Spoedadvies gevraagd mbt ophogen blokhut

Shari

 • #1
Hallo allemaal,

Onlangs is onze wijk opgehoogd en hierdoor moet ik beide tuinen + de blokhut ook ophogen (2 jaar geleden net nieuw aangelegd maar ja....:mad:).
A.s. zaterdag is de achtertuin + blokhut aan de beurt. Alleen baart die blokhut me grote zorgen. Hij is 3 x 3.5m. en uiteraard haal ik hem eerst helemaal leeg.
De éen zegt "je moet het zo doen..." de ander "je moet het zo doen..." etc. De mannen die mijn tuin gaan doen hebben er ook geen ervaring mee en maken zich er nu al druk over.
De blokhut is pas 2 jaar oud en ik wil niet dat hij wordt beschadigd. Sommige zeggen "hup..koevoet eronder", maar volgens mij beschadigen de onderste planken dan heel erg. Een ander adviseert weer een "dommekracht" of een krik.

Wat is nou de beste manier? heeft iemand hier ervaring mee? Ik hoop dat iemand snel advies heeft, want ik heb nog 2 dagen....:(

Grtz Sonaya
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Op welke fundering staat de blokhut?
  Zit er een vloer in en welk soort vloer is dat ?
   

  Shari

  • #3
  Hoi Jan,

  De wanden van de blokhut leunen op bielzen en op die bielzen liggen weer in de teer gezette hardhouten balken.
  Dus vanaf onder gezien: biels,hardhouten balk, blokhutwand.
  In het midden van de blokhut hebben we destijds zand en oude tegels gelegd, daarop een paar balken en daarop de (vuren) vloerlatten geschroefd. Daar omheen vloerplinten die er zo af te halen zijn.

  In theorie zou de vloer dus blijven liggen als je de blokhut recht omhoog zou tillen. Het beste zou nog zijn om de ophoogbalken (bijv. betonbanden) onder de hardhouten balk te doen, zodat de wanden op de hardhouten balken blijven. Maar als je dus onder zo'n balk moet krikken, wordt een een lastig en wiebelig karwei denk ik.

  Zie onder 2 foto's, de zwarte rand onder de wand is dus die hardhouten balk:

  De blokhut moet overigens zo'n 20cm omhoog.

  Grtz Sonaya
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Leg dichtbij alle vier de hoeken een stuk balk en gebruik een langere balk als hefboom om het schuurtje op te tillen en er biels o.i.d. onder te leggen.

   

  Shari

  • #5
  Echt toppie dat je meedenkt! :D

  Maar als je biels (in grond) hebt en daarop die hh-balk, hoe krijg je dan die steekbalk eronder? :?

  Tuiman zei dat hij een krik of dommekracht meeneemt. Tis te proberen :?: Ben gewoon dat die hut uit z'n verband wordt "getrokken" en dat je een instabiel ding overhoudt.
  En op welk punt steek je dan die krik eronder, omdat alles zo plat op elkaar en op de grond ligt....
  Ingewikkeld en in theorie heb ik allerlei ideeën maar om ze uit te voeren... :-|

  Grt Sonaya
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Als je de grond eerst uitgraaft tot onder de bielsen, dan lijkt het me geen probleem met die oplossing van Jan.

  Als je dat op 4 punten van de schuur doet, en dan steeds een stukje omhoog zodat je er twee balken onder kunt leggen, dan kun je de schuur zo wegdragen met een paar man.

  In Amerika verhuizen ze zo hele woningen. :wink:
   

  Shari

  • #7
  Thnx!

  Met biels en al optillen bedoel je?

  Moet er niet aan denken om m'n hele huis op die manier te doen :lol: :wink:

  Grtz Sonaya
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ik schreef het schuurtje optillen, er staat nergens de bielzen en het schuurtje optillen.
  Het hoeft overigens niet aan twee kanten tegelijk, het kan ook eerst aan 1 kant en dan aan de andere.
   

  Shari

  • #9
  Nee ok, maar als ik eerder aangeef dat de hut op een balk en daaronder bielsen staat en jij laat de tekening met die balken eronder zien, neem ik aan dat je bedoelt dat die balken onder de bielsen moeten komen. Hoe krijg je anders balken onder de blokhutrand :wink: . Snap je? En anders valt er ook niks uit te graven als je de balken niet onder de bielsen moet doen.

  Afgelopen zaterdag waren de stratenmakers bij mij maar die zagen dat ophogen helemaal niet zitten. Ze komen a.s. zaterdag terug en dan moet de hut verhoogd zijn. Ik weet inmiddels hoe, maar er komen nog wat dingen bij kijken zoals het ophogen van de binnenkant voor de vloer en de tegendruk naar buiten toe, etc.

  Ik laat het hier maar bij. Bedankt voor het meedenken allemaal!!

  grtz Sonaya
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Maak een foto van de onderzijde van de blokhut eventueel van binnen als buiten of vul de tekening van Jan aan.
  *wgb*
   

  Sxnder

  Specialist Elektra
  • #11
  Ik zou eens beginnen met het verwijderen van de vloer, dan heb je ook beter zicht op de onderbouw. Dan eens kijken waar je een hefboom/garagekrik oid er onder kan krijgen. Liefst onder die hardhouten balk lijkt me. Zorg er wel voor dat die balk goed aan de wanden bevestigd is en dat je het geheel met een paar diagonale hulpbalken versterkt. Dan moet het toch lukken om het met een paar man, per zijkant, telkens een stukje op te krikken en de fundering stapsgewijs te verhogen.
   

  Shari

  • #12
  Wgb schreef:
  Maak een foto van de onderzijde van de blokhut eventueel van binnen als buiten of vul de tekening van Jan aan.
  *wgb*
  Zie een paar berichten terug de foto.

  Het verhogen zelf is dus in theorie geen probleem meer, maar wel in de praktijk. Het moet uitgevoerd worden, maar daar moet ik deze week nog iemand voor vinden voor een normale prijs.

  Grtz Sonaya
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Deze fotos zeggen niets voor het uitvoeren van die klus.
  Je zal moet iets van tegels weghalen of uitgraven zodat er gezien kan worden hoe stevig bepaalde balken zijn om daar bijvoorbeeld een hefboom onder te steken.
  *wgb*
   

  Shari

  • #14
  Nou mensen, de klus is geklaard :D . Samen met mijn pa heb ik de blokhut opgehoogd.

  Eerst de vloer er helemaal uit. 2 dommekrachten gehuurd en ze aan 1 zijde van de hut geplaatst, een stukje vanaf de hoeken. Eerst een gat gegraven met een tegels erop om ze goed onder de rand te kunnen plaatsen, want het optilgedeelte zit zo'n 7 cm boven de grond.
  Toen met beide dommekrachten de hut ong. 6 cm opgetild, stoeptegel in beide hoeken en in het midden van de zijde eronder, daarna naar de andere kant van de hut en hetzelfde gedaan. Dan weer terug naar de zijde waar je begon, 6 cm omhoog en weer een tegel er onder, dan weer naar de andere kant. Zo ga je door tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.
  In totaal heb ik stapeltjes van 3 stoeptegels eronder dus de hut is ong. 15cm verhoogd.
  Daarna alle open ruimtes onder de hut opgevuld met andere stoeptegels. Op een gegeven moment heb je dus allemaal stapeltjes naast elkaar van 3 stoeptegels.
  Hup, vloer er weer opnieuw in en het was klaar! :wink:

  Nu de tuin opnieuw betegelen.

  Bedankt alemaal voor jullie meedenkwerk en hulp.

  Grtz Sonaya
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu