Binnenwerk voor hr92

Pietervdberg

 • #1
Beste,

Heb besloten mijn vloerverwarming op mijn Evohome aan te proberen te sluiten met een HR92 in de retourleiding. Maar daarvoor moet ik een nieuw binnenwerk in deze kraan zetten, die dus aan de ene kant hier in past, en aan de andere kant aangesloten kan worden op de HR92. Iemand enig idee welk binnenwerk ik zou moeten hebben?

Alvast dank. Pieter

IMG_0771.JPG IMG_0772.JPG IMG_0774.JPG IMG_0773.JPG
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #2
Persoonlijk zou ik de hele kraan vervangen, niet alleen het binnenwerk. Scheelt nauwelijks in de kosten, en is veel gemakkelijker te vinden.
 

Pietervdberg

 • #3
Ok. Makes sense. Ik dacht dat ik dan allemaal ingewikkelde perskoppelingen moest vervangen. Maar na je bericht nog even gekeken en je hebt gelijk dag is helemaal niet zo. Alleen nog even het juiste onderdeel zien te vinden....
 
 • Like
Waarderingen: Krunnie

Auto-Geen

 • #4
Als je het voetventiel 1 op 1 vervang met een thermostaatkraan klopt de stromingsrichting niet. Je ontkomt niet aan een aanpassing.
 

Pietervdberg

 • #5
Ik heb dat eerder gelezen, maar heb ook veel gelezen dat het wel zou werken. Ik kan dat niet zo goed inschatten, omdat ik niet snap wat de stroomrichting precies uitmaakt. Dus ik dacht bij mezelf: ik koop zo’n ding van 15 euro en probeer het gewoon. Als het niet werkt kan ik altijd nog iemand laten komen om het goed op te lossen. Heb niet het idee dat ik andere aanpassingen zeg zou kunnen, maar wellicht overschat ik de complexiteit daarvan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #6
De stromingsrinchting zal bij dit ventiel ook al niet kloppen, dat is niet zo erg.
Houdt er wel rekening mee dat dit retourventiel mogelijk ingesteld is op een bepaalde
weerstand of debiet. Het nieuwe ventiel moet je dus ook het liefst dubbel in kunnen stellen.
(instelling 1 is de kraan/knop/HR92 zelf en instelling 2 is de voorinstelling)
 

Pietervdberg

 • #7
Hmmm. Dat is hoopgevend. Nog wel lastig om een dubbel instelbaar ding te vinden vrees ik. Geen idee hoe je die hr92 in zou moeten stellen. Maar ga het gewoon eerst maar eens proberen....
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
Stromingsrichting maakt zeker wel uit bij een thermostaat kraan dit ivm als de knop straks dichtloopt kan deze gaan klapperen omdat de waterstroom de kraan dicht gaat staan drukken.
Het eea ligt wel aan de flow in de leiding.
Je kunt de kraan wel in de goede richting zetten alleen heb je dan een puntstuk en een schroefbus 1/2 nodig het puntstuk draaj je dan in de verdeler daaop de kraan en dan de schroefbus weer op de kraan aansluiting
 

Auto-Geen

 • #9
Als je een simpele th. kraan boven je th. kraan van de verdeler monteer heb je de juiste stromingsrichting en blijft je voetventiel gehandhaafd.
 
 • Like
Waarderingen: Marcn.88

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Of je besteld een kraandeel met omgekeerde stromingsrichting, die zijn speciaal voor in de retour.
 

Pietervdberg

 • #11
die optie van Auto-Geen, namelijk een extre th kraan boven de huidige th kraan zetten, lijkt me eerlijk gezegd nog een betere oplossing dat in de retourleiding een th kraan zetten, omdat dan idd het voetentiel gehandhaafd blijft, en ik geen discussie heb over stroomrichting. Wat ik alleen wil voorkomen, is dat ik nieuwe dingen moet doen met knelkoppelingen, maar ik had me niet bedacht dat ik het laatste stukje knelkoppeling gewoon van de huidige th kraar af kan schroeven, en er dan een th kraan tussen kan zetten. Dat lukt wel alleen als die leidingen zich een klein beetje laten buigen met de hand. Nu zit alles ramvast, dus kan ik dat niet helemaal voelen. Maar als ik het losschroef, zit daar dan wat beweging in denken jullie? Dit klinkt als het werkt namelijk wel een beetje als de oplossing waar geen problemen van te verwachten zijn en die bijna zeker werkt.....
 

Pietervdberg

 • #12
Ik heb deze kraan er nu tussen gezet, zie foto. Dat is op zich goed gelukt. Heb de kraan nu handmatig openstaan, om eerst zeker te weten dat de vloerverwarming het goed doet, en daarna ga ik pas zeker stellen dat de koppeling met econome werkt. Daar zit echter meteen het probleem. De vloerverwarming doet het niet meer..... hij voelt ‘warm’ (Als er vanwege een andere radiator warmtevraag is) tot aan de thermostaatknop die er altijd al zat, maar daarna voelen alle leidingen koud en dat blijft zo. Die thermostaatkraan die er al zat kan op de een of andere manier niet meer draaien (is het normaal dat daar een ijzerdraad aanzit die ergens onder in het vloerverwarmingsappataat weer in gaat?). In elk geval draait die knop niet meer.iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?
89A4279F-8AAD-4B3E-AF32-39000B1944E1.jpeg


54D220C4-108A-411C-9D3D-89DFAA81BA14.jpeg C460A1A4-2109-46C7-B2A6-F5D262F27B48.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #13
Die ijzerdraad is een capilair naar een voeler in de verdeler. Hopelijk is die niet geknikt ergens bij het monteren.

Weet je zeker dat de nieuwe kraan open staat en niet per ongeluk dicht? De thermostaatkraan staat zo te zien rond de 70 graden dus die mag het water niet blokkeren.
 

Pietervdberg

 • #14
Heb het gecheckt. Staat echt open. Heb de knop er nu voor de zekerheid helemaal afgehaald en pinnetje staat helemaal naar buiten. Warmte van de leiding loopt ook door onder de nieuwe knop maar stopt bovenaan de knop die er al zat. Heb nu ook die andere thermostaatknop er even afgehaald en ook dat pinnetje staat (nu) helemaal naar buiten.

4FDB918D-5EE3-4294-B27A-66447C9EE11A.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #15
Staat het retourventiel misschien dicht?
 

Pietervdberg

 • #16
Dat kan ik nog wel even proberen open te draaien. Zou gek zijn want ik denk daar echt niet aangezeten te hebben..... de leiding wordt nu ook warm onder tweede thermostaatknop (maar misschien heb ik niet goed gevoeld eerder want nog steeds worden de plastic leidingen die richting de vloer gaan helemaal niet warm).
 

Pietervdberg

 • #17
Ja, retour ventiel staat helemaal open (er van uitgaand dat ‘open’ is wat je altijd als open zou verwachten bij een kraan). Oude thermostaatknop terug gezet en ook het ijzer daaronder wordt warm. Leidingen naar vloerverwarming blijven koud. Pomp maakt gewoon lawaai. Rode knopje (geen idee waar het voor is) staat helemaal naar links gedraaid.
 

Pietervdberg

 • #18
Als je aan dat ijzerdraadje trekt waar het het apparaat weet in gaat, heeft dat draadje ongeveer een halve centimeter speling. Geen idee of dat normaal is, maar je zou zeggen dat dat draadje weinig doet, nu de ijzeren leiding onder de knop ook heel warm wordt en de knop maximaal open staat.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #19
Dat ijzeren draadje is een capilair, geen ijzerdraadje, en het hart van de temperatuurregeling van de vloerverwarming.

Aan het eind van die capilair zit een dikke voeler die los in een buis in de verdeler ligt, omringd door water. Als je aan de capilair trekt beweeg je de voeler een beetje heen en weer. Als je te hard trekt kun je een nieuwe thermostaatknop met voeler kopen.

voeler.jpg
 

Pietervdberg

 • #20
Heb nu dus allebei de knoppen er af, en de leidingen worden nu wel beetje warm. Heb er nooit aan gevoeld toen hij het vroeger deed, maar het is echt heel lauw. Als dat hoort, dan heb ik in elk geval de boel weer een beetje op de rails En kan ik vanaf daar de knoppen er weer op gaan zetten en merken waar hij het dan misschien niet meer doet, maar hoe warm horen die plastic leidingen die echt je vloer in gaan te worden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu