Boilervat van zonneboiler als aanvoer voor combiketel

Alexei

  • #1
Wie heeft mening over het volgende : ik wil luigjes boiler van 200 liter gebruiken als voorverwarming voor aanvoer warmwater op intergas combiketel. wanneer er weinig of geen opbrengst is van de zonnecollector wordt de boiler nu naverwarmd door cv spiraal aangestuurd door ketelthermostaat. dit kost veel gas en dit wil ik laten vervallen Zou ik de cvspiraal kunnen laten meedraaien als radiator zodat ik swinters in elkgeval meer voorverwarmd water heb. of is dit riskant als de temperatuur niet goed te beheersen is , geen idee graag een suggestie . Heeft iemand ervaring met kunststof rookgasafvoeren en voordeel of niet ten opzichte van aluminium?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zie geen probleem waarom het niet kan.
Als het water eerst maar door de inlaatcombi van je ketel stroomt vanaf de boiler, dan wordt het toch 60 graden? Weg bacterie, dus weg legionella. Feit blijft wel, dat je ketel net zoveel gas blijft verbruiken. Cv water koelt snel af in koud tapwater.

Kunststof rookgas materiaal is makkelijker te verwerken.
Is goedkoper en corrodeert niet. Ik gebruik alleen nog maar kunststof.
Bij de meeste HR ketels gaat het zure condenswater door een kunststof buis achter de wisselaar langs en zo de sifon in. Dus geen probleem met corrosie van de warmtewisselaar zoals vaak wordt beweerd.

Calenta :cool:
 

Alexei

  • #3
Bedankt voor reactie: kan beter boilervat als voorraad houden zonder bijverwarming dus om gas te besparen.vraag me nog af hoe heet het water bovenin het vat kan worden bij tappen en dus bij ingang in combiketel ;het schijnt er maximaal 80 C te mogen zijn . nog een idee daarover?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Nee, maximaal 60 graden. Voor veiligheid.
Dus na het boilervat een mengventiel plaatsen, zodat u dit kan regelen.

Calenta :cool:
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Volgens mij wil meneer het vat gebruiken om CV-zijdig op te warmen, wat betreft dat mengventiel moet bij intergas na de ketel.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #6
Na de ketel? Veel condensvorming en ijs in de winter lijkt me.
Ik denk dat de intergas niet zo best tegen 80 graden op de inlaatcombinatie
opgewassen is.

Dat meneer het vat op deze manier wil gebruiken, is mij niet geheel duidelijk. Dan wordt het een buffer ipv tapboiler.


Calenta :cool:
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Bladzijde 17 van de installatie instructie voor wat betreft installeren icm zonneboiler. Inclusief tekening. Mengventiel na de ketel.
 

Xr8

  • #8
De 80 graden komt bij een intergas opstelling niet op de inlaatcombinatie. Deze zit nl de koude inlaat van de boiler. Als je een aansluit zoals bedoelt warmt de ketel het vat niet op. Er is een aansluitsetje te koop. Hierin zit oa een sensor welke de inlaattemperatuur meet. Is deze voldoende dan zal de ketel niet onnodig aan gaan. Mengventiel zit na de ketel. Schema is zo op internet te vinden.

Succes.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Voor of na de ketel, een mengventiel hoort er tussen.
Intergas werk ik niet dagelijks mee, dus voor mij nieuw dat de menger na de ketel zit. Wel vreemd en niet gebruikelijk overigens.

Calenta :cool:
 

Xr8

  • #10
Bij intergas gaat de watertemperatuur van de zonneboiler door de ketel heen. Is dit water heet genoeg dan doet de ketel niets. Dit wordt gemeten door de temperatuur sensor welke op de koudwater inlaat geplaatst wordt. Waarom dit zo is weer ik niet, mogelijk heeft het te maken met de specifieke opbouw van deze ketel.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu