Bi-sensor Nefit Smartline HRC24/CW4

Frans30

 • #1
Ik heb een Nefit smartline hrc24/cw ketel van 3 jaar oud. Deze valt met enige regelmaat in storing 4E 225. Het eerste jaar één keer, dit seizoen al een keer of vijf. Volgens de handleiding betekent de storingscode: "temp.verschil van cv-water gemeten intern over bi-sensor is groter dan 5K".
De cv wordt gestuurd door honeywell HCE60 zone/vloerverwarmingsregelsysteem. Deze bedient 6 elektrische kleppen. Volgens de installateur valt de ketel in storing als het systeem zijn warmte niet kwijt kan. Dit zou kunnen gebeuren als alle kleppen dicht staan.
Ik had verwacht dat als dit optreedt de ketel na enige tijd opnieuw kijkt of er warmtevraag is. Dat is dus niet het geval, de ketel moet gereset worden. Als ik net een week op vakantie ben kan de zaak natuurlijk al bevroren zijn.
Mijn vraag: wat is precies de functie van de bi-sensor? Wordt controle op de warmtevraag niet uitgevoerd door de sensoren op de aanvoer- en retourleidingen? Kan een bi-sensor zodanig defect zijn dat hij meestal goed werkt maar het soms laat afweten?
bvd voor de reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gorp

  Specialist Verwarming
  • #2
  De bi-sensor is een "tweedelige" sensor.
  Hij fungeert als aanvoersensor en als safetysensor.

  Het kan inderdaad zo zijn dat deze sensor "soms" een storing geeft.
  Dus een paar dagen zonder problemen, en dan weer wel problemen.

  Door een (Nefit)installateur is het uitlezen van het toestel de beste optie om te ontdekken wanneer en waarom het toestel uitvalt.

  Is in Uw systeem geen by-pass geplaatst voor het geval alle zone's dichtlopen??

  suc6
   

  Frans30

  • #3
  Bedankt voor je reactie.
  Maar wat doet zo'n bi-sensor nu precies? Volgens de storing meet hij een temp.verschil van meer dan 5K. Dat zou betekenen dat het niet te maken heeft met te warm retourwater, het verschil zou dan kleiner dan 5K moeten zijn. Kortom, ik begrijp het nog niet helemaal.
   

  Frans30

  • #4
  En oh ja, er is geen bypass geplaatst.
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #5
  En heb je ook nergens een radiator die je helemaal open kunt zetten en open kunt laten staan.
  Bijvoorbeeld toilet?!
   

  Speedypul

  • #6
  Bi sensor is een veiligheidssensor en aanvoersensor in één behuizing.
  Van deze sensor moeten beide waardes dicht bij elkaar blijven, bij een groter verschil dan die 5K geeft uba aan dat er een storing is.
  Dit word meestal niet veroorzaakt door te weinig doorstroming, maar is in het algemeen een sensor fout!
  Wel is het zo als u systeem is uitgerust met verschillende zone's die allen dicht kunnen staan of nog open moeten lopen zodra er warmte vraag is er toch echt een bypass of een buffer aanwezig moet zijn!
   

  Markposthouwer

  • #7
  Plaats een AVDO en het zal waarschijnlijk stoppen

  Bijvoorbeeld deze van ******

  Op het moment dat die tussen de aanvoer en de retour zit zal hij openen als het nodig is en kan de ketel bijven circuleren en dus zijn warmte kwijt


  Merk en link verwijderd, lees de forumregels, mod.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu