Blokhut ophogen

Cogi

 • #1
We hebben een blokhut waarin we kunnen wonen (met keuken, bed etc) in een volkstuin. Deze staat op piketpalen. Het huisje is wat gezakt en de ringbalk staat in de grond/aarde. We willen de blokhut ophogen zodat de ringbalk vrij komt en het onder het huis kan doorluchten. Nu is de vraag hoe. Hij staat nu niet dus niet op tegels. Als we het huisje opkrikken en er tegels onderzetten, kan het de blokhut dan zo weer wegzakken? Als je een blokhut nieuw opbouwt, zou je volgens mij namelijk eerst een zandbed aan moeten maken, tegels erop en dan pas de blokhut. Wat is in dit geval de beste oplossing?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Zijn de piketpalen nog goed of denk je dat die verrot zijn?
   

  Cogi

  • #3
  Weet ik niet zeker. van wat ik kan zien, zie ik geen rot. had mensen gesproken over het opkrikken met een dommekracht. de een zegt dat de palen wel mee omhoog gaan de ander zegt dat ik ze doorgezaagd moeten worden.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #4
  Hoe groter het oppervlak wordt hoe kleiner de kans dat e.e.a wegzakt.
  Echter dit is sterk afhankelijk van hoe de ondergrond is. Heb je een zwakke ondergrond en ga je daar ook nog een zwaar materiaal op aanbrengen dan klinkt de grond juist nog sneller in elkaar.
  Je zal dus een compromis moeten zien te vinden in draagkracht, gewicht en oppervlak.
  Zit de vaste grond niet zo heel diep dan kun je ook betonpoeren maken tot op de vaste grond.
  Zit die wel heel diep dan was ik laatst bij een klant waar ze gebruik maakten van zgn. schroeffundering en waar een soort wokkels de grond in werden gedraaid waar de blokhut dan op kwam te staan.

  Of de palen mee ophoog gaan is afhankelijk van hoe vast ze in de grond zitten.
  Zakt je domme kracht de grond in en blijft je hut staan dan zal je dus wat anders moeten proberen.
   

  Jackd

  • #5
  Ik dacht eraan om de piketpalen te verlengen,
  dus losmaken of doorzagen, het huisje omhoog, ..

  Redelijk eenvoudig en niet duur,
  maar dan moeten ze wel goed zijn.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  In wat voor tijdspanne is het verzakt? Plaats eens wat foto's, ook van de ringbalk.
   

  Cogi

  • #7
  Hierbij de foto's. Ringbalk zat eerst in de grond. Heb ik vrijgegraven. Nu wil ik het ophogen zodat de ringbalk helemaal van de grond komt. Als ik het op tegels laat steunen. En de tegels direct op de aardegrond. Zal dat werken? Het is nu lasting om nog een zandbed van 20cm eronder te graven en daar tegels op. of?

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Liefst zo weinig mogelijk graven om de tegels neer te leggen. Want dit krijg je nooit mooi verdicht. Bestaande (ongeroerde) grond is vaak heel stabiel.

  Maar het is wel handig te weten of een nieuwe verzakking te verwachten is.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #9
  Zou je rondom hetzelfde ophogen dan zal het rondom ook hetzelfde in elkaar zakken en heb je dat probleem niet/minder.
  Probleem zal alleen wel zijn om eerst de gehele blokhut zover omhoog te krijgen dan alles op te vullen en vervolgens weer te laten zakken.
  Waarschijnlijk zal je dan eerst alles op blokken moeten zetten en dan opvullen.
  Klinkt de ondergrond weer in dan zullen waarschijnlijk eerst de blokken wegzakken zodat de rest van de blokhut vanzelf weer op het opgevulde deel zal komen te rusten zodat alles weer gelijkmatig in elkaar gedrukt wordt.
  Wil je in de tussentijd de blokhut gebruiken dan zal je de ophoogblokken wel voldoende stevig/stabiel moeten maken om het veilig te houden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu