Blanke lak die niet geel kleurt

Avessen

  • #1
Hallo,
Voor een tafel van wit berken of esdoornhout ben ik op zoek naar een lak of olie die het hout niet gelig maakt. Aflakken met transparante lak maakt de tafel toch gelig waardoor de mooie witte uitstraling van het hout verdwijnt. Lakken met whitewash is ook geen succes omdat daarmee de fraaie nerf verdwijnt en bovendien de lak niet gelijkmatig is.
Is er een (boten)lak of olie die de witheid van het hout wel zichtbaar houdt? Of een wax wellicht? Aangezien het een eettafel is, moet het wel een beetje een sterke, en makkelijk reinigbare, toplaag worden.
Wie heeft er goede raad? Alvast dank!
 

EGeen

  • #2
Het ene product is hierin beter dan de andere, maar op een spierwitte ondergrond zal je het waarschijnlijk altijd wat blijven zien. Een product zonder uv filter zou ik aanraden als u dit toch wilt doen. Hierin bijvoorbeeld een parketlak. Een bootlak is niet per definitie hard.

Een andere optie: het geheel dekkend wit aflakken met een harde 1 component polyurethaan of 2 component.
 

Vragie

  • #3
Beste avess,

De enige blanke lak die het minste geel word is parketlak op acryl basis.
deze heb je in hoogglans en zijdeglans.
Wat je er ook opdoet,alles maakt het wit wat minder.
Als je hem echt dekkend wit wil hebben in een goede kwaliteit is er van sigma een hele sterke krasvaste lak.
Deze heb ik op een trap zitten en is echt super sterk en makkelijk schoon te maken.
Merk en link verwijderd Modsuc-6 ermee

groeten vragie
 

Regis07

  • #4
Trae-lyx naturel heeft een watergedragende vernis die het hout beschermt maar zijn natuurlijk uitzicht laat behouden.
 

Mechas79

  • #5
Avessen,
Het beste advies is inderdaad wat Egeen en Regius aangeven, een niet vergelend polyurethaan lak. Let wel op dat een parketlak vaak bestaat uit een aromatische polyurethaan wat voor vergeling zorgt, dus als u voor een parketlak gaat, vraag wel eerst of het een niet vergelend type is, een op basis van alifatische polyurethaan.
De genoemde merk van Regius is simpel weg een van de beste blanke lak producenten, aan u de keuze.
Een acrylaat lak voor een tafel is zeker ook niet verkeerd, deze worden in de meubel industrie vak gebruikt vanwege de voor deze toepassing, zeer hoge hardheid, wat resulteert in een zeer hoge krasvastheid en zeer goed bestendig is tegen micro (oppoets) krasjes. Deze hebben vaak een lagere slijtvastheid dan een parketlak maar dat is voor meubels niet zo belangrijk als voor vloeren, de hardheid en ook zeer belangrijk, de chemicaliënbestendigheid zijn belangrijkere eigenschappen voor meubels, zeker als u ondergrond wit is.

Gr
mechas
 

John212

  • #6
Volgens mij vergeelt de acryllak juist veel meer dan oude alkydlak. In eerste instantie lijkt hij mooi blank, maar na een paar maanden is hij geler dan de alkydlak.
Ik heb goede ervaring met ouderwetse -dus niet watergedragen- Glitsa. Die vergeelt nauwelijks, maar of die bestand is tegen water/vocht weet ik niet......
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
De watergedragen versies van het door u genoemde product ( mat-zijdeglans) vergelen ook niet...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu