om helemaal rondom blokken te gebruiken. De totale hoogte van de border wordt 45cm. Ik kan de stapelblokken neerzetten en de boel vullen met grond, maar dan komen de schuttingen voor de taak te staan alle grond tegen te houden.

Dit wordt natuurlijk niks: grond zal er doorheen vallen, de buren moeten een stuk tuin inleveren omdat de schutting uit gaat buigen, plus de schutting zelf wordt er ook niet beter van. Als ik het ooit weer weg wil (moet) halen (is een huurhuis) dan moet de boel er nog wel netjes uitzien.

Hoe pak ik dit nu aan? Ik zat te denken aan een plank hout (wat voor hout???) van 45cm hoog en die langs de schutting te zetten, eventueel met wat extra palen tussen de schutting en de plank. Ik kom er na wat zoeken op internet ook niet echt achter hoe anderen dit gedaan hebben.

Op marktplaats heb ik een leuk aantal stapelblokken weten te bemachtigen, maar vind het zonde om deze rondom te gaan zetten. De border wordt lager, plus dat ik de helft van de stapelblokken écht niet ga zien :)Dan nog even de vraag wat betreft de verlijming van de blokken. Ik heb Polymax gebruikt om de halve stenen (kapot gevroren?) weer aan elkaar te lijmen. Dit spul is echt enorm sterk, dus die verlijming is gelukt.

Maar, ik wil de blokken zelf straks ook ietwat vast zetten, alleen niet met Polymax. De blokken moeten wel vast zitten natuurlijk, maar ook los kunnen. Nu heb ik gezien dat er op sommige blokken wat kit zit. De vorige eigenaar heeft er iets van kit op gehad om ze vast te zetten. De kit is er gelukkig makkelijk af te halen. Zoiets wil ik eigenlijk ook. Maar, welke kit is hier geschikt voor?


Tips zijn van harte welkom, 't liefst rekening houdend met een low budget :)

Groet,

Roland.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Houten wandje langs de schutting plaatsen, minimaal 10 cm vrijhouden. Aan de binnenzijde bekleden met worteldoek. Hoe lang is het wandje?
Blokken verlijmen met steenlijm.
 

Janzzen

  • #3
De lange zijde is 2 meter, de andere zijde 1.20.
Dat houten wandje, kan ik gewoon een paar palen nemen van een meter, die de grond in slaan tot 45cm en dan met houten platen wat doen? Maar wat voor hout kan ik dan het best gebruiken?

Spaanplaat is niet handig :)

Worteldoek wilde ik sowieso al toepassen zodat er geen modder-water door eventuele kieren kan komen en om het onkruid van de kleigrond tegen te gaan.

Roland.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de schutting stevig staat, kan je misschien ook wat 60x60 tegels ertegenaan zetten, daar gronddoek tegen en de aarde. Na een tijdje oefent dit nauwelijks horizontale krachten uit op de schutting. Oude grindtegels zijn overal gratis af te halen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
IJkenhout schreef:
Als de schutting stevig staat, kan je misschien ook wat 60x60 tegels ertegenaan zetten.
Dan rot alleen de schutting wel weg.

Om de 60 cm een paaltje en daartegen schuttingdelen.
 

Janzzen

  • #6
Ja, de lange zijde, de achterkant, staat redelijk stevig, de korte zijde aan de linkse kant absoluut niet. Daar moet ik echt even wat voor verzinnen.

Zat al te denken aan enkele paaltjes met schuttingplanken en die 'bekleden' met worteldoek of afdekzeil. Komt toch grond tegen aan, dat zie je verder toch niet.

Wat betreft die tegellijm, dat krijg je toch nooit meer los en van de blokken af of heb ik dat verkeerd? De kit die er nu op zit laat zich lekker makkelijk verwijderen, 't lijkt erop dat dit siliconenkit of iets dergelijks is geweest.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De schutting rot met grindtegels ertegenaan vast niet weg, er is immers ventilatie achterlangs.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu