Binnenspouwblad vervangen door PIR-platen?

DerBart

  • #1
Goedenavond forumleden,

Wat vinden jullie van het volgende idee? Ik heb het nergens gezien, maar volgens mij moet het prima kunnen.

Stel dat ik het binnenspouwblad bij mijn woonkamerraam afbreek en er PIR-isolatieplaten voor terugplaats. Zou dat goed werken? Het binnenspouwblad van 50 mm is opgetrokken uit lichtbetonnen bouwstenen en draagt alleen de vensterbank. Het kozijn staat meer naar buiten op een constructie van houten balken en is niet verbonden met de binnenspouw. Op deze constructie is ook de rabat gevelbekleding bevestigd.

Volgens mij is door het binnenspouwblad te vervangen door PIR-plaat en nog wat van de spouw erbij te pakken een enorme verbetering van de warmteisolatie te behalen, zeg van R=2 naar R=4,5. Rommel en stof zijn niet erg: er woont nog niemand. Maar als het zo'n superidee is, waarom doet niemand het dan? Zit er een groot nadeel aan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Nadeel is dat de verdiepingsvloer naar beneden komt, want die ligt op het binnenblad.
 

DerBart

  • #3
Goedenavond Hessie,

Er draagt echt niets op af. Het is het binnenblad van de borstwering van een doorzonhuis. Het kozijn staat er niet op. De gevel is niet dragend. De verdiepingsvloer draagt af op de woningscheidende muren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat binnenspouwblad is op z'n minst nodig voor de stabiliteit. En daarnaast bijna altijd ook om de buitengevel overeind te houden (windbelasting). Raadpleeg eerst een constructeur voor dit soort verbouwingen.


Het buitenspouwblad afbreken en vervangen door isolatie wordt wel vaak gedaan. Maar ook daar moet eerst een constructeur geraadpleegd worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Indien het binnenblad of beter de borstwering 50 mm dik is, doet deze zeker niet mee in de stabiliteit en de toegevoegde waarde voor het kozijn is nihil.
In de gemiddelde doorzonwoning werd een gevelvullend element geplaatst.

Het scheelt behoorlijk in de warmte isolatie voor dat kleine stukje, het glas heeft een veel groter oppervlakte.
Let op kierdichting, ook voor het geluid.
Waar hangt de radiator aan en denk aan voorzieningen voor je vensterbank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu