Boiler zonder aardlekschakelaar?

Haajee

  • #1
Goedendag,

In mijn woning zit al sinds de bouw in 1980 een boiler. Helaas of misschien met de stijgende gasprijzen gelukkig is hier ook geen gas aanwezig. Boiler is in de loop der jaren vervangen door een keer een nieuw model,

Waar ik mij echter erg over verbaas is dat de boiler buiten de aardlekschakelaar om aangesloten is. Er zit een 40a aardlekschakelaar voor alle groepen uitgezonderd de kookgroep (3x 16A smeltpatroon) en dus ook de boiler op een aparte 16A smeltpatroon. Is dat laatste ooit toegestaan geweest? Vreemd genoeg is er door het energiebedrijf ivm de uitschakeling van de dag en nachttarief puls een schakelklok geplaatst voor het schakelen van het boilerrelais die aangesloten is VOOR de 16A smeltpatroon. Gelukkig zit alles wel achter de hoofdschakelaar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wellicht was dat destijds nog toegestaan. Maar zo te lezen is er weinig aan je groepenkast gewijzigd sinds 1980. Wellicht tijd voor een grote upgrade, waarbij je alles keurig achter aardlekschakelaars plaatst.
 
  • Like
Waarderingen: Haajee

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ja, volgens NEN1010:1962 met het aanvullingsblad uit 1975 was dit gewoon toegestaan. Dit blad uit 1975 was overigens de eerste uitgave waarin er überhaupt aardlekschakelaars werden voorgeschreven, daarvoor kon je nog een hele huisinstallatie maken zonder enige aardlekschakelaar.

Sterker nog: Het is nog steeds toegestaan. De huidige normen vereisen aanvullende beveiliging door 30mA aardlekschakelaars voor wandcontactdozen voor algemeen gebruik, voor aansluitpunten voor verlichting in panden met een woonfunctie en in specifieke ruimtes met aanvullende eisen (denk aan de badkamer). Dat geeft anno 2021 dus nog steeds de mogelijkheid om de boiler zonder aardlekschakelaar aan te sluiten.

Echter: Behalve deze aanvullende eisen kennen we ook nog het begrip "foutbescherming". Bij een sluiting naar aarde in de boiler moet de voeding automatisch afschakelen, binnen 0,2s of 0,4s. Wanneer je een goede aarding hebt in de woning, bijvoorbeeld omdat de netbeheerder de aarding verzorgt (TN-stelsel) of omdat je een aardelektrode met voldoende lage weerstand hebt (in een TT-stelsel), kan een smeltpatroon of installatieautomaat snel genoeg afschakelen en genoeg zijn om de foutbescherming te waarborgen. Wanneer de aarding niet toereikend is schakelen deze beveiligingen niet snel genoeg af en heb je de aardlekschakelaar ook al nodig om aan deze eisen voor foutbescherming te voldoen. De foutbescherming moet altijd in orde zijn, dat was ook in 1980 al het geval!

Als je voor de aarding afhankelijk bent van een eigen aardelektrode welke misschien in 1980 voor het laatst gecontroleerd is, dan kan het wel eens spannend worden.

Er is natuurlijk geen twijfel over mogelijk dat alle groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen sowieso veiliger is, of het nou moe(s)t of niet.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Haajee, Walker en Vonken_trekker

Haajee

  • #4
Bedankt voor alle uitgebreide uitleg! Heel helder. Wat ik er vergeten was bij te vermelden dat het om een huurwoning gaat. Mag daar niks zelf aan doen maar vond het wel bijzonder dat de boiler niet achter een aardlekschakelaar of automaat zou zitten. Als het allemaal wettelijk voldoet vrees ik dat ik er weinig mee kan doen. Aarding is via een TN stelsel dus denk dat de foutbescherming in orde zou moeten zijn. Al is de enige manier dat officieel nameten natuurlijk.

Maar enorm bedankt voor de goede uitleg en vooral onderbouwing! :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Haajee schreef:
Mag daar niks zelf aan doen maar vond het wel bijzonder dat de boiler niet achter een aardlekschakelaar of automaat zou zitten.
De boiler zit toch wel achter het 16A smeltpatroon? Dat heeft dezelfde functie als een installatieautomaat, namelijk beveiligen bij kortsluiting en overbelasting.

Die beveiliging moet er uiteraard wel zijn.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Haajee

Haajee

  • #6
Ja, @XanderH de boiler zelf zit wel achter het smeltpatroon. De schakelklok echter niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Tja. Door de netbeheerder geplaatst en beveiligd door de hoofdzekering van de netbeheerder (net zoals bijvoorbeeld de meter). Dat zal wel goed zijn...

De kans op kortsluiting in dit stukje stuurstroom is natuurlijk ook erg klein, aangezien het in de groepenkast blijft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu