Aarden wal langs bomen mogelijk?

Landhuisje

  • #1
Ik ben bezig een vijver te graven. Daar komt grond bij vrij die ik dan wil gebruiken om langs de weg een geluidswal van te maken van zo'n 1,5m hoog. Er staan bomen waar ik dan op sommige plekken misschien 1/3 tot 1/2 van de wortels zou bedekken met deze wal. Het gaat om sparren, dennen, beuken en een paar eikjes. Weet iemand of de bomen dit gaan overleven? Ik lees wel dingen over ophogen grond rond bomen, maar niet over als je het over een percentage doet. Zouden de bomen dat kunnen compenseren, qua zuurstof opname van de wortels die nog wel aan het oppervlak liggen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zal waarschijnlijk jaren lang goed gaan, maar uiteindelijk loop je het risico dat de boom verzwakt, kwetsbaarder wordt, schimmels en rot optreden.
Kan uiteindelijk tot gevaarlijke situaties leiden (de weg). Wegbeheerders inspecteren bomen regelmatig, maar zelf heb je niet de kennis om dat te doen.
Zoveel mogelijk voorkomen dus.
 

Landhuisje

  • #3
Het zijn mijn eigen bomen, dus ik hou ze wel in de gaten, maar ik ben idd ook bang dat als ze het niet trekken dat het dan al te laat is. Is er niet een veilig percentage waarop je wel mag bedekken? Bijvoorbeeld 1/4 en dan op x aantal meter vanaf de stam, bij stamdikte y en boomsoort z?

Ik heb wel een andere plek waar ik veel verder bij de bomen vandaan kan storten. Maar hoe ver is ver genoeg vraag ik mij af. Weet iemand dit?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
In ieder geval nooit grond tegen de stam gooien.
En de bodem niet teveel verdichten, vooral niet direct rondom de boom.
Kortom, hoe verder je er vandaan blijft, hoe veiliger. Het is geen exacte wetenschap en de situatie verschilt ook nog al naar gelang grondsoort, leeftijd van de boom, grondwaterpeil etc. Ben bang dat het niet te zeggen is, maar de wortels hebben zich niet voor niets op een bepaalde manier gevormd na verloop van jaren (dwz zo optimaal mogelijk).
 
Laatst bewerkt:

Landhuisje

  • #5
Ja, het is lastig. Het is zand/bos grond op de Veluwe. Grondwater zit hier op 15+ meter.

Ik heb het ook al eens aan een paar boom experts gevraagd die ter plaatse waren en ze zeggen allemaal weer wat anders.

Maar misschien een goede vuistregel is dat als ik buiten de kroon diameter blijf dat het dan veilig is?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Grond ophogen rond bomen betekent het einde van de bomen. Ook al laat je de stam vrij, de hoger liggende grond rond de bomen komt uiteindelijk toch te dicht bij de boom terecht (grond spoelt naar beneden) en misschien nog wel belangrijker is dat de wortels verstikken.

Kortom: niet doen en (helaas) je grond elders lossen.
 

Landhuisje

  • #7
Okee, wat is een veilige afstand denk je?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat is zo niet te zeggen, want bomen groeien. Je moet altijd uitgaan van de boom in volwassen toestand. Maar net als bij mensen weet je bij een kind nog niet hoe groot die later zal worden.

Stel je houd 5 meter afstand aan dan kan dat nu veel lijken, maar als de kroon 25 meter wordt omdat de boom gaat groeien dan kan die 5 meter rondom de stam ineens helemaal niks meer voorstellen.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #9
Als je bij de stam van een boom gaat ophogen dan gaat de boom dood.
Als je de boomprojectie als leidraad houd is dat de minimale afstand.
Je bomen zelf in de gaten houden kan.
Zorg dat je een grote kennis heb van de naamgeving van planten, volg dan een opleiding voor boomveiligheidscontroleur en doe dat elke 5 jaar.
Uiteraard is daar een stageperiode bij.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Landhuisje

  • #10
@BertPleizier maar groeien de wortels dan niet ook de nieuwe grond in uiteindelijk?

@De Haan okee, dus buiten de kroon blijven zoals die nu is. Het is een bosperceel, en de bomen lijken elkaar enigszins in bedwang te houden qua kroon omvang
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Wortels groeien niet omhoog de nieuwe opgehoogde grond in. Wortels groeien altijd omlaag en zijwaarts. De kroon aanhouden als afstand klinkt leuk, maar hoe weet je wat de kroon over 5 of 10 jaar is?

En wat doe je met bomen die een smalle kroon houden? Die komen zo in een kuil te staan en daar gaan bomen dood van.

Bomen blijven nieuwe wortels maken. De zijwaartse wortels geven een boom stevigheid tegen omwaaien (er is tenslotte een hefboomwerking als de kroon in het blad zit en wind vangt). Als je om de boom gaat ophogen zullen de wortels niet groeien in de grond onder die ophoging. De grond is daar te vast, te droog en bevat te weinig zuurstof. Gevolg is dat het wortelgestel van de boom niet goed ontwikkeld en de boom niet stevig staat. Ineens ligt de boom plat met een paar kleine worteltjes onder aan de stam.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Rand van een bosperceel, ik zou er een meter of 15 vandaan blijven.
De wortels willen wel omhoog groeien, maar de boom blijft hoogstwaarschijnlijk niet lang genoeg ervoor leven.
Maar plaats eens een foto.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu