Boiler aansluiten op de Combiketel

JG Klus

  • #1
Hallo, Ik heb een idee over het gebruik van een e-Boiler te koppelen aan een bestaande combiketel. Ik heb zonnepanelen en een voldoende stroom die anders teruggeleverd wordt. Door deze stroom te gebruiken om boiler water te verwarmen. Ik heb een speciale sensor op de omvormer die de stroom alleen doorlaat bij een bepaalde zonnehoeveelheid. hiermee gebruik ik dus alleen zonnestroom. Nu mijn vraag , weet iemand of je het heet water uit de boiler, direct kan aansluiten op de kouwateringang van de combiketel? Kortom is dat veilig?
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • The headhunter

    Specialist Elektra
    • #2
    Dat kan als de ketel daarvoor geschikt is met de juiste appendages.
    Maar dat het kan maakt het nog niet hunstig.
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #3
    Het mag gewoon niet. Een elektrische boiler heeft een COP van 1, en dat is volgens het Bouwbesluit niet toegestaan. Niet bij nieuwbouw en niet bij bestaande bouw.
     

    HenkL14

    • #4
    Puur uit interesse, is daar nog meer over uit te leggen? Waarom mag het niet, en is dat dan alleen bij algemene installaties? Want een quooker en close-in boiler doen ook niet meer dan COP 1 neem ik aan?

    Als dit te veel offtopic is, hoeft het niet. Maar ben wel nieuwsgierig ;)
     

    Lange Herman

    • #5
    Volgens mij mag je een elektrische (COP 1) tapwaterboiler gewoon gebruiken ten behoeve van tapwater en is dit niet in strijd met het bouwbesluit.
    Ik vermoed dat Walker denkt dat je de boiler wilt gebruiken voor cv-ondersteuning en dat mag inderdaad niet.

    Om dit juist te kunnen doen heb je een ketel nodig met het NZ-label. Of te wel een ketel geschikt voor "Naverwarming Zonnewarmte". Bijna elke moderne ketel kan dit.
    Hoe je een en ander moet uitvoeren en aansluiten staat in het installatievoorschrift van je ketel.

    Het zou inderdaad energetisch beter zijn om een warmtepompboiler te plaatsen.

    Er bestaan zelfs geisers met het NZ-label.
     
    • Like
    Waarderingen: Marcn.88

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #6
    Neen hier is niets speciaals voor nodig en het is mogelijk op iedere combi ketel, of er nu een NZ label hebt of niet je wilt geen warm water door je koud water van je ketel sturen.
    Plaats er een Zentasol aansluitset voor en je kan iedere boiler er voor plaatsen.
    Voorzie de boiler wel van de benodigde veiligheden
    Maar hier is al meer over geschreven.

    Maar hieronder nogmaals de Zentasol

    remeha-zentasol-aansluitset-zonneboiler-universeel.png
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #7
    Zelfs voor CV zou het best eens kunnen mogen als je het complete systeem bekijkt.
    Als er alleen zonne-energie voor gebruikt wordt op het moment van overproductie dan blijft de meter gelijk staan en wordt er wel warmte geproduceerd. Ofwel een oneindig hoge COP.

    In dit geval:
    Wat is het merk en type ketel, je kan vast ergens vinden wat de maximale aanvoer temperatuur mag zijn.
    Daar is dan weer een ventiel voor te krijgen zodat jouw boiler wel naar de 80 graden kan en er een lagere temperatuur naar de ketel gaat.
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #8
    Bij de Zentasol plaats je de boiler dus achter de ketel en niet er voor.
    Dat lukt mij ook veel beter.
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #9
    Met die Zentasol komt de boiler er volgens mij niet echt voor of na te hangen. Meer ernaast.
    Als het water uit de boiler lauw of koud is, dan gaat het vanaf de boiler naar de CV en dan via de Zentasol naar de verbruiker.
    Is het water uit de boiler heet dan wordt er koud water bij gemengd en gaat het direct naar de verbruiker.

    Maar kijk eerst naar de ketel, misschien kan het makkelijker.
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #10
    Met de Zentasol komt de boiler voor de ketel (vanuit zonneboiler). Ketel komt dan alleen heel even in het begin in, de thermostaat in de Zentasol meet of het water vanuit de boiler te warm of te koud is.

    Te warm poort richting na-verwarmer word afgesloten ketel gaat uit.
    Te koud aanwezige warm water word naar poort <58C geleid ketel gaat aan en maakt de benodigde restwarmte (afhankelijk van de instelling op de Zentasol). Voordeel hiervan is je boiler 50 graden hoeft je ketel maar een beetje bij te verwarmen.
    Je stuurt immers niet al het water over de ketel, maar zoals eerder gezegd met de huidige kunststof hydroblokken in de ketel deze vinden het meestal niet fijn om warm water van 60 graden er over heen te krijgen. Veel meer kans op lekkages!

    En bij de meeste ketels moet er een extra print ingebouwd worden die met een warme koud water toevoer uit de voeten kan.
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    JG Klus

    • #11
    Ok, heb inmiddels een behoorlijk aantal reacties ontvangen, waarvoor mijn dank. Heb inmiddels een goed plan kunnen distilleren uit de aantal reacties. Ik denk dat ik idd een Zentasol gebruik en bij de ingang van de boiler de inlaatcombinatie. Er werd ergens gevraagd naar welke ketel ik heb heb en dat is de Daalderop Combifort 80/32+. Deze is nu zo'n 16 jaar oud, maar werkt nog voortreffelijk.
     

    JG Klus

    • #12
    Heb nog even een vraagje voor "de loodgieter".

    Ik heb inmiddels de spullen in huis en dus ook de Zentasol en ik zie dat deze Zentasol "verdraaibaar" is, maar mag ik daaruit opmaken dat ik deze Zentasol in elke positie mag en kan monteren?
    Ik ga deze Zentasol tussen een bestaande combiketel en een nieuwe Boiler plaatsen. Deze boiler moet ik vullen als deze geplaatst is. Als alles aangesloten is, en ik wil de boiler vullen, dan draai ik, normaal gesproken, de warmwaterkraan open tot er geen lucht meer meekomt. Maar gaat dat ook werken als de Zentasol ertussen zit? ik bedoel, komt er dan geen niet eerst warm water via de combiketel en dan via de Zentasol naar het tappunt?
    Hoor dit graag en b.v.d.
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #13
    Het thermostaat gedeelte de witte knop aan de linkerzijde houden. Op deze manier is het aansluiten naar de ketel het makkelijkst.
    Tijdens het vullen trek je even de stekker van de ketel er uit, en je vult alles in een keer. Als alles gevuld is draai je de knop van de zentasol ff op de laagste stand en ontlucht alles nogmaals.
    En hierna zet je alles weer op de gewenste stand en stop je de stekker van de ketel er weer in.
    De ketel zal in het begin nog wel even aanspringen voor langere tijd. Maar als de boiler op temp is word de ketel tot een minimum beperkt
     

    JG Klus

    • #14
    Ok, duidelijk. Bedankt en fijne feestdagen allen
     

    JG Klus

    • #15
    Hallo, We3derom vraagje voor de "Loodgieter". Ik heb de Zentasol aansluitset geinstalleerd, waterdruk weer erop gezet, maar deze laat het koude water niet door. Ik heb de set aangesloten volgens het eerder hierboven vermelde schema, maar komt er niets doorheen. Ook als ik een wartel losdraai van de aanvoer naar de ketel toe, komt daar ook niets uit. Vervolgens naar Warmteservice gebeld en daar weer naar Remeha en weer naar Warmte service, maar Remha wil niet helpen en verwijst naar een installateur en Warmteservice kan niet daarin helpen en geeft aan dat het nog wel weken en misschien maanden kan duren voor ze kunnen antwoorden...
    Zie je reactie belangstellend tegemoet en b.v.d. vr gr Jaco
     

    JG Klus

    • #16
    Voor de loodgieter. Ik heb het probleem vanmorgen ontdekt. De aansluitset /ventiel is wel goed, maar ik kwam erachter dat de nieuwe inlaatcombinatie die ik mede besteld had, andersom was gemonteerd. ("pijltje" was niet opvallend genoeg). Hierdoor wordt het hele systeem geblokkeerd. Deze inlaatcombinatie heb ik al eerder ingebouwd en was aan m,n aandacht ontsnapt. Ook misschien te haastig ingebouwd en was ik wellicht niet goed met mijn gedachten bij. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #17
    haastige spoed is zelden goed, hierdoor ga je foutjes maken.
    Werk alles nu naar behoren?
     

    JG Klus

    • #18
    Ja, werkt nu goed. Je merkt meteen dat de ketel niet meer aanslaat als ik warmwater gebruik, dus geen gasgebruik. Alleen als de ketel aanslaat, is dat om de vloerverwarming een beetje op 15graden te houden. De rest verwarmen we met onze airco's.
    Nu alleen nog m'n sensor inbouwen in de omvormer van de zonnepanelen. Deze sensor detecteert als er stroom wordt opgewekt en schakelt pas in, indien voldoende stroom aanwezig is. Is ingesteld op 9 Ampere. Ben ook nu aan t kijken naar een WiFi module om de ketel ook in te kunnen schakelen als b.v. de elektriciteit s' nachts (of andere momenten) gratis is. Rest me nog je te bedanken voor je advies, hulp etc. vr gr Jaco
     

    JG Klus

    • #19
    Hallo Heeft iemand een idee hoe snel een Boiler afkoelt indien deze niet ingeschakeld staat? B.v. hoeveel graden afkoeling per uur bij ongev. 19 gr omgevingstemp.? Ik kan dit negens terugvinden. Heb een : Tesy model gchf 1204420 b12 sr. (120L horizontaal, 2000W)
     

    Cvolieboy

    Specialist Verwarming
    • #20
    Een goed geïsoleerde boiler verliest ongeveer ca. 0,5° tot 1,5°C per uur.
     
    Laatst bewerkt:

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu