Boorgat rookkanaal dwars door ventilatiekanaal..... en nu?

Patman

  • #1
Beste,

Gisteren heb ik een gat in mijn betonnen vloer (tussen begane grond en 1e verdieping) laten zagen t.b.v. een rookkanaal voor een houtkachel. In het gat komt een nisbus met aansluiting die boven verder gaat in een dubbelwandige pijp. Van onder komt een enkelwandige dikwandige pijp 2mm die aansluit op het aansluitstuk van de nisbus.

Het boorgat is helaas gedeeltelijk door een ventilatiekanaal heen gegaan. Dit kanaal is van 170 * 70 mm en van staal (sendzimir verzinkt) en is van de basis afzuiging in mijn keuken (dus geen afzuigkap op aangesloten).

Ik denk dat ik nu twee opties heb:

1) ik stort het ventilatiekanaal aan beide kanten van het boorgat dicht met beton/cement. In dat geval heb ik geen afzuiging in de keuken meer. Liever doe ik dat niet, maar het is denk ik ook niet een heel groot probleem.

2) De boven en onderkant van het boorgat vul ik op met steenwol, waardoor de lucht vanuit het ventilatiekanaal nog steeds langs de pijp van het rookkanaal afgezogen kan worden. Op bijgevoegde tekeningen de situatie (dwarsdoorsnede en bovenaanzicht.

De vragen die ik heb:

1) Zou een dergelijke constructie verantwoord zijn? Probleem dat ik namelijk zie is dat de lucht die langs het rookkanaal wordt afgezogen zo heet wordt dat deze de ventilatiebox verbrand? Deze zit wel ongeveer een meter of 6 verwijderd van de doorvoor bij het boorgat.

2) het opvullen van het boorgat aan boven en onderkant zoals op tekening 2 met steenwol.... kan dit of is hier een ander materiaal beter geschikt voor?

3) en/of zien jullie andere alternatieven

Ik hoor graag jullie reacties.

Met vriendelijke groet,

Patrick


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft een constructeur gecontroleerd of het gat op die plek verantwoord is?

De capaciteit van de afzuiging loopt flink terug door de onderbreking. Helemaal dichtmaken is helemaal onverstandig. Eigenlijk is het enige zinvolle antwoord om het geboorde gat en ventilatiekoker te herstellen. Voor de afvoer van de kachel moet je dan een andere oplossing zoeken.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Als je met het gat voor je kachel niet omkan, zal je nu echt de vloer open moeten hakken, en je afzuigkanaal daar omheen leggen.

Groeten h
 

Patman

  • #4
Daar is inderdaad naar gekeken. ikzelf en de constructeur dus ook niet was op de hoogte dat het ventilatiekanaal hier zat. Het is ook niet de meest logische plaats dat ie hier zou lopen. Maar goed...

Het rookkanaal zelf ga ik niet op een andere plaats maken. Ik vindt het ook geen optie om het ventilatiekanaal te verleggen. Wat mij betreft blijven de twee eerdere opties staan:

1) ventilatiekanaal aan beide kanten dichtzetten: in dat geval heb ik geen afzuiging in mijn keuken meer. Dit lijkt me niet echt een groot probleem omdat de afzuigkap direct op een ander kanaal naar buiten gaat.

2) Indien ik het kanaal toch gedeeltelijk open laat (optie 2) dan is mijn meest prangenda vraag: loop ik hierbij risico dat de afgezogen lucht te heet wordt met het risico op brand in de afzuiginstallatie.

Groet,

patrick
 

Emlichheimer

  • #5
Open laten is geen optie mijns inziens, dus ventilatiekanaal dicht maken.

Wat betreft je kachel, zorg je wel voor een goede zuurstof toevoer?
Heb je de keuken in open verbinding staan met de ruimte waar de kachel in staat? Zet dan een raam open als je de afzuigkap aan heb staan als je de kachel aan hebt.
En laat a.u.b. je installatie inspecteren door een erkend schoorsteenveger voordat je de kachel aan steekt.
Beter nog is dat je tijdens de bouw er al bij haalt, hij kan je informeren en adviseren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik vind het erg onverstandig het kanaal dicht te maken, of de vernauwing erin te laten. Is nadelig voor de efficientie van je ventilatie, de kwaliteit van de binnenlucht, en daarmee je gezondheid. Risico op vochtproblemen, schimmel en bijbehorende gezondheidsklachten.

Het kanaal omleggen is ook lastig. Er zit aardig wat wapening in een breedplaatvloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu