Bliksemgevaar

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het onweerseizoen is weer aangebroken. Twee weken geleden is de bliksem ingeslagen in een boom naast het huis van mijn ouders. Resultaat: een hoop aparatuur naar de knoppen.

Als je tijdens een onweer je aparatuur wil beschermen, is het dan voldoende om de automaten in de meterkast uit te zetten? Of kan daar nog steeds een vonk doorheen springen? Elke keer alle snoeren los trekken is ook zo wat...
 
In principe kan het uitzetten van de automaten van de stoppenkast enigszins helpen. Immers: blikseminslag op een punt ervoor komt niet zo makkelijk erdoorheen, althans, als het goed is... Maar de vonk kán overspringen!

Want bliksemkracht is sterk. Kan dus net zo goed invloed hebben op een elektraleiding na de groepenkast, dat is van te voren niet te bepalen.
Wat het risico enigszins zou moeten vermonderen is het tussenkoppelen van overspanningsbeveiligingen.

Dat zijn stekkers me daarin weer een stopcontact, bij elke bouwmarkt voor relatief weinig geld te koop. In zo'n overspanningsbeveiliging zitten een aantal VDR's, elementen, die bij een spanning boven een bepaalde waarde (bijv 400 Volt) een kortsluiting maken.

Daardoor wordt de onstane spanning minder, en het risico op defect een stuk(je) kleiner. Meerdere exemplaren op meerdere plekken helpen ook weer iets.

Ben je dan helemaal veilig? Nee want in geval van inslag dichtbij is het ook mogelijk dat er een hoge spanning onstaat op je antenne kabel (die dus loshalen...) je verbindingskabels met een computer (Internetverbinding) enzovoort. En tegen die hoge spanning met hoog vermogen zullen die beveiligers ook niet veel doen.

Dus je kunt vele kabels gaan lospluggen en dat komt er in de praktijk niet van.
Je moet ook maar net thuis zijn als het gaat onweren...
 
Je kunt een hoop geld uitgeven aan allerlei spullen die wel ietshelpen, maar als puntje bij paaltje komt kan een bliksemflits met gemak een halve meter overspringen. De stoppen uitdraaien heeft dan geen zin, want dat is maar een cm ofzo.

Zo'n gewone overspannings-begrenzer helpt je in dat geval ook niet, die is alleen maar bedoeld om kleine pieken in de netspanning op te vangen, maar is niet berekend op enkele tientallen kilovolts.

Als het in de buurt bliksemt, haal dan voor de zekerheid alle snoeren los en leg ze als het kan een meter van stopcontacten vandaan, ook de tv-kabel, internet-aansluiting en telefoondraad (zoals Kees al aangaf) als je van zekerheid houdt.

De kans dat er echt iets fout gaat is natuurlijk maar klein, maar je staat toch zuur te kijken als je in één keer al je electr(i)(oni)sche apparatuur mag vervangen. En dan maar hopen dat je inboedelverzekering nog een fooitje op tafel wil leggen.
 
Als de bliksem echt inslaat op je huis, of je krijgt een bolbliksem in huis, dan helpt er niets. Enige waar die beveiligingen voor werken zijn flinke storingen in het netwerk als de bliksem in de regio inslaat. Mijn ouders deden altijd de antennekabels los tijdens bliksem, maar dat is meer voor hun gemoedstoestand dan dat het echt zin heeft.

Rampscenarios kunnen altijd voorkomen, maar daar kan je toch weinig aan doen. Persoonlijk ben ik hier misschien naief in, maar ik vind bliksem niet echt boeiend wat dat betreft. Apparatuur is te vervangen, persoonlijk letsel is erger...
 
Tegen directe inslag helpt niets behalve stekkers uittrekken en zelfs dan kan de apparatuur door het elektrisch veld van de inslag totaal verwoest worden.

Een goede beveiliging bestaat uit een pakket matregelen die het risico verminderen:
  1. Afleiders op het dak, hoeken, ed
    Deze hebben als doel een directe inslag af te wenden door deze naar de aarde te geleiden.
  2. Vonkbruggen in de meterkast op alle fasen en de nul en op alle andere inkomende voorzieningen KPN/CAI.
    Deze vonkbruggen slaan de overspanning van meer dan 500v naar aarde
    voor KPN/CAI is de spanning die afgebrugd wordt kleiner.

    Dit is de groffe beveiliging tegen indirecte inslagen op CAI/KPN/Elektra
  3. Dan ga je met overspanningsbeveiligingen bij de apparatuur ook nogmaals beveiligen.
Elk van deze beveiligingen achterwege laten zal de andere beveiligingen totaal waardeloos maken.
Dus een verlengsnoer met overspanning heeft voor bliksem beveiliging alleen nut als er ook een vonkbrug in de meterkast zit.

De kans op een directe inslag is vele malen kleiner dan de kans op een indirecte inslag.
Ik durf eigenlijk wel te stellen dat 90% van alle bliksemschade veroorzaakt word door indirecte inslagen.

Tegen indirecte inslag helpt stekkers trekken wel. Hoofdschakelaars, zekeringen, automaten, groepsschakelaars niet altijd, al zal door de opbouw van het energienet dit vaak voldoende zijn.
De beveiliging word gevormt door de afstand tussen jouw contacten en het de belastingen welke in de wijk nog aangesloten zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan