Boom gaat poortdeur uit verband duwen

Kaastosti

  • #1
In de hoek onze tuin staan een boom. Een prachtige berk die onderdeel uitmaakt van een haag en zorgt voor een mooi stuk bladergroen boven de schuur, die de tuin in de zomer wat minder inkijk geeft.

Toen we drie jaar geleden de vervallen poort gingen vervangen door een mooi degelijk bouwsel, was deze boom al een project. Een klein hapje uit de horizontale balk was genoeg om het geheel op z'n plek te krijgen. Hoezee.



Nu een paar jaar verder, je voelt 'm enigszins aankomen, is de boom weer wat gegroeid en deze zit nu al tegen de balk aan.



Op dit moment is er nog geen probleem, maar ondanks dat het stevig hardhout is, gaat die boom het uiteindelijk echt wel winnen. Grote vraag is dan ook... wat nu?

Ik neem aan dat iets aan de boom monteren redelijk funest is voor de gezondheid van de boom. Er omheen werken lijkt me niet bevorderlijk voor de stevigheid van de constructie.

We zijn vast niet de eersten die een dergelijke uitdaging tegenkomen... zonder kennis van zaken wat er mogelijk is ;) Help!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Even een bomengids raadplegen want dit lijkt me absoluut geen berk, zit te denken aan een beuk.

Indien mogelijk de hele poort opschuiven naar achteren, dat kan voor een paar jaar voldoende zijn.
Als het idd. een beuk is kan die meer dan een meter dik worden.
U kunt uitrekenen tot hoever de boom komt.
 

Kaastosti

  • #3
Daar zou je inderdaad zomaar gelijk in kunnen hebben. Een meter dik... daar is 'ie nog wel even mee bezig, denk dat wij dat niet meer mee gaan maken. Maar groeien doet 'ie wel, langzaam maar zeker.

Het geheel staat strak tegen de grens van de poort aan. Nog een stukje die kant op gaan vragen over komen, het is een gedeelde doorgang.

Ik hoop eigenlijk op een boomvriendelijke manier om 'm toch op te nemen in de constructie :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Je zou een stalen ring kunnen laten maken die uit twee halve ringen bestaat en die ter plekke om de boom heen kunnen maken aan de constructie vast.

En, waar je niet op zit te wachten:
Eigenlijk is zo'n beuk niet zo geschikt voor een stadstuintje vanwege het grote oppervlakkige wortelstelsel. Denk aan je bestrating, fundering en eventuele riolering.
Al die bestrating er omheen vindt de boom ook niet leuk vanwege het gebrek aan water.

Op een gegeven moment moet zo'n boom toch ook weer weg als hij echt te groot wordt, alleen wordt het dan een hele dure grap.

Met andere woorden: ik zou hem nu weg halen als hij van mij was en er een alternatief voor in de plaats zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je ziet wel vaker dat iets aan een boom is vastgemaakt. De boom groeit er uiteindelijk gewoon omheen. Tenzij je van mening bent dat een boom gevoel heeft, kan het geen kwaad.

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
De boom nu weghalen of (misschien) pas over 10 jaar of nog later maakt qua kosten nou ook weer niet veel uit.

Fijn dat er nog mensen zijn die een boom als iets moois zien in een tuin en niet bij het minste of geringste de boom willen rooien.

1) poort verplaatsen indien mogelijk;
2) boom opnemen in de constructie (bijvoorbeeld het idee met de metalen ring van hierboven) en deze ring verwerken in de schutting en de poort;
3) boom rooien (heeft niet mijn voorkeur).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik vind bomen ook belangrijk en mooi, maar ik heb ook geleerd om waar het bomen betreft ver vooruit te denken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Maar soms heb je dat niet in de hand als een ander de boom al heeft neergezet. En dan is rooien wel een makkelijke oplossing.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #9
Poort aan de schuur vastmaken,zodat de deur aan de schuur vastzit.
Dan de schutting zo maken dat de boom een cm of 20 ruimte heeft.
Net boven de schutting is daar in de boom een splitsing?
Graag ook een foto van enige afstand van die plek

Dan kan je de boom weer heel wat jaren laten staan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Heeft inmiddels iemand een idee welk soort boom het is ??

Als het een beuk is zou ik hem (laten) rooien, een beuk is een echte boom voor het bos, in omstandigheden die niet erg goed zijn kan een zwam toeslaan die het einde van de boom betekent en grote schade kan veroorzaken bij om waaien, beter nu rooien dan afwachten tot de boom misschien om waait.
Overleg met de ambtenaar van de gemeente die er over gaat en die ook de kapvergunning onder zijn verantwoordelijkheid heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Dat is duidelijk een beuk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Waarom een boom al op voorhand rooien omdat deze in de (verre) toekomst misschien ziek wordt? Onderhoud je boom netjes en laat er eens een deskundige naar kijken als je twijfel hebt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat is wel duidelijk wanneer men bekend is met een beukenboom, die is/wordt veel te groot voor zo'n situatie, de takken kunnen wel 10 meter en meer gaan uitsteken, mooie overkapping van de tuin.
Een gewone beuk snoeien levert zo'n dik bladerdak op dat er helemaal geen licht meer doorheen komt, dat is nu ook al weinig.
Onder een beuk willen zeer weinig andere planten groeien.
Een beuk is gevoelig voor zwammen waardoor de boom zodanig aangetast wordt dat hij zomaar kan omvallen bij een stevige wind, lang niet iedereen kent de symptonen van de zwammen.
Die aantasting vindt sneller plaats als de omstandigheden niet goed zijn, een beuk is een boom voor een bos, niet voor een stadstuintje.

Ik ben ook niet zo voor direct maar rooien maar soms moet het verstand de overhand hebben.
Voor de duidelijkheid, ik heb een houtwal voor en achter het huis waar zo'n 50 bomen staan die dikker zijn dan 80 cm.
Soms moet er een kleine boom sneuvelen, dat is jammer maar het gaat ten bate van de omgeving van die boom.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat kan wel zijn, Jan, maar de TS heeft al aangegeven dat ie het op een 'boomvriendelijke manier' wil oplossen. En dus de boom niet wil wegdoen.

Bovendien heb je met bomen van een dergelijke omvang heel vaak te maken met kapvergunningen. Is in de diverse gemeentes heel verschillend: in de ene gemeente doen ze niet moeilijk, mag alles gekapt worden zonder vergunning, in de andere gemeente heb je voor alles dikker dan een bepaalde stamomvang een vergunning nodig (behalve voor coniferen ed.). In de buurt bij ons woont iemand die een enorme berk in de tuin heeft staan en die maar wat graag kwijt zou willen. Maar omdat de boom (nog) niet de woning of schuur wegdrukt en de gemeente de boom 'gezichtsbepalend' vindt, mag ie niet weg.

En als het zover komt dat de boom wél de boel beschadigt is het nog een heel gedoe om daar vergunning voor te krijgen. Ik ben het met je eens dat zo'n ding eigenlijk niet in een tuin van een woonhuis thuishoort, maar als ie er eenmaal staat is ie moeilijk weg te krijgen. Alleen als ie duidelijk ziek is en daardoor een gevaar vormt, dan mag het wel. Of als de gemeente er eigen belangen bij heeft, dan is het vaak zó gepiept... :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Een boom die op een totaal verkeerde plek staat noem ik niet boomvriendelijk. :wink:
 

Fmrama

  • #16
Ik zou een steunbalk schuin voor de boom langs en tegen de staander waar de schanieren opzitten. Dan de balkjes achter de boom los zagen van de rest van de poort. En voor het licht kun je tot meters de stam vrij maken van dwars takken. Ik heb zelf een hopbeuk in de achtertuin, ik heb daar zo,n 6 meter de stam vrijgemaakt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Je kan gewoon de schutting aan de boom bevestigen en deze af en toe iets aanpassen.
als de boom weer gegroeid is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu